Nagodili se, pa žalili

Vrhovni sud potvrdio kazne osuđenim krijumčarima ljudi: Ilegalce iz Turske i s Kosova iz Opatije slali dalje u Europu

Fiore Vežnaver

NL arhiva

NL arhiva

Grupa je od studenog 2011. do travnja 2012. godine djelovala u Rijeci, Opatiji, Sisku i Slavonskom Brodu. Stranim državljanima su organizirali smještaj, zatim bi ih dovozili blizu hrvatsko-slovenske granice i upućivali da pješice, izvan graničnog prijelaza, odu u drugu zemlju gdje su ih čekali članovi udruženja



RIJEKA  Vrhovni sud je odbio žalbe optuženih i potvrdio kazne koje je riječki Županijski sud presudom iz lipnja 2013. godine izrekao petero optuženih za ilegalno prebacivanje migranata preko državne granice, počinjeno »u sastavu zločinačkog udruženja«.


Tako dvojici osuđenih koji su podnijeli žalbe na prvostupanjsku presudu – Milenku Caru (64) iz Klenovice i Pavlu Stjepanoviću (58) iz Siska – ostaje kazna od godinu dana i osam mjeseci, izrečena prvome, odnosno uvjetna kazna od 11 mjeseci zatvora drugome.


Potvrđena je i kazna, djelomična uvjetna osuda Grozdani Nonković (48) iz Opatije, kojoj je riječki sud odredio da polovica od 14 izrečenih joj mjeseci zatvora predstavlja bezuvjetnu kazna. Pravomoćna je i kazna od osam mjeseci zatvora uvjetno Z. M-u (62) iz Opatije i bezuvjetnih šest mjeseci, odmah pretočenih u 360 sati rada za opće dobro, osuđenom Z. G-u (63) iz Rijeke.    


Da »biznis« s ilegalnim prelascima granice i dalje buja, potvrđuju gotovo svakodnevno i informacije o uhvaćenim ilegalcima iz PU primorsko-goranske. Najnoviji slučaj zabilježen je u šumi kod Šapjana gdje su granični policajci iz Rupe u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice spriječili 39-godišnjeg državljanina Albanije. On je u Hrvatsku ušao na legalan način, ali ima zabranu ulaska u zemlje schengenskog prostora pa je preko granice pokušao otići ilegalno. No, umjesto toga protjeran je iz Hrvatske, a schengensku granicu nije prešao. I prošlog tjedna su policajci iz Rupe uhvatili jednog ilegalca, 22-godišnjeg državljanina Bangladeša, koji je, pokazalo se, napustio prihvatilište za tražitelje azila i namjeravao ilegalno otići u Švicarsku. Protiv njega je izdan prekršajni nalog i izrečena mu je novčana kazna. (S. K., I. M.)





Poslije nagodbe…


Vrhovni sud je potvrdio i iznose koje okrivljeni moraju platiti u državni proračun na ime imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom, a ona iznosi ukupno 8.690 eura, odnosno oko 66 tisuća kuna. Samo dvojica koji su podnijeli žalbu na prvostupanjsku presudu, Car i Stjepanović, dužni su platiti ukupno 5.700 eura.  

Suci Vrhovnog suda ocijenili su žalbe dvojice neosnovanim, napominjući da je prvostupanjska presuda donesena nagodbom, na temelju sporazuma stranaka, da su i Car i Stjepanović potpisali izjave o tome.


Suci drugostupanjskog suda naglašavaju u svom rješenju da se, prema Zakonu o kaznenom postupku, takva presuda ne može pobijati niti zbog odluke o kazni, odnosno uvjetnoj osudi, a niti zbog odluke o oduzimanju imovinske koristi i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. A to su upravo bili razlozi na kojima se temeljila žalba Cara i Stjepanovića.


 Propisano je da se presuda na temelju sporazuma stranaka može pobijati samo ako je optuženik dokaze koji ukazuju na njegovu nevinost saznao nakon presude, a to ovdje nije slučaj.    


Milenko Car, po zanimanju poljoprivredni tehničar, s adresama stanovanja u Klenovici i Rijeci, spominjao se u medijima i prošlog ljeta, kada je riječki Županijski sud odlučio da će zbog istovrsnog kaznenog djela morati ipak u zatvor na šest mjeseci, da neće biti dovoljno 60 dana rada za opće dobro, kako je prvotno određeno pravomoćnom presudom. Ispostavilo se da nije izvršio rad za opće dobro u određenom mu roku i nije dostavio podatke o novoj adresi, pa je odlučeno da će morati izdržati težu sankciju za protuzakonito prebacivanje ljudi preko državne granice.



Zločinačko udruženje


Optužnicom, koja je inicijalno sadržavala osmero okrivljenih, grupa se teretila da se od studenog 2011. do travnja 2012. godine u Rijeci, Opatiji, Sisku i Slavonskom Brodu, povezala u zajedničko djelovanje radi ilegalnog prebacivanja većeg broja stranih državljana iz Hrvatske u Sloveniju, Italiju i druge zemlje zapadne Europe.


  Među ostalim, osiguravan je smještaj stranih migranata – iz Turske, Kosova i drugih zemalja – u Opatiji. Potom je dio optuženih preuzimao i dovozio ilegalce blizu hrvatsko-slovenske granice, pa upućivao da pješice, izvan graničnih prijelaza, prijeđu granicu, gdje će prebjege preuzimati druge karike u krijumčarskom lancu. Krijumčarski punkt je, osim u riječkoj regiji, bio i u Slavonskom Brodu.