Prilika čini lopova

Uplaćene kazne stavljala u vlastiti džep: Sudska zapisničarka deset godina uzimala novac suda

Vanja Vesić

Uplatnice sama popunjavala i sve se činilo u redu / Foto Damir Škomrlj

Uplatnice sama popunjavala i sve se činilo u redu / Foto Damir Škomrlj

Procjenjuje se da je za sebe zadržala više od 384 tisuće kuna pa je, nakon 36 godina rada na sudu, završila radni vijek, umjesto u mirovini, izvanrednim otkazom



Prošloga tjedna je odgođena sjednica Optužnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu na kojoj se trebalo odlučivati o optužnici protiv Višnjice Mlinarić, donedavne zapisničarke na Općinskom sudu u Požegi. Tereti je se za kontinuiranu krađu novca sa suda. Procjenjuje se da je za sebe zadržala više od 384 tisuće kuna pa je tako, nakon punih 36 godina rada na požeškom sudu, završila radni vijek s – izvanrednim otkazom.


Riječ je o slučaju koji je otkriven tek prošle godine, iako se sumnja da je službenica čak deset godina uzimala novac od kazni i to navodno iz 65 sudskih predmeta. Sumnja se da se u krađu upustila još sredinom ožujka 2003. godine kada je kao referentica u sklopu svojih dnevnih obveza dobila i finalizaciju naplate novčanih kazni.


Uplata na ruke


Zadatak su joj dali suci zaduženi za spise i morala je pozivati stranke da novčane kazne i plate. Ujedno, tražili su da obavještava sve one koji su trebali platiti troškove sudskog postupka ili pak neki drugi paušalni iznos što se uplaćivao u državni proračun. Višnjica se upustila i u konkretno naplaćivanje za što, pak, nije bila ovlaštena. Otišla je toliko daleko da je stranke uvjeravala kako kazne i paušale mogu platiti u više rata, i to njoj – na ruke.




U sudske spise koji su joj došli u ruku počela je ubacivati lažne naloge za plaćanje ili pak opće uplatnice što ih je sama popunjavala potrebnim podacima. Iz uplatnica je proizlazilo da je uplata doista izvršena. Čak je prije toga na dokumentaciju otisnula neistinitu ovjeru platnog prometa kao potvrdu o izvršenom plaćanju.


Vlastoručno se potpisivala na mjesto predviđeno za potpis službenika banke koji potvrđuje uplatu. Na kraju je samovoljno upisivala da je spis finaliziran, novčane kazne i troškovi naplaćeni i u konačnici nalagala arhiviranje spisa potpisujući suce ili otiskujući njihov faksimil.


Nije jedina


Indikativno je da do siječnja 2014. godine nitko na Općinskom sudu u Požegi nije primjećivao ništa sumnjivo. Tek je lani dobila otkaz s radnog mjesta na kojem je planirala dočekati penziju.


Višnjica nije bila usamljen slučaj. Požeški sud lani u rujnu ponovno je dospio na stranice crne kronike zbog još jednog službenika kao organizatora prljave rabote. On je, pak, sam dao otkaz, a ubrzo je uhićen i pritvoren. Iza rešetaka završio je i njegov »klijent« Dražen K. iz Vidovaca kraj Požege, ali je ubrzo pušten da se brani sa slobode.


Navodno, sudskom službeniku prije osam godina isplatio je između 22 i 25 tisuća kuna, kako bi mu omogućili da u državni proračun ne uplati 82.825,83 kune, koliko je prema pravomoćnoj presudi Županijskog suda bio dužan uplatiti. Oni su se pobrinuli u sudski spis unijeti presliku krivotvorene uplatnice kao potvrdu uplate nakon čega su, uz dozvolu suca koji je vodio predmet, spis odložili u arhivu.