Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. prosinca 2019.
Optužnica

ZARIO MU NOŽ U LEĐA Senjaninu će se suditi za pokušaj ubojstva na groblju

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 9. svibanj 2018. u 7:05 2018-05-09T07:05:05+02:00

Nemio slučaj zbio se 1. studenog prošle godine, oko 17.40 sati, na senjskom gradskom groblju Sv. Vid. Marin Gjurišić zvani Pajo je optužen da je poznanika Dragana Ž. ranio nožem, ubovši ga u leđa

RIJEKA Vijeće riječkog Županijskog suda potvrdilo je jučer optužnicu koja 49-godišnjeg Marina Gjurišića iz Senja tereti za pokušaj ubojstva, da je na Dan mrtvih na senjskom gradskom groblju poznanika ranio nožem, ubovši ga u leđa. Procedura je takva da će spis o slučaju dalje biti dodijeljen novom raspravnom sucu riječkog Županijskog suda, koji nije odlučivao o utemeljenosti optužnice, te će zakazati pripremno ročište na kojem će optužba i obrana iznijeti dokaze koje namjeravaju predočiti na suđenju.

Nemio slučaj zbio se 1. studenog prošle godine, oko 17.40 sati, na senjskom gradskom groblju Sv. Vid u Ulici Kaetana Knežića. Nakon ranjavanja hladnim oružjem, u riječki KBC hitno je prebačen 59-godišnji Dragan Ž. koji je zadobio ubodnu ranu na gornjem dijelu leđa, između desnog ramena i vrata.

Intervencija trećeg 

Gjurišića, zvanog Pajo, tereti se da je, nakon što se zbog ranijih razmirica verbalno i fizički sukobio s deset godina starijim Draganom Ž., izvukao nož oštrice dužine 12 centimetara. Najprije je suparniku zadao ubodnu ranu na leđima pa nastavio zamahivati u smjeru 59-godišnjaka, a pritom mu ozlijedio prst. Napadnuti se odmicao pa je izbjegao teže posljedice. Nakon toga je napadaču nož ispao, a u daljnjem nasrtaju spriječen je intervencijom trećeg muškarca koji se našao na mjestu događaja. Gjurišić je zatim pobjegao s mjesta događaja, ali je poslije uhvaćen, dok je ranjenik u međuvremenu prevezen u bolnicu.

Osumnjičeni za krvni delikt je uhićen i nakon okončane policijske istrage dan kasnije priveden na ispitivanje u riječko Županijsko državno odvjetništvo. U tužiteljstvu je iznio svoju obranu, nije sporio da je došlo do sukoba, ali je tvrdio da se samo branio, da nije imao nikakvu namjeru ubiti muškarca s kojim se sukobio. Upotrijebio je nož jer je bio u strahu za svoj život, liječi se od leukemije, pa su udarci u glavu opasni po njega, objašnjavao je tada tužitelju osumnjičeni Senjanin.

Teška psovka 

U policijskoj istrazi bio je saslušan i ranjeni Dragan Ž. koji se prisjetio da se nalazio ispred cvjećarnice na gradskom groblju i vidio Gjurišića, s kojim nije u dobrim odnosima. Ustvrdio je da je Gjurišić izrekao tešku psovku na njegov račun, našto mu je on rekao da to mora prestati. Ukazao je da su supruga i on ranije prijavili policiji dva slučaja prijetnji Gjurišića. Dragan Ž. je priznao da je u jednom trenutku »poletio« prema Paji i uhvatio ga za jaknu pa je došlo do naguravanja dvojice. Dva puta je udario Paju kako bi ga odgurnuo od sebe, a nakon toga su ih razdvojila dvojica muškaraca koji su se zatekli kod cvjećarnice.

U trenucima što su uslijedili, zamijetio je nož na tlu, na koji je stao jedan od dvojice koji su ih razdvajali, dok se Pajo sagnuo kako bi dohvatio taj nož. Draganova supruga uto je rekla da će nazvati policiju, a napadač je tada pobjegao. Dragan Ž. se prisjetio da mu je nakon toga pozlilo, da je sjeo na klupicu i uvidio da je sav krvav, i ruke su mu bile okrvavljene. Supruga mu je skinula majicu pa su ustanovili da je ranjen u leđa. Ubrzo je stigla ekipa Hitne pomoći pa je odvezen s mjesta događaja.

Hrvanje na tlu 

Jedan od ljudi koji se našao na mjestu događaja izjavio je policiji da je zatekao dvojicu glavnih aktera kako se hrvaju na tlu pa ih je rastavio. Ali, dvojica nisu prestajala s vrijeđanjem. Ponovo je došlo do njihovog naguravanja kad je stigao Draganov sin i njegova supruga. Ovaj je svjedok u jednom trenutku na tlu ispred Gjurišića zamijetio nož, na koji je stao nogom jer je vidio da ga Pajo želi podignuti. Pajo je zatim napustio mjesto događaja, a nož su odnijeli u cvjećarnicu.

Koliko se može saznati, razmirice dvojice muškaraca počele su dvije godine prije ovog nemilog događaja. Po tvrdnjama osumnjičenog na početku istrage, najprije ga je sin ranjenog prijavio da mu je prijetio. U senjskoj policiji postoji, navodno, službena zabilješka u kojoj Dragan Ž. navodi da mu Gjurišić stvara probleme gdje god se sretnu pa su se tako svojedobno dvaput dogodile ekscesne situacije.

Nakon napada nožem Senjanin je bio smješten u istražni zatvor, ali je u međuvremenu otpao razlog za njegovo pritvaranje (opasnost od utjecaja na svjedoke). Zato je prilikom podizanja optužnice tužiteljstvo predlagalo da se okrivljenom ponovo odredi mjera zabrane približavanja žrtvi kaznenog djela.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.