Nedjelja, 29. studenog 2015.
Akcija Hipokrat

foto Uhićena uprava farmaceutske tvrke koja je podmićivala liječnike; Ostojić osnovao krizni stožer

Foto Željko Hajdinjak / Cropix
Foto Željko Hajdinjak / Cropix
Privođenje u prostorije DORH-a Foto Ronald Gorsic CROPIX
Privođenje u prostorije DORH-a Foto Ronald Gorsic CROPIX
Privođenje osumnjičenih u prostorije DORH-a Foto Ronald Gorsic CROPIX
Privođenje osumnjičenih u prostorije DORH-a Foto Ronald Gorsic CROPIX
Osumnjičenici dovedeni na ispitivanje Foto R. Gorscic CROPIX
Osumnjičenici dovedeni na ispitivanje Foto R. Gorscic CROPIX
Predstavništvo famaceutske tvrtke Farmal Foto Goran Mehkek CROPIX
Predstavništvo famaceutske tvrtke Farmal Foto Goran Mehkek CROPIX
Skrivanje od kamera Foto R. Gorscic CROPIX
Skrivanje od kamera Foto R. Gorscic CROPIX
Autor: HINA , Portal Novilist.hr
Objavljeno: 12. studenog 2012. u 13:50

Istraga koja je razultirala akcijom "Hipokrat" trajala je tri mjeseca i pokazala da su stotine liječnika obiteljske medicine diljem Hrvatske godinama primali mito kako bi propisivali lijekove tvrtke iz Ludbrega i tako joj podizali promet. Ministar zdravlja Rajko Ostojić kazao je kako je antikorupcijskom akcijom bilo obuhvaćeno oko 350 liječnika opće medicine, te istaknuo da u 49 slučajeva postoji osnovana sumnja za kaznenu prijavu

LUDBREG   U do sada najvećoj akciji u farmaceutskoj industriji nazvanoj "Hipokrat" USKOK i policija provode kriminalističko istraživanje nad tvrtkom Farmal, njenih 26 zaposlenika, 49 liječnika i jednom ljekarnicom zbog sumnje da su se udružili zbog primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na te zlouporabe, izvijestio je poslijepodne USKOK ne navodeći ime farmaceutske tvrtke koja je liječnicima i ljekarnicima navodno plaćala kako bi pacijentima propisivali njene proizvode.

Neslužbeno se doznaje da su uhićenima, među kojima je i predsjednik uprave Farmala Dražen Dedi , jutros pretraženi domovi, kao i sjedište tvrtke u Ludbregu.

Iza 15,30 sati prve su uhićenike počeli dovoditi na ispitivanje u sjedište USKOK-a, a riječ je o tzv. stručnim suradnicima odnosno zaposlenicima koji su »na terenu« prodavali Farmalove proizvode. Nakon ispitivanja tužiteljstvo će odlučiti hoće li za osumnjičenike zatražiti zadržavanje u istražnom zatvoru.

Na zagrebačkom Županijskom sudu doznaje se da će uhićeni pred dežurnog suca istrage najvjerojatnije biti dovedeni sutra.

U službenom USKOK-ovom priopćenju navodi se da su prva saznanja o mogućem podmićivanju liječnika i ljekarnika od strane farmaceutske kuće dobivena od novinarke Slobodne Dalmacije Nataše Škaričić koja je i nakon toga nastavila istraživanja ovog slučaja.

»Na temelju prikupljenih podataka i dokaza postoji osnova sumnje da su se prvoosumnjičenik, predsjednik Uprave jedne farmaceutske kuće, drugoosumnjičena, financijska direktorica iste kuće, trećeoosumnjičenik, regionalni direktor sektora jug i četvrtoosumnjičenik, regionalni direktor sektora sjever, od 2009. godine do 12. studenoga 2012. u Ludbregu, dogovorili da će u ime farmaceutske tvrtke kontinuirano nagrađivati liječnike i ljekarnike davanjem novca i drugih darova u vrijednosti od pet do 10 posto od vrijednosti lijekova koje liječnici propišu iz ponude njihove farmaceutske kuće .

