Kladioničari svih zemalja ujedinite se

Vinko Šaka se predao talijanskim vlastima: namještao u Serie A?

Ana Raić Knežević

U Italiju su Šaka i Alija Ribič stigli u pratnji Šakinog odvjetnika Krešimira Krsnika, a tužitelji bi ih trebali ispitati u idućih nekoliko dana



Vinko Šaka, optužen u nogometno-korupcijskoj aferi “Offside” predao se jutros zajedno s Alijom Ribičem talijanskim vlastima koje su protiv njega i skupine osumnjičenih pokrenule istragu zbog namještanja utakmica u Italiji. Nešto iza sedam sati, kako objavljuju talijanski portali, iskrcali su se s trajekta u luci Ancona gdje ih je dočekala policija i predala ih tužiteljstvu u Cremoni. U Italiju su stigli u pratnji Šakinog odvjetnika Krešimira Krsnika, a tužitelji bi ih trebali ispitati u idućih nekoliko dana.


Za njima je od sredine prosinca na snazi uhidbeni nalog nakon što je u Italiji “pukla” kladioničarska afera u kojoj su korišteni i tajno snimljeni razgovori tijekom hrvatske operacije “Offside”.


Osumnjičeni talijanski nogometaš Carlo Gervasoni snimljen je kako razgovara sa Šakom. Razgovor je vođen 2. travnja 2010. godine u 23.28 sati, nakon utakmice između »Brescie« i »Mantove« za koju je tada igrao Gervasoni. Domaćini su pobijedili s 1:0, a ne s 2:0 kako je to pokušavala namjestiti kladioničarska mafija. Branič se bojao njihove ljutnje.




Gervasoni: »Ma ne…. potpuno su u pravu… Molio sam da mi oproste… U pravu su… u smislu da sam jedinu loptu kojom su mogli postići gol upravo ja spasio… Ali učinio sam to misleći da je već ušla! Ma znam… trebao sam ostat miran… ili ju ubacit unutra! To je istina… jer je nakon toga još bilo pola sata… ehhh, vidjet ćemo idući tjedan… pričajmo o nedjelji…«


Istražnim zahtjevom talijanskog tužiteljstva obuhvaćeni su uz Šaku i Ribića, i Almir Gegić, Dino Lalič, koji je u zagrebačkom procesu kao i Šaka osuđen na godinu dana zatvora, te Hristo Ilievski i Rade Trajkovski.