Slučaj "druker"

ŽIGOSANJE NA LOŠINJU Brutalno zlostavljanje otišlo u zastaru, nasilnik se može slobodno vratiti u Hrvatsku

Fiore Vežnaver

Jovan Lončarić (lijevo) i njegova žrtva (desno) / Foto: interpol, Damir ŠKOMRLJ

Jovan Lončarić (lijevo) i njegova žrtva (desno) / Foto: interpol, Damir ŠKOMRLJ

Žrtvu su vezali, pa ga brutalno izudarali, da bi mu na koncu oštrim predmetom i užarenim cigaretama ispisali na leđima – »druker«



RIJEKA – Jovan Lončarić (34), nekadašnji talentirani član riječkog boksačkog kluba – s posljednjom poznatom adresom u Selcu – nikad neće morati odslužiti kaznu od godinu i pol dana zatvora zbog šokantnog slučaja zlostavljanja štićenika malološinjskog Doma za odgoj 2004. godine, 15-godišnjaka kojeg je s kompanjonima premlatio pa su mu na leđima žarom cigareta utisnuli riječ »druker«.


Naime, Lončariću – godinama nedostupnom hrvatskom pravosuđu i policiji – kaznu za »slučaj žigosanja« »pojela« je – zastara izvršenja kazne zatvora.


Ovih dana proteklo je deset godina od pravomoćnosti presude kojom je osuđen za kazneno djelo nanošenja teške tjelesne ozljede, pa je riječki Županijski sud morao donijeti rješenje kojim se obustavlja postupak izvršenja kazne zatvora. Gdje se Lončarić sada točno nalazi nije sa sigurnošću poznato, no dosad se spekuliralo da je najprije izbjegao u Srbiju, a onda otišao za Kanadu i Njemačku, gdje je i rođen (Frankfurt).




No, nakon ovakvog razvoja događaja, sada se može vratiti u Hrvatsku bez rizika da završi u zatvoru.


Brutalno zlostavljanje


Svojevrsna amnestija za Lončarića dogodila se 15 godina nakon u riječkoj regiji neviđenog slučaja zlostavljanja štićenika Doma za odgoj u Malom Lošinju, 15-godišnjaka koji je na prevaru doveden u šumu na Čikatu, pa pretučen i »žigosan«. Lončarić je zbog brutalnog zlostavljanja domskog štićenika kraće vrijeme bio u pritvoru, ali većinu kazne nije odležao.


Na prvom suđenju u svibnju 2005. godine riječki Općinski sud ga je oslobodio optužbe, zbog nedostatka dokaza. Ali, ta je presuda poslije ukinuta, a na ponovljenom suđenju u srpnju 2007. godine Lončarića je riječki Općinski sud u odsutnosti proglasio krivim za nanošenje teške ozljede i osudio ga na 18 mjeseci zatvora. Presuda je postala pravomoćna u lipnju 2009. godine, kada ju je potvrdio riječki Županijski sud.


Nalogom riječkog Općinskog suda u kolovozu 2009. pokrenut je postupak izvršavanja kazne nad osuđenikom Lončarićem, a mjesec dana kasnije je rješenjem Županijskog suda u Rijeci upućen na izdržavanje kazne zatvora. Ali, od toga nije bilo ništa, jer se Lončarića nije moglo pronaći. Zato je u rujnu 2009. godine istog dana raspisan nalog za izdavanje tjeralice, a raspisana je i međunarodna potraga za odbjeglim Lončarićem. No, ni to nikad nije dalo rezultata. Na kraju je sada nastupila zastara izvršenja kazne Lončariću.


Proteklo deset godina


– U konkretnom slučaju se zbog zastare ne može izvršiti kazna izrečena osuđeniku Jovanu Lončariću. Od pravomoćnosti presude proteklo je deset godina, pa je valjalo obustaviti postupak izvršenja kazne zatvora – navodi se u rješenju Županijskog suda u Rijeci kojeg potpisuje sutkinja izvršenja Loreta Sršen.


Treba reći i da bi Lončariću po regulama »starog« zakona već nastupila zastara izvršenja zatvorske kazne, ali su u međuvremenu produženi zastarni rokovi. Lončarić, u biti, ima pravo žalbe na ovo rješenje, no jasno je da se to neće dogoditi, a ni žalba ne zadržava izvršenje ovog rješenja o svojevrsnoj amnestiji Lončarića.


