"Zamračio" vreću punu novca

Zaštitar iz Konzuma ukrao 140.000 kuna i sve – zakockao

Ana Raić Knežević

Zaštitar je trebao prevesti dvije vreće novca iz »Konzuma«, no predao je samo jednu, a drugu sa 140 tisuća kuna je uzeo i sve potrošio na kocku i klađenje



ZAGREB Vreću s oko 140 tisuća kuna »Konzumovog« novca prije nekoliko dana ukrao je 31-godišnji R. G., donedavni zaštitar u tvrtki »Sokol Marić Security«. Sada je ga je policija prijavila zbog pronevjere za što bi mogao biti kažnjen i s osam godina zatvora.


Prema za sada dostupnim informacijama vreću s novcem 31-godišnjak je ukrao još 13. rujna. Tada je, zajedno s ekipom kolega koji prevoze novac prikupljao dnevne utrške trgovačkog lanca »Konzum«. Preuzete vreće, što ih je prema evidenciji zadužio, trebao je odvesti u jedan od bankovnih trezora.


No, 31-godišnjak se odlučio na drastičan i pomalo naivan potez. Naime, od dvije veće što ih je preuzeo u »Konzumu« u Zaprešiću predao je samo jednu. Drugu, s oko 140 tisuća kuna uspio je neopaženo iznijeti i zadržati nakon odlaska s posla. Krađe očito nisu bili svjesni ni njegovi kolege koji su tog dana s njim radili u ekipi za pratnju novca.




Nakon što je manjak primijećen slučaj se počeo rasplitati.


Kao što je i uobičajeno kod takvih nestanaka novca iz trgovačkih centara prvi su se na udaru sumnje našli upravo zaštitari tvrtke koja obavlja njegov prijevoz. Analizirajući evidencije o preuzimanju i predaji utržaka krug se ubrzo suzio upravo oko ekipe koja je taj dan radila u Zaprešiću.


Tvrtka »Sokol Marić« surađivala je s policijom i identificirala svog djelatnika koji je pronevjeru skrivio. Neslužbeno doznajemo da je u međuvremenu zbog nepojavljivanja na poslu dobio i otkaz, a odmah nakon toga uhitila ga je policija.


Priveden je na kriminalističko istraživanja tijekom kojeg je utvrđeno da je upravo on ukrao vreću s novcem.  Budući da je otpušten zbog čega više ne postoji opasnost da ponovi ovakvo kazneno djelo, policija je u dogovoru s tužiteljstvom odlučila kako mu nije potrebno određivati pritvor. U nastavku postupka branit će se sa slobode.