Istarski ipsilon

VERA BEGIĆ BLEČIĆ SKRIVILA STRAVIČNU NESREĆU Vozeći pod utjecajem alkohola pročelnica izazvala smrt 41-godišnjaka u Istri

Glas Istre

Vera Begić Blečić, pročelnica za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke / Foto Ivica TOMIĆ

Vera Begić Blečić, pročelnica za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke / Foto Ivica TOMIĆ

Zbog zadobivenih ozljeda, na mjestu događaja smrtno je stradao 41-godišnji vozač, dok su njegovi suputnici, 38-godišnjakinja i dijete, prevezeni u riječku bolnicu, gdje je utvrđeno da su teško ozlijeđeni, javlja Glas Istre



Teška prometna nesreća koja se dogodila u Istri par minuta prije ponoći ove srijede, 15. kolovoza, a u kojoj je jedna osoba poginula, skrivila je najvjerojatnije pročelnica za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Vera Begić Blečić.


Glasnogovornica Grada Rijeke odgovorila je tek kako tu informaciju ne može potvrditi, ali neslužbena potvrda stigla nam je iz više različitih izvora.


Nesreća se dogodila kada je 36-godišnjakinja, pod utjecajem alkohola od 1,81 promila, upravljala automobilom Peugeot, riječke registarske oznake, Istarskih ipsilonom na dionici Nova Vas – Višnjan u suprotnom smjeru, piše Glas Istre.


Sudar za sudarom




U nepreglednom zavoju, vozačica je bočnim lijevim ogledalom udarila u bočno lijevo ogledalo automobila Škoda, slovenske registarske oznake, kojim je iz suprotnog smjera upravljao 31-godišnji slovenski državljanin, a potom je nastavila vožnju u suprotnom smjeru prema mostu Mirna, nakon čega je prednjim dijelom vozila udarila u zaštitnu ogradu, koja razdvaja istočni kolnički trak od zapadnog.


Automobil se odbio od ograde i prednjim dijelom udario u Peugeot, pulske registarske oznake, kojim je iz suprotnog smjera upravljao 41-godišnjak, a od siline udarca, vozilo pulskih registarskih oznaka prevrnulo se na bočnu stranu, te su putnici ostali prikliješteni u vozilu, dok je vozilo riječke registarske oznake udarilo u zaštitnu ogradu.


Zbog zadobivenih ozljeda, na mjestu događaja smrtno je stradao 41-godišnji vozač, dok su njegovi suputnici, 38-godišnjakinja i dijete, prevezeni u riječku bolnicu, gdje je utvrđeno da su teško ozlijeđeni, javlja Glas Istre.


Lakše ozlijede zadobila je i 36-godišnja vozačica, protiv koje se radi sumnje da je počinila kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu, podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.


Tijelo preminulog prevezeno je na Odjel patologije pulske bolnice radi obavljanja obdukcije.


Dionica Ipsilona, od 1 sat, od Višnjana prema Novoj Vasi, bila je zatvorena za promet do 4.30 sati. Na mjesto nesreće odmah su bili došli djelatnici Hitne pomoći, policije i vatrogasci iz Poreča i Umaga te djelatnici Bina-Istre.


Bina-Istra: Uoči nesreće zaprimili smo dojavu i poduzeli sve


Iz Bina-Istre saznajemo što se točno desilo uoči tragične nesreće. Naime, u priopćenju navode da je u 23.57 sati Centar za upravljanje prometom Bina-Istre zaprimio dojavu, da se vozilo koje putuje od Umaga prema Kanfanaru vozi po suprotnom kolničkom traku, to jest u suprotnom smjeru.


Ophodarske ekipe Istarskog ipsilona koje su tada bile na terenu odmah su krenule na intervenciju, istovremeno su svi ulazi na autocestu zatvoreni te su aktivirane poruke upozorenja vozačima.


Podsjećamo da je Begić Blečić već bila u fokusu javnosti radi lakše prometne nesreće koju je skrivila u Rijeci u lipnju prošle godine te je tad napustila mjesto nesreće.


Policija ju je pronašla pet sati nakon nesreće te je provedeno alkotestiranje koje je pokazalo da ima 0,42 promila alkohola u krvi, što je zbog tolerancije na grešku uređaja smanjeno na 0,32 promila.


Policija je odmah pristupila mjestu nesreće te se još utvrđuju okolnosti ovog nevjerojatnog događaja. Nisu još poznati razlozi koji su naveli vozačicu na ovakvu ekstremnu vožnju, čeka se test na alkohol i toksikološki nalazi koji će možda razjasniti ovaj slučaj.


Neshvatljivo je da vozačica nije uzela u obzir posebne prometne znakove koje se ističu veličinom i intenzivnom bojom, a koji upozoravaju na krivi smjer. Slučajevi vožnje u suprotnom smjeru na Istarskom ipsilonu iznimno su rijetki i bez teških posljedica.


Bilježilo se par izoliranih slučajeva neposredno nakon puštanja u promet punog profila autoceste pred 10-ak godina. Riječ je bila prvenstveno o neupućenosti vozača, u pravilu starije životne dobi.


Teška je konstatacija da je osoba smrtno stradala zbog nedopustivog ponašanja drugog vozača. Nezgoda se desila na punom profilu Istarskog ipsilona na kojem je u posljednje 4 godine prošlo više od 35 milijuna vozila bez prometnih nezgoda sa najtežim posljedicama.