Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 6
Sutra: 13° 13° 6
16. prosinca 2019.
Presuda bivšem pripadniku 9. gardijske brigade "Vukovi"

Velibor Šolaja osuđen na pet godina zbog ubojstva starice u Medačkom džepu

Velibor Šolaja i Josip Mršić / Foto Damjan Tadic / CROPIX
Velibor Šolaja i Josip Mršić / Foto Damjan Tadic / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 25. svibanj 2015. u 20:46 2015-05-25T20:46:00+02:00

Šolaja je u prvom postupku bio oslobođen optužbi, no nepravomoćnu presudu ukinuo je Vrhovni sud RH i vratio na ponovno suđenje. Sudsko vijeće zaključilo je da postoje dokazi za Šolajinu krivnju. Osuđen je da je nepoznatu ženu koju su gardisti izvukli iz kuće tijekom vojne operacije oko mjesta Lički Čitluk, ubio zajedno sa svojim suborcem Josipom Mršićem (45)

ZAGREB  Velibor Šolaja, bivši pripadnik 9. gardijske brigade HV-a, jučer je nepravomoćno proglašen krivim i osuđen na pet godina zatvora zbog ratnog zločina, ubojstva nepoznate starije žene u Medačkom džepu 1993. godine. Odluku je donio Županijski sud u Zagrebu pod predsjedanjem suca Olivera Mittermayera nakon ponovljenog suđenja. Sud je Šolaji izrekao kaznu u zakonskom minimumu zbog, kako tvrde, »ranije neosuđivanosti, sudjelovanja u ratu, odlikovanja i zbog protoka vremena.«

Šolaja je u prvom postupku bio oslobođen optužbi, no nepravomoćnu presudu ukinuo je Vrhovni sud RH i vratio na ponovno suđenje. Sudsko vijeće zaključilo je da postoje dokazi za Šolajinu krivnju. Osuđen je da je nepoznatu ženu koju su gardisti izvukli iz kuće tijekom vojne operacije oko mjesta Lički Čitluk, ubio zajedno sa svojim suborcem Josipom Mršićem (45). Mršiću se, pak, za to nedjelo sudi u zasebnom postupku na istome sudu. U obrazloženju, sudac je neke mučne detalje okrutne likvidacije:
– Prvi je iz pištolja u ženu pucao Mršić, no ona je ostala stajati, da bi zatim Šolaja pucao u nju iz automatske puške, nakon čega je pala, naveo je sudac Mittermayer, naglasivši da nije ključno od čijeg je metka žena poginula, već je evidentno da je i Šolaja pucajući imao namjeru usmrtiti je. Sud je presudu utemeljio na iskazima svjedoka, drugih gardista, koji su potvrdili da su osobno vidjeli kako Šolaja puca u ženu ili su pak vidjeli trenutak kad su ženu izvukli iz kuće, a potom začuli pucanj.
Postupak protiv Šolaje bio je mučan i zbog obrata na prošlom suđenju kada je Mršić koji je tada bio samo svjedok na rekonstrukciji izjavio da je on pucao u ženu, a ne Šolaja, da bi na raspravi rekao da su pucali obojica. To ih je na kraju i dovelo zajedno do optuženičke klupe. Šolaja je uhićen u akciji prije tri godine, zajedno s Josipom Krmpotićem, bivšim zapovjednikom izviđačkog voda 9. gardijske brigade.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.