Slučaj ilegalnog izlova

Vrhovni sud potvrdio kaznu: Šverceri prstaca moraju u zatvor

Fiore Vežnaver

Čedomil Božić je odslužio već dvije godine zatvora  / snimio  I. TOMIĆ

Čedomil Božić je odslužio već dvije godine zatvora / snimio I. TOMIĆ

Suci Vrhovnog suda potvrdili su i odluku riječkog suda da se državi dosudi imovinsko-pravni zahtjev »težak« oko 2,7 milijuna kuna, a šestorica osuđenih dužna su solidarno namiriti taj iznos



 Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je zatvorske kazne koje je riječki Županijski sud u prosincu prošle godine izrekao šestorici okrivljenih koji su sjedili na optuženičkoj klupi pod optužbom da su bili članovi organizirane grupe koja je u pulskom priobalju i Limskom kanalu u Istri ilegalno izlovila najmanje 539 kilograma prstaca i poslije ih prodavala u Sloveniji, a državni proračun tako je oštećen za oko 2,7 milijuna kuna.


Prvo i drugooptuženi, 64-godišnji Čedomil Božić iz Umaga i 45-godišnji Dražen Đurčević iz Pule, tako definitivno moraju odslužiti po četiri i pol godine zatvora. Jordanu Ambrožiću, 49-godišnjaku iz Šišana, postala je pravomoćna kazna od tri godine zatvora, a 70-godišnjem Miloradu Marinkoviću iz Pule za odslužiti je dvije godine zatvora. Serđu Iviniću, 53-godišnjaku iz Valbandona, i također 53-godišnjem Branislavu Mihajliku iz Pule potvrđena je uvjetna kazna od godinu dana zatvora, uz rok kušnje od četiri godine. Svima se vrijeme provedeno u pritvoru uračunava u kaznu, a najviše Božiću, oko dvije godine, dok je po ovom kriteriju sljedeći na listi Ambrožić, s oko dva mjeseca provedenih u pritvoru. Božić je, inače, jedini od šestorice na suđenje dolazio iz pritvora, koji mu je za objave prvostupanjske presude i produžen.



Šestorica su osuđena zbog delikata počinjenih u razdoblju od lipnja do rujna 2015. godine, kad su se povezali radi biznisa s prstacima, ugrožene i strogo zaštićene vrste čiji je izlov i promet u Hrvatskoj zabranjen. Božić je bio zadužen za organizaciju prijevoza i prodaju prstaca, zbog čega se povezao s više osoba iz Kopra i Portoroža. Đurčević je organizirao izlov školjkaša, za što je angažirao Ambrožića, koji je dalje u to uključio Marinkovića, Ivinića i Mihajlika. Oni su kao ronioci u pulskom priobalju i Limskom kanalu izlovili najmanje 539 kilograma prstaca.




Đurčević je za kilogram izlovljenih prstaca plaćao 20 eura. U optužnici se precizira da je tako Jambrožić primio najmanje 8.610 eura, Marinković 1.180, Ivinić 790 i Mihajlik 200 eura. Za Đurčevića se navodi da je prodajom prstaca Božiću, koji mu je za kilogram plaćao najmanje 22 eura, zaradio najmanje 1.078 eura. Daljnje švercanje školjkaša u Sloveniju bilo je organizirano tako da je to Božić radio sam ili dogovorno s Ksenijom Makovac, Mirkom Kresićem i Veselinom Anastijevskim. Božić je prstace prodavao slovenskim kupcima za najmanje 30 eura po kilogramu.



Pet tisuća kuna za kg


Suci Vrhovnog suda potvrdili su i odluku riječkog Županijskog suda da se Republici Hrvatskoj dosudi imovinsko-pravni zahtjev »težak« oko 2,7 milijuna kuna, a šestorica osuđenih dužni su solidarno namiriti taj iznos. Šteta počinjena nedopuštenim izlovom i trgovanjem prstacima, u ukupnoj svoti od 2,695 milijuna kuna, utvrđena je temeljem cijene od pet tisuća kuna za kilogram prstaca.



Sutkinja Ika Šarić pročitala je na suđenju mnoštvo dokumentacije na kojoj se temelji optužnica, uz ostalo i zaključke i procjenu po kojima je izlov prstaca ostavio trajne posljedice po okoliš, da će biti potrebno pola stoljeća da se regenerira područje na kojem su izlovljeni.



Ipak, Vrhovni sud je odlučio da šestorica ne moraju uplatiti u državni proračun još oko 109 tisuća kuna na ime koristi ostvarene kaznenim djelom, kako je to bilo određeno prvostupanjskom presudom. Zaključeno je da nema mjesta za takvu odluku jer je ta njihova ilegalna korist, ostvarena deliktom, već obuhvaćena odlukom o dosuđenom imovinsko-pravnom zahtjevu hrvatskoj državi. Od ovakvog stajališta Vrhovnog suda najviše će profitirati Ambrožić, za kojeg je prvostupanjski sud zaključio da je u ilegalnom biznisu prstacima zaradio najmanje 8.610 eura i da tu svotu, u kunskoj protuvrijednosti, mora uplatiti u državni proračun. Božić, primjerice, na kraju ipak nije, po ovom temelju, dužan namiriti državi 2.515 eura u kunskoj protuvrijednosti. No, ostala je prvostupanjska odluka da se Božiću oduzima tisuću eura u gotovini koji su mu u istrazi privremeno zaplijenjeni.



Optužnica je inicijalno sadržavala još tri imena, ali se u međuvremenu troje optuženih – 57-godišnja Ksenija Makovac iz Umaga, 54-godišnji Mirko Kresić iz Buja i 48-godišnji Veselin Anastasijevski iz Umaga – nagodilo oko kazne s USKOK-om. Osuđeni su na godinu dana zatvora, što im je odmah pretočeno u rad za opće dobro. Na suđenju šestorici saslušani su kao svjedoci.



Svi podnijeli žalbe


Na prvostupanjsku presudu, koju je vijeće sutkinje Ike Šarić objavilo 9. prosinca prošle godine, žalbe su podnijela sva šestorica okrivljenih, zbog, po njihovom mišljenju, bitne povrede odredaba kaznenog postupka, pogrešnog utvrđenog činjeničnog stanja, odluke o kazni i drugome, tražeći ukidanje presude, blaže kazne ili oslobađanje od optužbe. U žalbama se tvrdilo da bi se pravilnom ocjenom činjenica došlo do zaključka da nema dokaza da su Čedomil Božić i Dražen Đurčević organizirali i vodili zločinačko udruženje, a ostala četvorica zajedno s njima počinili kaznena djela u sastavu zločinačkog udruženja. No, suci Vrhovnog suda ocijenili su žalbe neosnovanim.


»Obrazloženje prvostupanjske presude sadrži logične i uvjerljive razloge o svim odlučnim i važnim činjenicama«, zaključuje se u presudi Vrhovnog suda i daje za pravo vijeću sutkinje Ike Šarić. Napominje se da potvrda inkriminacija proizlazi već iz samih obrana optuženika, da Božić i Đurčević priznaju ključne optužbe. Riječki sud je pravilno ocijenio neosnovanim tvrdnje optuženika da je njihov dogovor bio usmjeren prvenstveno na izlov drugih vrsta školjki, mušula i dondola, koji je dopušten, a izlov prstaca sporedan i usputan, zaključili su suci Vrhovnog suda.