Delnički sud

Vožnja u pijanom stanju: Anasu Sharbiniju nova kazna zbog prometnog prekršaja

Fiore Vežnaver

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA Anas Sharbini (32), jedan od najpoznatijih nogometaša HNK »Rijeka« svih vremena, kažnjen je sa 600 kuna zbog toga što je u alkoholiziranom stanju upravljao automobilom u Dražicama.


Presudio je tako delnički sud koji je vodio prekršajni postupak, a na odluku ne postoji pravo žalbe. Smatrat će se da je novčana kazna u cijelosti plaćena ako u roku nakon pravomoćnosti presude uplati dvije trećine novčane kazne, no dužan je naknaditi i 200 kuna na ime troškova prekršajnog postupka.


Sharbini je oglašen krivim zbog slučaja što se odigrao još 18. prosinca 2016. godine, oko 3.45 sati, u Ulici dražičkih boraca u Dražicama. Vozio je automobil BMW iz smjera Čavala, kada je kontrolom utvrđeno da je za upravljačem pod utjecajem 1,04 promila alkohola, odnosno 0,94 promila, umanjeno za granicu dopuštene pogreške.




Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, obvezni prekršajni nalog izdala je Postaja prometne policije Rijeka. Sharbini je na njega uložio prigovor, osporavajući da je počinio prekršaj, jer sumnja u ispravnost izvršenog mjerenja. Delnički sud je nakon prigovora otvorio redovni prekršajni postupak, te je zatraženo uvjerenje o osposobljenosti policijskog službenika i izvješće o ispitivanju mjernog uređaja, a za oba pitanja stigao je pozitivan zaključak. U presudi delničkog suda navodi se da se Sharbini ljetos nije odazvao pozivu na zakazanu sudsku raspravu.


U presudi se podvlači i da su Sharbiniju pri odmjeravanju kazne olakotnim okolnostima cijenjene protek vremena od prekršaja i činjenica da se Sharbini smatra prekršajno nekažnjavanom osobom, “s obzirom na protek vremena od učinjenog prekršaja”. Po aktualnoj evidenciji dostupnoj sudu u ovom postupku, Sharbini je prekršajno neosuđivan.


Prekršaji se, naime, nakon određenog vremena brišu iz evidencija, no činjenica jest da je naš list i prošle godine pisao o Sharbiniju zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Lani u srpnju Sharbini je nepravomoćnom presudom kažnjen sa šest tisuća kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije na tri mjeseca, zbog toga što je zatečen u vožnji u vrijeme kada mu je na snazi bili ranija zabrana vožnje. Tada je bio relativno oštro kažnjen jer je, po onda aktualnoj evidenciji Ministarstva pravosuđa, pravomoćno kažnjavan zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.