Kukavički napad

Vlasnik kuće na koju je bačena bomba: ‘Ako smo mi Romi meta, tko je sljedeći? Srbi? Židovi?’

Vanja Vesić

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

Nikad nismo dobivali prijetnje niti imali problema sa susjedima. Živimo u slozi i svoju djecu tako odgajamo. Ne znam kakav je to čovjek koji je mogao bombu baciti na jedan dječji vrtić i kuću punu djece, kaže Suljo Seferović



ZAGREB Policija i dalje traga za počiniteljima kukavičkog napada u zagrebačkom naselju Kozari put, gdje je oko 1,20 sati bačena ručna bombu pred dječji vrtić romske manjine i sjedište Unije Roma Hrvatske.


Vrtić i udruga u Ulici IV. Kozari put nalaze se u prizemlju kuće obitelji Seferović, u kojoj je u tom času spavalo četrdesetak članova uže i šire obitelji, pretežito djeca, čiji su očevi trojica braće Nusret, Suljo i Muhamed Ali, dragovoljci Domovinskog rata, a jedan od njih i ratni vojni invalid. Prava je sreća da nije bilo ljudskih žrtava. Jaka eksplozija odjeknula je susjedstvom i natjerala obitelji da usred noći izađu iz svojih domova.


Prema rezultatima očevida bomba je udarila u pročelje kuće, otkotrljala se do ulaza u prazan vrtić i eksplodirala između prozora i parkiranog vozila »daewoo« potpuno izbušivši sva tri okvira koja su, igrom slučaja, opremljena tzv. izolir-staklom. O razornosti eksplozije svjedoči i velika materijalna šteta – geleri su uništili čak pet osobnih vozila obitelji i prijatelja parkiranih u dvorištu, među kojima i kombi udruge kojim se djeca prevoze do vrtića.




Šteta još nije procijenjena a šokirana obitelj i aktivisti udruge još  ne mogu vjerovati da su nakon 18 godina rada za dobrobit svoje siromašne zajednice i integraciju u društvo postali meta bombaškog napada.


– Nikad nismo dobivali prijetnje niti imali problema sa susjedima. Živimo u slozi i svoju djecu tako odgajamo. Ne znam kakav je to čovjek koji je mogao bombu baciti na jedan dječji vrtić i kuću punu djece. Ne poželjeti nikome zlo. Ja sam i sam ratni vojni invalid. Ako je to poruka koju je htio poslati, pitam se s kojim to bolesnim ciljem. Ako smo mi Romi meta, tko je sljedeći? Srbi, Židovi? Kome mi to smetamo? Ja ovo shvaćam kao napad na sve nas, mogu slobodno reći i napad na Hrvatsku – kazao nam je 45-godišnji Suljo Seferović.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…