U cilju realizacije navedenog angažirali su 22 osumnjičena zaposlenika i stručnih suradnika farmaceutske kuće koji su kontinuirano, sukladno njihovim uputama, većem broju liječnika i ljekarnika davali novac, vrijednosne bonove za kupovinu u trgovačkim kućama, kupovinu robe te plaćanje putovanja na teret farmaceutske kuće, kao protuuslugu za propisivanje lijekova iz njihove ponude, a ljekarnicima kao protuuslugu za naručivanje i evidentiranje izdavanja lijekova«, navodi se u priopćenju.

"Jutros me je nazvao Mladen Bajić i izvijestio da je otpočela akcija", potvrdio je ministar zdravlja Rajko Ostojić u Splitu informaciju da je cijela uprava tvrtke Farmal iz Ludbrega, koja je dio njemačke farmaceutske kompanije Drmapharm, uhićena je radi davanja mita liječnicima opće prakse diljem Hrvatske kako bi propisivali lijekove iz njihovih pogona.

Rušinović Sunara: Pozdravljamo antikorupcijske akcije

Predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Đula Rušinović-Sunara izrazila je danas zadovoljstvo da se korupcija u zdravstvenom sustavu počinje otkrivati, bilo da je riječ o malim ili većim iznosima.

»Želimo da se svaka od takvih afera otkrije jer znamo da mnogo toga odnosi novac iz sustava zdravstva upravo ovakvim koruptivnim radnjama povezanim s nepotrebnim ili slabo potrebnim lijekovima«, kazala je Rušinović-Sunara komentirajući za Hinu današnju USKOK-ovu antikorupcijsku akciju u zdravstvenom sustavu.

»Ako želimo rješavati korupciju u zdravstvu omogućimo zaštitu prava pacijenata da se čovjek ne boji to prijaviti«, rekla je Rušinović-Sunara.

Dodala je kako smatra da se nešto ipak postiglo i da akcije očigledo kreću.

Ministar nije želio otkrivati detalje akcije jer je riječ o uskočkom predmetu, no kazao je kao je ukupno istragom obuhvaćeno 350 liječinika. 

- Ovo je dobar dan za cijelo hrvatsko društvo jer je borba protiv korupcije naš krucijalni interes, ne samo u zdravstvenom, već u svim sustavima naše države, kazao je minsitar, dodajući kako je praksa da je korupcija postala "društveno prihvatljivo ponašanje" nedopustiva te da on osobno misli da je to karakterna, a ne profesionalna osobina. 

