Grad: Rijeka
Danas: 14° moguća kiša
Sutra: 6° 17° kiša
30. travnja 2016.
Akcija Hipokrat

foto Uhićena uprava farmaceutske tvrke koja je podmićivala liječnike; Ostojić osnovao krizni stožer

Foto Željko Hajdinjak / Cropix
Foto Željko Hajdinjak / Cropix
Privođenje u prostorije DORH-a Foto Ronald Gorsic  CROPIX
Privođenje u prostorije DORH-a Foto Ronald Gorsic CROPIX
Privođenje osumnjičenih u prostorije DORH-a Foto Ronald Gorsic  CROPIX
Privođenje osumnjičenih u prostorije DORH-a Foto Ronald Gorsic CROPIX
Osumnjičenici dovedeni na ispitivanje Foto R. Gorscic CROPIX
Osumnjičenici dovedeni na ispitivanje Foto R. Gorscic CROPIX
Predstavništvo famaceutske tvrtke Farmal  Foto Goran Mehkek  CROPIX
Predstavništvo famaceutske tvrtke Farmal Foto Goran Mehkek CROPIX
Skrivanje od kamera Foto R. Gorscic CROPIX
Skrivanje od kamera Foto R. Gorscic CROPIX
Autor: ,
Objavljeno: 12. studeni 2012. u 13:50 2012-11-12T13:50:00+01:00

Istraga koja je razultirala akcijom "Hipokrat" trajala je tri mjeseca i pokazala da su stotine liječnika obiteljske medicine diljem Hrvatske godinama primali mito kako bi propisivali lijekove tvrtke iz Ludbrega i tako joj podizali promet. Ministar zdravlja Rajko Ostojić kazao je kako je antikorupcijskom akcijom bilo obuhvaćeno oko 350 liječnika opće medicine, te istaknuo da u 49 slučajeva postoji osnovana sumnja za kaznenu prijavu

LUDBREG  U do sada najvećoj akciji u farmaceutskoj industriji nazvanoj "Hipokrat" USKOK i policija provode kriminalističko istraživanje nad tvrtkom Farmal, njenih 26 zaposlenika, 49 liječnika i jednom ljekarnicom zbog sumnje da su se udružili zbog primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na te zlouporabe, izvijestio je poslijepodne USKOK ne navodeći ime farmaceutske tvrtke koja je liječnicima i ljekarnicima navodno plaćala kako bi pacijentima propisivali njene proizvode.

Neslužbeno se doznaje da su uhićenima, među kojima je i predsjednik uprave Farmala Dražen Dedi, jutros pretraženi domovi, kao i sjedište tvrtke u Ludbregu.

Iza 15,30 sati prve su uhićenike počeli dovoditi na ispitivanje u sjedište USKOK-a, a riječ je o tzv. stručnim suradnicima odnosno zaposlenicima koji su »na terenu« prodavali Farmalove proizvode. Nakon ispitivanja tužiteljstvo će odlučiti hoće li za osumnjičenike zatražiti zadržavanje u istražnom zatvoru.

Na zagrebačkom Županijskom sudu doznaje se da će uhićeni pred dežurnog suca istrage najvjerojatnije biti dovedeni sutra.

U službenom USKOK-ovom priopćenju navodi se da su prva saznanja o mogućem podmićivanju liječnika i ljekarnika od strane farmaceutske kuće dobivena od novinarke Slobodne Dalmacije Nataše Škaričić koja je i nakon toga nastavila istraživanja ovog slučaja.

»Na temelju prikupljenih podataka i dokaza postoji osnova sumnje da su se prvoosumnjičenik, predsjednik Uprave jedne farmaceutske kuće, drugoosumnjičena, financijska direktorica iste kuće, trećeoosumnjičenik, regionalni direktor sektora jug i četvrtoosumnjičenik, regionalni direktor sektora sjever, od 2009. godine do 12. studenoga 2012. u Ludbregu, dogovorili da će u ime farmaceutske tvrtke kontinuirano nagrađivati liječnike i ljekarnike davanjem novca i drugih darova u vrijednosti od pet do 10 posto od vrijednosti lijekova koje liječnici propišu iz ponude njihove farmaceutske kuće.

