Prvi rezultati duge policijske istrage

Uhićeni bivši šefovi Kamenskog Antun Crlenjak i Davor Vlajčević

Ladislav Tomičić

Određeno im je 24-satno zadržavanje, a od Županijskog državnog odvjetništva očekuje se da u tom roku donese odluku o pritvoru privedenih



ZAGREB Slučaj Kamensko pomaknut je s mrtve točke: policija je u srijedu oko 17 sati privela Antuna Crlenjaka i Davora Vlajčevića, posljednjeg predsjednika Uprave, odnosno predsjednika Nadzornog odbora tekstilnog poduzeća. Određeno im je 24-satno zadržavanje, a od Županijskog državnog odvjetništva očekuje se da u tom roku donese odluku o pritvoru privedenih. Odluka je vrlo nezgodna i pada na leđa Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, o kojem će ovisiti hoće li slučaj Kamensko biti dalje istraživan, odnosno hoće li organi gonjenja dobiti priliku da o svemu ispitaju i izdavača Ninoslava Pavića. 



U slučaju Kamensko policija je dosad uzela iskaze svih ortaka, izuzev najmoćnijeg hrvatskog izdavača. Za to će im, tvrde, biti potreban pristanak Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Odvjetništvo sad mora procijeniti o Vlajčevićevom i Crlenjakovom pritvoru, odnosno odlučiti mogu li njih dvojica utjecati na svjedoke ili uništiti eventualne dokaze. U slučaju poput Sanaderovog, takve odluke uglavnom su bile stvar formalnosti, ali u slučaju Kamensko, tvrde upućeni, sve je moguće, pa i situacija u kojoj istraga nikad neće biti privedena kraju. 





Policijskim izvidima koji su trajali devet mjeseci utvrđeno je da novac kojim je zadužena tekstilna tvrtka Kamensko dijelom potječe od novca koji je izdavač platio za tvrtku Dalta, a kojom su međusobno trgovali Vlajčević, Crlenjak i još nekoliko poduzeća.


Opstrukcija istrage


Jedan od privedenih – Davor Vlajčević, prema podacima iz sudskog registra u partnerstvu je s Ninoslavom Pavićem. Zajedno su upisani kao suvlasnici/osnivači tvrtke Vilinske poljane, koja također ima upisanu zabilježbu na imovinu tvrtke Kamensko. 


– U slučaju Kamensko policija je napravila što je mogla. Rijetko kad su izvidi ovoliko trajali. Sad je sve na Mladenu Bajiću, tvrdi za naš list izvor blizak kriminalistima koji su radili policijsku obradu. 


Iz policije već duže vrijeme neslužbenim kanalima upozoravaju na sumnju da se istraga slučaja Kamensko opstruira, što je po svemu sudeći osnovni razlog curenja policijskih informacija o slučaju Kamensko u javnost. 


Privedeni Crlenjak i Vlajčević bit će ispitani na okolnosti u kojima su na imovinu tvrke Kamensko stavljane zabilježbe, kako bi se na taj način, sumnjaju kriminalisti, po povoljnoj cijeni došlo do atraktivnih nekretnina tvrtke. 


Paravan za Kutlu


Crlenjaka se sumnjiči da su preko njegovih računa transferirani milijuni kuna koje je najprije izdavač Ninoslav Pavić platio svom partneru Davoru Vlajčeviću za tvrtku upitne vrijednosti (Dalta d.o.o.), nakon čega je dio tog novca Vlajčević isplatio na privatne Crlenjakove račune, da bi ih ovaj transferirao kako bi u formi zaduženja završili u Kamenskom. To je vjerovnicima, rekosmo, omogućilo da   upišu zabilježbe na nekretnine. Sve zabilježbe na imovinu Kamenskog, inače, upisane su na isti dan – 3. rujna prošle godine, a među njima se nalazi i zabilježba Vilinskih poljana, u kojoj su Pavić i Vlajčević navedeni kao partneri.


Policijski istražitelji u svojim zaključcima daju na znanje da Antun Crlenjak stoji kao paravan ispred poduzetnika Miroslava Kutle, koji je, sumnjaju, umiješan u pokušaj da se dobiju atraktivne nekretnine Kamenskog.