Nepravomoćna presuda

Za krijumčarenje 208 tona baruta na brodu Boka Star šest godina zatvora

Hina

Brodovlasnik Marko Balić proglašen je krivim za izbjegavanje carinskog nadzora, nedopušteno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari te krivotvorenje isprava, a kažnjen je i izgonom iz Hrvatske na deset godina. Rok počinje teći kad izdrži zatvorsku kaznu



Brodovlasnik Marko Balić iz Crne Gore osuđen je danas na Županijskom sudu u Rijeci nepravomoćno na zatvorsku kaznu od šest godina za krijumčarenje 208 tona baruta 2002. na brodu »Boka Star«.


Proglašen je krivim za izbjegavanje carinskog nadzora, nedopušteno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari te krivotvorenje isprava, a kažnjen je i izgonom iz Hrvatske na deset godina. Rok počinje teći kad izdrži zatvorsku kaznu.


Balić je jedini odgovoran za krijumčarenje baruta te se druga dvojica optuženika, zapovjednik broda Josip Nikolić i prvi časnik palube Damir Balabušić oslobađaju krivnje, odluka je sudskog vijeća kojim je predsjedala sutkinja Ika Šarić. Njih dvojica su također crnogorski državljani.




Sudsko vijeće je ocijenilo da Nikolić i Balabušić ne mogu biti krivi jer nisu mogli znati što se nalazi u kontejnerima na brodu.


Sudsko vijeće je utvrdilo da je na brod »Boka Star« 2002. ukrcano u crnogorskoj luci Baru 208 tona baruta u bačvama i drvenim sanducima spremljenim u kontejnere. Deklarirani teret je bio aktivni ugljen i vodni filteri. »Boka Star« je uzeo u tegalj brod »Lovćen« te tako stigao do sidrišta riječke luke, gdje je otkriven barut na brodu. Kao odredišna luka tereta navedena je Aleksandrija.


Sutkinja Ika Šarić je navela da ovaj barut ima široku primjenu u vojnoj industriji.


Na Županijskom sudu u Rijeci već je jednom održano suđenje u tom predmetu, na kojem je Balić također osuđen na šest godina, ali u odsutnosti, a Nikolić i Balabušić su oslobođeni krivnje. Pošto je u rujnu 2009. Marko Balić na temelju tjeralice riječkoga suda uhićen u Grčkoj, zatražio je obnovu postupka pa mu je odlukom Vrhovnog suda ponovno suđeno u njegovoj nazočnosti. Nalazi se u pritvoru u Rijeci.