U cilju realizacije navedenog angažirali su 22 osumnjičena zaposlenika i stručnih suradnika farmaceutske kuće koji su kontinuirano, sukladno njihovim uputama, većem broju liječnika i ljekarnika davali novac, vrijednosne bonove za kupovinu u trgovačkim kućama, kupovinu robe te plaćanje putovanja na teret farmaceutske kuće, kao protuuslugu za propisivanje lijekova iz njihove ponude, a ljekarnicima kao protuuslugu za naručivanje i evidentiranje izdavanja lijekova«, navodi se u priopćenju.

"Jutros me je nazvao Mladen Bajić i izvijestio da je otpočela akcija", potvrdio je ministar zdravlja Rajko Ostojić u Splitu informaciju da je cijela uprava tvrtke Farmal iz Ludbrega, koja je dio njemačke farmaceutske kompanije Drmapharm, uhićena je radi davanja mita liječnicima opće prakse diljem Hrvatske kako bi propisivali lijekove iz njihovih pogona.

Rušinović Sunara: Pozdravljamo antikorupcijske akcije

Predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Đula Rušinović-Sunara izrazila je danas zadovoljstvo da se korupcija u zdravstvenom sustavu počinje otkrivati, bilo da je riječ o malim ili većim iznosima.

»Želimo da se svaka od takvih afera otkrije jer znamo da mnogo toga odnosi novac iz sustava zdravstva upravo ovakvim koruptivnim radnjama povezanim s nepotrebnim ili slabo potrebnim lijekovima«, kazala je Rušinović-Sunara komentirajući za Hinu današnju USKOK-ovu antikorupcijsku akciju u zdravstvenom sustavu.

»Ako želimo rješavati korupciju u zdravstvu omogućimo zaštitu prava pacijenata da se čovjek ne boji to prijaviti«, rekla je Rušinović-Sunara.

Dodala je kako smatra da se nešto ipak postiglo i da akcije očigledo kreću.

Ministar nije želio otkrivati detalje akcije jer je riječ o uskočkom predmetu, no kazao je kao je ukupno istragom obuhvaćeno 350 liječinika. 

- Ovo je dobar dan za cijelo hrvatsko društvo jer je borba protiv korupcije naš krucijalni interes, ne samo u zdravstvenom, već u svim sustavima naše države, kazao je minsitar, dodajući kako je praksa da je korupcija postala "društveno prihvatljivo ponašanje" nedopustiva te da on osobno misli da je to karakterna, a ne profesionalna osobina. 

Neće biti zatvorenih ordinacija zbog akcije Hipokrat

Zbog Uskokove antikorupcijske akcije »Hipokrat« neće biti zatvorenih ordinacija opće medicine jer će uskočiti drugi liječnici iz mreže HZZO-a, izjavio je večeras ministar zdravlja Rajko Ostojić te čestitao USKOK-u i državnom odvjetništvu na pokretanju te akcije.
 »Osnovao sam krizni stožer, svi ravnatelji županijskih i kliničkih bolnica podigli su pripravnost i mreža HZZO-a bit će popunjena iz velike većine čestitih liječnika koji pošteno rade svoj posao«, izjavio je ministar Ostojić u dnevnicima HTV-a i RTL-a.
 Ponovio je kako je antikorupcijskom akcijom »Hipokrat«, zbog sumnje u primanje mita, bilo obuhvaćeno oko 350 liječnika opće medicine, te istaknuo da u 49 slučajeva postoji osnovana sumnja za kaznenu prijavu.
Liječnicima kojima se dokaže da su primali mito za propisivanje određenih lijekova Hrvatska liječnička komora oduzet će licenciju, rekao je Ostojić, istaknuvši da je procedura jasno definirana.
Na suzbijanju korupcije u zdravstvu, podsjetio je, njegovo je ministarstvo dosad poduzelo cijeli niz koraka poput ukidanja privatnog monopola i odljeva javnog novca u privatne svrhe, zaustavljeni su natječaji za kupnju starih aparata. Objavom listi čekanja na internetu, čekanja na pojedine operacije poput ugradnje umjetnog kuka prosječno su skraćena i do 150 dana, rekao je navodeći poteze usmjerene na suzbijanje korupcije u zdrvastvu. Zaustavljeno je i pogodovanje u nabavi materijala, rekao je te podsjetio kako su neke bolnice, prije njegova mandata, nabavljale ugradbeni materijal i po dva do tri puta višoj cijeni od drugih.
»Neke uprave bolnica ponašale su se poput pijanih milijardera, a bile su zaštićene poput ličkih medvjeda«, ustvrdio je Ostojić i naglasio da takve prakse, otkad je on na čelu ministarstva, više nema.
 Boljoj kontroli eventualnog koruptivnog ponašanja liječnika obiteljske medicine pridonijet će kompjutorizacija koja će cijeli sustav obuhvatiti 15. prosinca ove godine. Svaki od oko 12 tisuća liječnika u Hrvatskoj ima svoju šifru, a nakon potpune kompjutorizacije moći će se jasno vidjeti postoji li sumnja da se preferira određena farmaceutska tvrtka, rekao je ministar.
Pohvalivši USKOK za pokrenutu antikorupcijsku akciju, istaknuo je da su u još samo dvije zemlje EU provedene slične operacije, i to u Italiji i Njemačkoj.

