Vatrogasci u borbi protiv plamena i bure

Vatrena noć u krmpotskom kraju: Grmljavinsko nevrijeme izazvalo četiri požara

Šarlota Brnčić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Nakon grmljavinskog nevremena u subotu buknula čak četiri požara od kojih jedan i većih razmjera. I dok su tri požara kod sela Kalanji, Vinište i Plužnice u subotu oko 22 sata ugašeni, onaj koji je izbio kod sela Zabukovac zaprijetio je i kućama, a u gašenju je bio angažiran ukupno 91 vatrogasac s 22 vatrogasna vozila. Tijekom gašenja ozlijeđena su i dvojica vatrogasaca DVD-a Novi Vinodolski,



NOVI VINODOLSKI  Vatrena je bila noć u krmpotskom kraju gdje su nakon grmljavinskog nevremena u subotu buknula čak četiri požara od kojih jedan i većih razmjera. I dok su tri požara kod sela Kalanji, Vinište i Plužnice u subotu oko 22 sata ugašeni, onaj koji je izbio kod sela Zabukovac zaprijetio je i kućama, a u gašenju je bio angažiran ukupno 91 vatrogasac s 22 vatrogasna vozila. Tijekom gašenja ozlijeđena su i dvojica vatrogasaca DVD-a Novi Vinodolski, no srećom radilo se samo o lakšim ozljedama. Jedan je iščašio ruku, a drugi se nadisao velike količine dima. 


Prva dojava o izbijanju požara na otvorenome vatrogascima je stigla u subotu u 19.39 sati s turističkog broda, a u minutama koje su uslijedile, veći broj građana uznemireno je pozivao vatrogasce i tražio pomoć. Na požarišta su izašle ekipe DVD-a Novi Vinodolski, DVD-a Bribir i Javne vatrogasne postrojbe Crikvenica  koje su požare u Kalanjima, Viništu i selu Plužnice vrlo brzo stavile pod kontrolu. 


Ti požari su oko 22 sata i ugašeni, no požar u mjestima Zabukovac i Dakuša, a koji je bio i najudaljeniji od Novog Vinodolskog, zahvaljujući dosta jakoj buri poprimio je veće razmjere. Iz sela koja se nalaze ispod požarišta ljudi su panično zvali vatrogasce, a kako je bura nosila dim na sve strane, nisu im znali reći točnu lokaciju. Ta intervencija je u 22 sata poprimila je županijski karakter te su već prisutnim vatrogascima upomoć počeli stizati vatrogasci sa svih strana.Na požarište su stigle ekipe iz Javnih vatrogasnih postrojbi grada Rijeke i Senja, kao i DVD-i Kraljevica, Kostrena, Sušak, Drenova, Zlobin, Bakar, Hreljin i Škrljevo. U Zabukovac, malo mjesto smješteno duboko u šumi gdje uglavnom borave vikendaši, slila se prava rijeka vatrogasaca. Intervenirala su i dva vozila komunalnog društva Žrnovnica sa djelatnicima tvrtke.

Vatrogasna intervencija nije bila nimalo laka, kako zbog bure i noći tako i zbog činjenice da je na tom terenu raznolika vegetacija. Počevši od niskog i visokog raslinja do borove i bukove kulture, a da se ne govori da je teren zasićen suhim borovim iglicama u koje se plamen zavuče i teško ga je do kraja pogasiti. U nekoliko navrata se približio i kućama u selima Zabukovac, Dakuša i Jurići, a vatrogasci su se cijelo vrijeme morali boriti da vatra ne prijeđe županijsku cestu i krene prema moru. Došlo je i do proboja, ali su je vatrogasci uspjeli zaustaviti. Vjetar je uokolo nosio goleme količine dima pa neki od prestrašenih građana nisu niti spavali.




Požar je unatoč svim poteškoćama stavljen pod kontrolu dvadesetak minuta iza ponoći, no uslijedilo je dugotrajno dogašivanje i čuvanje opožarene površine. Srećom, u poslijepodnevnim satima nebo se smilovalo i počela je padati kiša, no s obzirom na dugotrajno sušno razdoblje još će biti potrebno nekoliko dobrih pljuskova kako bi se dodatno smanjila opasnost od eventualnog izbijanja novih požara. Opožarena je površina od 65 hektara.