Obrtnik iz Viškova prevario kupce

Viškovljanin uzimao novac od ljudi, ali stolariju nije nikada ugradio

Slavica Kleva

Prevario je šest osoba i tako si protuzakonito pribavio 71 tisuću kuna. Obrt je u trenutku podizanja optužnice bio u blokadi i odgovarat će i zbog toga što nije pokrenuo stečaj



RIJEKA  Općinsko državno odvjetništvo optužilo je Dražena Filjevića (27) iz Viškova za prijevare. Kao vlasnik obrta Porta Nova prevario je šest osoba kojima je uzeo novac za ugradnju aluminijske stolarije, ali oštećeni niti su vidjeli novu stolariju u svojim domovima, niti im je vraćen novac. Tužitelj je optužio Filjevića da je na prijevaran način sebi pribavio  korist u iznosu nešto većem od 71 tisuća kuna. Istodobno, tužitelj je formalno odustao od kaznenog progona protiv pravne osobe Porta Nova jer ne može snositi troškove kaznenog postupka budući je tvrtka u trenutku podizanja optužnice bila debelo u blokadi. Stoga će Filjević biti optužen i za neotvaranja stečajnog postupka.


Zanimljivost podizanja optužnice svakako leži u činjenici da se  tijekom srpnja u našu redakciju obratio jedan od prevarenih koji nije želio  javno istupiti jer se  još uvijek nadao da će Filjević održati obećanje i ugraditi mu stolariju za koju mu je unaprijed  uplatio 14 tisuća kuna, ali je tražio način kako mu pomoći. Uputili smo ga na državno odvjetništvo, sugerirali da podigne kaznenu prijavu, ali se tužitelj i nije previše iznenadio kad je čuo o kome je riječ. Naime, u međuvremenu je protiv Filjevića još nekolicina prevarenih podigla kaznenu prijavu zbog istovrsnih djela.


Filjević se oglašavao kao ovlašteni distributer europskih proizvođača ALU, PVC i unutarnje stolarije, sobnih i protuprovalnih vrata. »Kako bi postali Vaš partner od povjerenja, uvijek smo lako dostupni i pružamo Vam kvalitetu, brzinu, vrijednost. Naša je misija zadovoljstvo naših klijenata, vodi nas brižnost, kvaliteta i profesionalizam, a vizija održati se na vrhu, jer zadovoljstvo naših klijenata naša su konkurentska prednost«, piše, između ostalog, na sad već neaktivnoj Filjevićevoj poslovnoj stranici.




Filjević je optužen za prijevaru, opisanu u Kaznenom zakonu sljedećim riječima: »Tko s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist dovede nekoga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina«.