Godinu dana nakon nesreće

Zatvor krivcima za smrt malog Patrika i njegovog oca

Ana Raić Knežević

Stjepan Brdarić (55) kamionetom je oduzeo prednost automobilu Igora Loboreca (26) koji je vozio prevelikom brzinom. Loborec je skrenuo na nogostup i pokosio Darija Puljića (36) i njegovog sina Patrika (8) na putu prema školi



ZAGREB Strašna prometna tragedija što se prije godinu dana dogodila na Donjim Sveticama gdje su u naletu jureće »toyote« život izgubili 36-godišnji Dario Puljić i njegov osmogodišnji sin Patrik, kojeg je vodio u školu, dobila je svoj sudski epilog.


Nepravomoćnom presudom Općinskog kaznenog suda u Zagrebu oba vozača koja su bila optužena u ovom slučaju proglašena su krivima.


Igor Loborec (26) koji se tog kobnog jutra nalazio za upravljačem svoje »toyote« osuđen je na četiri godine zatvora, dok je 55-godišnji Stjepan Brdarić, koji je kamionetom oduzeo Loborcu prednost prolaska dobio dvije godine zatvora. Presuda je izrečena samo dan prije godišnjice tragedije.



U ovom su procesu svjedočili brojni očevici. I dio njih je tog jutra u ulici Svetice gledao smrti u oči. Dok su pomagali unesrećenima zgroženo su pitali vozače zašto nisu više pazili u vožnji. Hoće li ih ova presuda potaknuti da idući puta kad sjednu za volan budu pažljiviji?


Tužiteljstvo je u mučnom procesu što ga je vidno potresena u sudnici pratila supruga i majka stradalih Marija Kristina Puljić, uspjelo dokazati sve ono što je od početka bilo navedeno u optužnici protiv dvojice okrivljenika.


Naime, tog jutra nešto prije 8.30 sati Brdarić je svojim kamionetom naišao istočnom trakom ulicom Svetice vozeći se u pravcu sjevera. Kod kućnog broja 26c, uvjeren da baš ništa ne može poći po zlu, odlučio je skrenuti u lijevo. Tako je svojim kamionetom već bio prešao na suprotnu stranu kolnika, no nije propustio sva vozila što su naišla iz suprotnog smjera.


A baš tada, tom suprotnom stranom Svetica naišao je Loborec. Vozio je brzinom većom od dopuštene. Prema optužnici brzinomjer mu je tada pokazivao 86,3 kilometara na sat.


– Pristao je na sve posljedice što ih takva vožnja može izazvati, zaključeno je u presudi.


Naime, kada je dojurio do kućnog broja 26c gdje se nalazio Brdarićev kamionet, Loborec je, pokušavši ga izbjeći, naglo skrenuo u desno. U idućem trenutku izgubio je nadzor nad upravlječem. Njegova se »toyota« našla na istočnoj polovini kolnika, da bi nakon toga nastavila nekontrolirano prema zapadnoj strani. Uslijedio je nalet na rubni kamen. Ni tada se nije zaustavila već je pokosila čak pet metalnih stupića i udarila u kontejner za smeće.


Na kraju je uslijedio kobni nalet na dvojicu pješaka. Maleni Patrik u pratnji oca kao i svakog jutra nogostupom je išao prema školi. Moćno, jureće vozilo udarilo je u njegovo tijelo, a zatim i u oca. Nije im bilo spasa iako se među prolaznicima i očevicima našlo i nekoliko zdravstvenih djelatnika koji su im odmah priskočili u pomoć.


Nalet je, pravim čudom i srećom, uspjelo izbjeći nekoliko djevojčica koje su također istim nogostupom išle prema školi.