Teška nesreća u škveru

Uzbuna u “3. maju”: Skelar stradao nakon pada u tank tereta s visine od deset metara

Šarlota Brnčić

Stradavanje radnika u brodogradilištu rasvjetljavala i policija / Foto S. DRECHSLER

Stradavanje radnika u brodogradilištu rasvjetljavala i policija / Foto S. DRECHSLER

Pao je na nepristupačno mjesto pa je u njegovom izvlačenju, uz vatrogasce, sudjelovala i dizalica, a budući da je  pao na željeznu podlogu, teško je ozlijeđen i u besvjesnom stanju odvezen u KBC  



RIJEKA  Teška nesreća na radu dogodila se jučer rano poslijepodne prilikom izvođenja radova na brodu u izgradnji u Brodogradilištu »3. maj«. Prema prvim neslužbenim saznanjima, u tank tereta pao je radnik kooperant, A. B., muškarac u 40-tim godinama, po zanimanju skelar. S obzirom da je pao na nepristupačno mjesto, uzbunjena je vatrogasna služba brodogradilišta čiji su djelatnici odmah priskočili u pomoć unesrećenom. Uzbunjena je i riječka Hitna medicinska pomoć čija je ekipa također stigla na mjesto nesreće u najkraćem mogućem roku.


Pomogla i dizalica


Nesreća se zbila oko 13.30 sati, a  izvlačenje unesrećenog, koji je pao na željeznu podlogu i stoga zadobio ozbiljne ozljede, nije bilo nimalo lako. Vatrogascima i Hitnoj pomoći bilo je jasno da je svaka minuta itekako važna za unesrećenog te su uloženi nadljudski napori kako bi se što prije došlo do njega i bila mu pružena toliko važna prva pomoć. Kako saznajemo, već oko 14 sati ozlijeđeni skelar je izvučen, a za njegovo izvlačenje bila je korištena i dizalica. Neslužbeni izvori nam navode kako je od vidljivih ozljeda imao rane po glavi, kao i da je bio bez svijesti. U besvjesnom stanju je i prevezen vozilom Hitne pomoći žurno u bolnicu.


O stradavanju radnika u brodogradilištu izvješćena je i riječka policija čiji su djelatnici upućeni na mjesto događaja kako bi razjasnili što se dogodilo.


Zaštita na radu




Iz Policijske uprave primorsko-goranske kratko nam je priopćeno kako su izvješćeni da se u brodogradilištu dogodila nesreća u kojoj je muška osoba prema prvim informacijama pala s visine od najvjerojatnije deset metara.


Stradalnik je prevezen u KBC na Sušaku, a točne okolnosti u kojima se sve odigralo još se rasvjetljavaju. Više o tome trebalo bi biti poznato nakon što se završe očevidne radnje, priopćeno nam je iz riječke policije.


– Znam da se radi o kooperantskom radniku i da je teže ozlijeđen. Ono što možemo reći jest da u grupi Uljanik, odnosno Brodogradilištu »3. maj«, imamo najviše standarde zaštite na radu. Nadam se da će se ozlijeđeni radnik brzo oporaviti. Mi s naše strane konstantno provodimo edukacije povjerenika i radnika, no s obzirom na to da se u ovom slučaju radi o kooperantu, ne znam je li bio na edukaciji u sklopu svog društva, izjavio nam je Juraj Šoljić, povjerenik sindikata metalaca u »3. maju«.