- Bilo kakav oblik korupcije u zdravstvu neću tolerirati, niti ću imati razumijevanja za one koji javni interes koriste za osobne probitke. Takvi nanose veliku štetu struci i ruše povjerenje u zdravstveni sustav, tvrdi ministar, koji se osvrnuo i na naziv akcije - Hipokrat - naglašavajući da je riječ o paradoksu jer su se ti ljudi, liječnici, obvezali poštivati visoke etičke i moralne standarde. 

- Svaki uloženi euro u borbi protiv korupcije u zdravstvu, rezultira uštedom od čak osam eura, citirao je ministar podatak iz zdravstvene strategije. 

Istraga koja je rezultirala akcijom "Hipokrat" trajala je tri mjeseca i pokazala da su stotine liječnika obiteljske medicine diljem Hrvatske godinama primali mito kako bi propisivali lijekove ove tvrtke i tako joj podizali promet. 

Minigo: Žalosno je da ima ovakvih slučajeva

Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Hrvoje Minigo podržao je antikorupcijske akcije u zdravstvenom sustavu te je zbog njih izrazio žaljenje.

»Žalosni smo da ovakvih slučajeva ima i podupiremo otkrivanje elemenata za pokretanje kaznenog postupa protiv počinitelja«, rekao je Minigo za Hinu komentirajući USKOK-ovu antikorupcijsku akciju u zdravstvenom sustavu.

Dodao je da korupcija nije u kodeksu medicinske struke te da će Hrvatska liječnička komora tek nakon akcije i pravomoćnih presuda moći pokrenuti disciplinski postupak protiv liječnika sudionika afere.

HZZO: Naši osiguranici neće ostati bez liječnika 

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) podupire USKOK-ovu akciju »Hipokrat« kojom se žele razotkriti zloporabe u sustavu primarne zdravstvene zaštite iza kojih stoji farmaceutska tvrtke »Farmal« jer je svako otkrivanje zlouporaba među zdravstvenim djelatnicima u službi zaštite osiguranika HZZO-a i u službi zaštite novca koji osiguranici izdvajaju za zdravstvenu zaštitu.

HZZO će na svaki mogući način osigurati dostupnost i kontinuitet zdravstvene zaštite osiguranim osobama. S obzirom na najave o kaznenih prijavama protiv liječnika obiteljske medicine, a kako se ne bi dogodilo da ijedan osiguranik ostane bez svojeg obiteljskog liječnika, HZZO je već ponudio sve oblike suradnje ravnateljima domova zdravlja i županijskim uredima mjerodavnim za zdravstvo radi organizacije rada doktora obiteljske medicine, stoji u današnjem priopćenju HZZO-a.

Ističu da će HZZO, ako neke ordinacije obiteljske medicine 'ispadnu' iz mreže javno zdravstvene službe, pronaći način da se organizira rad ordinacija kako njihovi osiguranici ne bi ispaštali i bili uskraćeni na bilo koji način kad je u pitanju zdravstvena zaštita.


HNK Rijeka