Nesreće najčešće noću

Vozači, oprez! Od početka kolovoza na riječkom području već 18 naleta auta na životinje

Šarlota Brnčić

U nekoliko dana zbilo se šest novih slučajeva. Radilo se o srnama, jelenu i divljoj svinji, a divljač je istrčala pred vozila na cestama na području Kraljevice, Žejana, Omišlja, Skrada, Triblja i Klane, uglavnom u večernjim satima



RIJEKA  Veći broj istrčavanja životinja na prometnice iznova je zabilježen na području Primorsko-goranske županije, a u nekoliko dana zbilo se šest novih slučajeva. Radilo se o srnama, jelenu i divljoj svinji, a divljač je istrčala pred vozila na cestama na području Kraljevice, Žejana, Omišlja, Skrada, Triblja i Klane, uglavnom u večernjim satima, ali i za vrijeme dana.


Osim u jednom slučaju udara u autobus, u preostalim slučajevima divljač je udarila u automobile. Ozlijeđenih osoba nije bilo, a ukupna šteta se cijeni na oko 33.000 kuna. Brigu o dijelu stradale divljači preuzeli su lovnici nadležnih lovačkih društava.


Prethodno se u razdoblju između 6. i 9. kolovoza također dogodilo da su se u šest slučajeva životinje našle na cesti pred iznenađenim vozačima. Istrčavanja životinja zabilježena su većinom tijekom večernjih sati, i to na području Malinske, Drivenika i Smokvice Krmpotske pored Novog Vinodolskog, Cresa, Rijeke i Selca. Radilo se o divljači, ali i domaćim životinjama. Konkretno o kravi, ovci i psu te o srni i medvjedu, a koji su nakon istrčavanja na ceste udarili u automobile, kamper i teretno vozilo. U nesrećama nije bio ozlijeđen nitko od vozača ili putnika u vozilima, no dio životinja je od siline udara stradao. Dio je preživio te se nakon udara u vozila udaljio. Sveukupna šteta procijenjena je na oko 15.000 kuna.




Svega tjedan dana ranije, u nešto više od 24 sata također se zbilo šest naleta na životinje. Tada su vozačima pred automobile istrčale četiri srne, medvjed i ovca, a nesreće su zabilježene na području Omišlja i Bajčića na otoku Krku te na čvoru Hreljin. Srne i medvjed su uginuli, dok je ovca preživjela. Niti tada nije bilo ozlijeđenih osoba, a pričinjena je šteta veća od 23.000 kuna.


Vozači se još jednom, s obzirom na učestalost ovakvih nesreća, upozoravaju i pozivaju na povećani oprez na cestama. Pogotovo se to odnosi na jutarnje i kasne večernje sate te se savjetuju da brzinu kretanja prilagode stanju i uvjetima na cesti. Podsjećamo da su vozači koji sudjeluju u naletu na životinju, a ukoliko se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa ili neprilagođene brzine kretanja za to odgovorni.