Pao po tjeralici

Vinko Sindičić uhićen na graničnom prijelazu Rupa i pritvoren

Ico Mikuličić



  Sindičić je nakon osamostaljenja Hrvatske optužen za ubojstvo jednog od najpoznatijih emigranata, Brune Bušića, u Parizu. Stoga je sve iznenadio kada je po izlasku iz zatvora u Škotskoj odabrao povratak u Hrvatsku gdje ga je čekala optužnica. Na koncu je bio oslobođen krivnje. Neki i danas tvrde da tu ima mnogo čudnih detalja, kao naprimjer da su ga njegovi bivši suradnici uvjerili da može doći u Hrvatsku jer će biti oslobođen i rehabilitiran. Ima li istine u tim pričama, teško je reći, ali je činjenica da Sindičić ni poslije toga nije mirovao. Sukobio se s nekadašnjim suradnicima i počeo optuživati svoje navodne šefove. U Njemačkoj je počeo surađivati s tamošnjim vlastima u razotkrivanju pozadine nekih likvidacija, posebno Stjepana Đurekovića, a na kraju su i njega uhitili i optužili da je sudjelovao u otmici jednog Hrvata u Švedskoj koji se pak povezuje s likvidacijama u Njemačkoj.



    Vinko Sindičić šokiran je i ogorčen uhićenjem, tvrdi da ga se nije smjelo uhititi jer nije bježao niti je znao da je za njim raspisana tjeralica, prenose ljudi bliski njegovoj obrani i dodaju da je paradoks još veći jer je uhićen na granici upravo kad se vraćao u Hrvatsku radi sudskog ročišta. 




    Riječ je o sukobu s kupcima njegovih stanova u kući u Marčeljevoj Dragi zbog kojeg se vodi više sudskih postupaka. U nekim je parnicama on tužitelj, a u nekim optuženi. U ovom konkretnom slučaju tuže ga za narušavanje nepovredivosti doma. Tvrdi se da je protupravno upao u jedan od stanova, za koji Sindičić smatra da je njegov, a drugi kažu suprotno dokazujući to svojim dokumentima. Navodno su tada iz stana nestale i neke osobne stvari pa je optužbi dodana i krađa. 


    Sindičić ima prijavljeno boravište u Rijeci, ali oni koji ga poznaju kažu da puno izbiva i živi u inozemstvu. Navodno ga u posljednje vrijeme posebno dugo nije bilo. Pokušavalo mu se uručiti pozive za sud i na kraju se zaključilo da ih on izbjegava pa je raspisana tjeralica, koja se tako našla i na graničnim prijelazima. Kad se sada pojavio na graničnom prijelazu Rupa, uhićen je i pritvoren u riječkoj »Via Romi«. 


    Sindičić je bio suradnik tajnih službi bivše države, o njemu se zna mnogo i malo. Emigrantski krugovi su ga opisivali kao jednog od najpoznatijih tajnih agenata koga su na različite načine povezivali s nizom likvidacija hrvatskih emigranata u prošlosti. No dokazan mu je samo jedan pokušaj ubojstva, i to emigranta Nikole Štedula u Škotskoj. 


    On tvrdi da ni to nije počinio i da su mu to sve vješto namjestile tajne službe Velike Britanije i još neki drugi. Čak tvrdi da se to nije ni dogodilo i da je sve inscenirano! Na tom suđenju su ga strani mediji prozvali »crveni James Bond«.