Sad je i pravomoćno

Vera Begić za vikend završila iza rešetaka pulskog zatvora, Vrhovni sud joj povisio kaznu

Vanja Vesić

Iako se Begić, kako doznajemo, već nalazi u pulskom zatvoru gdje je započela služiti višegodišnju kaznu, obrazloženje drugostupanjske presude ostalo je nepoznato. Naime, odvjetnici su ostali uskraćeni za informacije o odluci visokog suda



Pravomoćnom presudom Vrhovni sud RH bivšoj riječkoj pročelnici za sport i tehničku kulturu Veri Begić (38) povisio je kaznu zatvora s četiri na pet i pol godina zatvora zbog izazivanja teške prometne nesreće vožnjom suprotnim smjerom u alkoholiziranom stanju na Istarskom ipsilonu, tragedije u kojoj je poginuo 41-godišnji Igor Soldatić iz Umaga, 15. kolovoza 2018.


Iako se Begić, kako doznajemo, već nalazi u pulskom zatvoru gdje je započela služiti višegodišnju kaznu, obrazloženje drugostupanjske presude ostalo je nepoznato. Naime, odvjetnici su ostali uskraćeni za informacije o odluci visokog suda i naknadno saznali da im je branjenica završila iza rešetaka pulskog zatvora s petka na subotu.


– Da, to vam je današnja Hrvatska. Nismo dobili ni otpravak presude s Vrhovnog suda pa i ne znamo kakvo je obrazloženje, niti koliko je točna visina kazne. Iz tog razloga nismo u mogućnosti bilo što više reći, rezignirano je zaključio odvjetnik Duško Miočić, jedan od dvojice branitelja Begić.




Podsjećamo, nepravomoćnom odlukom Županijskog suda u Puli u listopadu prošle godine Begić je osuđena na četiri godine zatvora. Nakon nesreće izmjereno joj je 1,92 promila alkohola u krvi. Kobnog dana upravljala je peugeotom te na Istarskom ipsilonu, na čvoru Buje, izvan naselja Nova Vas, vozeći kontrasmjerom bočnim ogledalom najprije udarila u nadolazeću škodu koju je vozio 31-godišnji državljanin Slovenije. Begić je nastavila voziti u zabranjenom smjeru te je prednjim dijelom svog automobila udarila u betonsku zaštitnu ogradu koja razdvaja cestovne trake.


Treći nalet bio je koban – svojim peugeotom zabila se u peugeot pulskih oznaka kojim je upravljao Umažanin Igor Soldatić. U vozilu su bili njegova supruga i dijete. Nesretni 41-godišnji otac i suprug zadobio je fatalne višestruke ozljede zbog kojih je preminuo na mjestu nesreća. Supruga i dijete izvukli su se s lakšim ozljedama.