Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
19. listopada 2019.
Skinuta prašina sa starog slučaja

Vidošević, Rožić, Buljan i Kaleb na transferima igrača Hajduka državu prevarili za 55 milijuna kuna

Nadan Vidošević / Foto Marko GRACIN
Nadan Vidošević / Foto Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 21. srpanj 2011. u 17:40 2011-07-21T17:40:54+02:00

Na doradi u tužilaštvu je još jedna optužnica za bivše vodstvo Hajduka, garnituru iz perioda 1997. do 2000. godine, za još veći iznos navodne štete, a ista kaznena djela

SPLIT  Iako je napisana i ovaj put »kompletirana«, optužnica protiv četvorice bivših čelnika Hajduka – Nadana Vidoševića, Vedrana Rožića, Ivana Buljana i Bartula Kaleba – još nije službeno podignuta i proslijeđena sudu no to bi se moglo dogoditi vrlo brzo, već u petak ili subotu, potvrdila nam je glasnogovornica splitskog Županijskog državnog odvjetništva Rene Laura.

U pitanju je gotovo prastari slučaj iz sredine devedesetih, ali zbog »atraktivnih« imena, iznosa navodne štete te kaznenih djela nije danas manje interesantan. Zanimljiv je i zbog dobrog »timinga«, osam godina od prvog pokušaja tužilaštva »na ovoj visini«, a u međuvremenu se (dok se Vidošević kandidirao za predsjednika države, odnosno dok je Rožić bio istovremeno u Saboru te figurirao kao gradonačelnik Trogira) malo toga događalo u spisu.

Nekadašnji direktor Hajduka Vedran Rožić, također nekadašnji sportski direktor Iko Buljan, ex financijski direktor Bartul Kaleb te u to vrijeme predsjednik UO kluba Vidošević terete se za zlouporabu položaja i ovlasti, kao i utaju poreza. U periodu od 1992. do 1997. godine financijskim malverzacijama (otvarani su računi u inozemstvu preko kojih je išla isplata odšteta za transfere Hajdukovih nogometaša, mimo očiju naših poreznika) oštetili su državu za 54.977.000 kuna, dok je splitski klub oštećen za još oko 6,5 milijuna DEM i nešto više od milijun USD. Prvi put je optužnica podignuta još 2003. godine, no nije prošla splitski sud – zatražena je dorada optužnog akta pa se moralo ponovno u fazu istrage.

Nije isključeno niti da će se ponoviti sličan scenarij, no optužena četvorka ne mora se puno zabrinjavati. Zastara je već za koju godinu (prva nedjela padaju u blagotvorni djelokrug zastare već 2013. godine), a do tada je čitav niz koraka da bi se eventualno stiglo do pravomoćne sudske odluke. Brojnost tih koraka, očekivane žalbe stranaka na gotovo svaki od tih koraka, kombinirane s činjenicom da optuženi nisu u pritvoru pa element (barem prividne) žurnosti ne postoji i stoga će se ročišta moći zakazivati prilično opušteno. 

Na doradi u tužilaštvu je još jedna optužnica za bivše vodstvo Hajduka, garnituru iz perioda 1997. do 2000. godine, za još veći iznos navodne štete, a ista kaznena djela.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.