Šokantan slučaj maltretiranja otkriven je kada početkom veljače 2004. godine u Dječju bolnicu Kantrida dospio pretučeni 15-godišnji dječak iz Vinkovaca, štićenik Odgojnog doma Mali Lošinj. Istraga je pokazala da ga je u šumskom predjelu na rubu Čikata zlostavljala grupa mladića, također štićenika doma, na čelu s Lončarićem. Najprije su ga vezali, pa ga brutalno izudarali, da bi mu na koncu oštrim predmetom i užarenim cigaretama ispisali na leđima – »druker«. Za slavonskog dječaka, koji je inače odrastao u problematičnoj obitelji i uz nasilnog oca, pa smješten u dom, to je bio samo vrhunac maltretiranja kojima je bio izložen mjesecima.


»Žigosanje« je bila odmazda za »cinkanje«, jer se stalno obraćao odgojiteljima za pomoć. Kada je iživljavanje završilo, napadači su ga odvezali i ostavili ležati, a on je smogao snage pa se dovukao do glavne ceste gdje ga je slučajni prolaznik pronašao i pozvao Hitnu pomoć.


Najstariji i jedini punoljetan


Lončarić je zatim, kao najstariji i jedini punoljetan od četvorice zlostavljača (on je tada imao 18, a ostali 17 godina), završio u pritvoru, pod sumnjom da je upravo on metalnom šipkom udarao dječaka po stopalima, a zatim opušcima cigareta i oštrim predmetom ispisao riječ »druker« na leđima dječaka. Tada se ispostavilo da problematični Selčanin iza sebe već ima prijave za niz kaznenih djela, krađe, provale i razbojništva.


Zanimljivo je da sankcija za »slučaj žigosanja« nije jedina zatvorska kazna Lončariću koju je »pojela« zastara. Naime, riječki Županijski sud je slično rješenje donio i prije četiri godine, kada mu je zbog apsolutne zastare »oproštena« kazna od godinu dana zatvora zbog nasilničkog ponašanja. Taj se slučaj zbio u Selcu 30. kolovoza 2003. godine, oko 2 sata, kada je Lončarić, tada s tek navršenih 18 godina, s desetoricom lokalnih kompanjona fizički napao trojicu mladića.


Presreli su trojicu, no teže posljedice spriječio je nailazak policije. Malo kasnije se isto društvo napadača vratilo na mjesto događaja, ali sada s drvenim palicama i metalnim šipkama.


Nasilnici su svoj bijes sada iskalili na kafiću i inventaru, dok je mladić, koji je u prijašnjem napadu najgore prošao (ipak s lakšim ozljedama), skočio u more kako bi našao spas od napadača. Zbog nasilničkog ponašanja, Lončarića je riječki Općinski sud pravomoćnom presudom iz prosinca 2008. godine osudio na godinu dana zatvora.


No, tu je kaznu već »pojela« zastara, a sada je Lončarić, po sili zakona, amnestiran i za daleko brutalniji slučaj. 


Slovenac zlostavljan u zatvoru


Jovan Lončarić se u listopadu 2004. godine našao i u središtu afere koja je buknula nakon što je jedan pritvorenik riječkog zatvora prijavio da je pretučen i prisiljen na felatio. Liječničkim pregledom je potvrđeno da je slovenski državljanin, koji je u zatvoru završio pod sumnjom da je na Krku ukrao skupocjeni gliser, zadobio ozljede, pa je zatim i prebačen i u Bolnicu za osobe lišene slobode u Zagrebu.


Istodobno je otvorena službena istraga kako bi se rasvijetlile i provjerile tvrdnje Slovenca da je tijekom noći pretučen i prisiljen na felatio, što se u kaznenom pravu može podvesti pod teško seksualno zlostavljanje. Slovenac je kao zlostavljača optužio upravo Jovana Lončarića, no nakon svega nije poznato da je istraga došla do zaključaka koji bi to potvrdili i rezultirali pokretanjem kaznenog postupka protiv Lončarića. On je nakon događaja opovrgavao navode Slovenca, a ostali pritvorenici iz ćelije tvrdili su da nisu vidjeli nikakvo zlostavljanje.