Neće biti zatvorenih ordinacija zbog akcije Hipokrat

Zbog Uskokove antikorupcijske akcije »Hipokrat« neće biti zatvorenih ordinacija opće medicine jer će uskočiti drugi liječnici iz mreže HZZO-a, izjavio je večeras ministar zdravlja Rajko Ostojić te čestitao USKOK-u i državnom odvjetništvu na pokretanju te akcije.
 »Osnovao sam krizni stožer, svi ravnatelji županijskih i kliničkih bolnica podigli su pripravnost i mreža HZZO-a bit će popunjena iz velike većine čestitih liječnika koji pošteno rade svoj posao«, izjavio je ministar Ostojić u dnevnicima HTV-a i RTL-a.
 Ponovio je kako je antikorupcijskom akcijom »Hipokrat«, zbog sumnje u primanje mita, bilo obuhvaćeno oko 350 liječnika opće medicine, te istaknuo da u 49 slučajeva postoji osnovana sumnja za kaznenu prijavu.
Liječnicima kojima se dokaže da su primali mito za propisivanje određenih lijekova Hrvatska liječnička komora oduzet će licenciju, rekao je Ostojić, istaknuvši da je procedura jasno definirana.
Na suzbijanju korupcije u zdravstvu, podsjetio je, njegovo je ministarstvo dosad poduzelo cijeli niz koraka poput ukidanja privatnog monopola i odljeva javnog novca u privatne svrhe, zaustavljeni su natječaji za kupnju starih aparata. Objavom listi čekanja na internetu, čekanja na pojedine operacije poput ugradnje umjetnog kuka prosječno su skraćena i do 150 dana, rekao je navodeći poteze usmjerene na suzbijanje korupcije u zdrvastvu. Zaustavljeno je i pogodovanje u nabavi materijala, rekao je te podsjetio kako su neke bolnice, prije njegova mandata, nabavljale ugradbeni materijal i po dva do tri puta višoj cijeni od drugih.
»Neke uprave bolnica ponašale su se poput pijanih milijardera, a bile su zaštićene poput ličkih medvjeda«, ustvrdio je Ostojić i naglasio da takve prakse, otkad je on na čelu ministarstva, više nema.
 Boljoj kontroli eventualnog koruptivnog ponašanja liječnika obiteljske medicine pridonijet će kompjutorizacija koja će cijeli sustav obuhvatiti 15. prosinca ove godine. Svaki od oko 12 tisuća liječnika u Hrvatskoj ima svoju šifru, a nakon potpune kompjutorizacije moći će se jasno vidjeti postoji li sumnja da se preferira određena farmaceutska tvrtka, rekao je ministar.
Pohvalivši USKOK za pokrenutu antikorupcijsku akciju, istaknuo je da su u još samo dvije zemlje EU provedene slične operacije, i to u Italiji i Njemačkoj.

- Bilo kakav oblik korupcije u zdravstvu neću tolerirati, niti ću imati razumijevanja za one koji javni interes koriste za osobne probitke. Takvi nanose veliku štetu struci i ruše povjerenje u zdravstveni sustav, tvrdi ministar, koji se osvrnuo i na naziv akcije - Hipokrat - naglašavajući da je riječ o paradoksu jer su se ti ljudi, liječnici, obvezali poštivati visoke etičke i moralne standarde. 

- Svaki uloženi euro u borbi protiv korupcije u zdravstvu, rezultira uštedom od čak osam eura, citirao je ministar podatak iz zdravstvene strategije. 

Istraga koja je rezultirala akcijom "Hipokrat" trajala je tri mjeseca i pokazala da su stotine liječnika obiteljske medicine diljem Hrvatske godinama primali mito kako bi propisivali lijekove ove tvrtke i tako joj podizali promet. 

Minigo: Žalosno je da ima ovakvih slučajeva

Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Hrvoje Minigo  podržao je antikorupcijske akcije u zdravstvenom sustavu te je zbog njih izrazio žaljenje.

»Žalosni smo da ovakvih slučajeva ima i podupiremo otkrivanje elemenata za pokretanje kaznenog postupa protiv počinitelja«, rekao je Minigo za Hinu komentirajući USKOK-ovu antikorupcijsku akciju u zdravstvenom sustavu.

Dodao je da korupcija nije u kodeksu medicinske struke te da će Hrvatska liječnička komora tek nakon akcije i pravomoćnih presuda moći pokrenuti disciplinski postupak protiv liječnika sudionika afere.

HZZO: Naši osiguranici neće ostati bez liječnika 

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) podupire USKOK-ovu akciju »Hipokrat« kojom se žele razotkriti zloporabe u sustavu primarne zdravstvene zaštite iza kojih stoji farmaceutska tvrtke »Farmal« jer je svako otkrivanje zlouporaba među zdravstvenim djelatnicima u službi zaštite osiguranika HZZO-a i u službi zaštite novca koji osiguranici izdvajaju za zdravstvenu zaštitu.

HZZO će na svaki mogući način osigurati dostupnost i kontinuitet zdravstvene zaštite osiguranim osobama. S obzirom na najave o kaznenih prijavama protiv liječnika obiteljske medicine, a kako se ne bi dogodilo da ijedan osiguranik ostane bez svojeg obiteljskog liječnika, HZZO je već ponudio sve oblike suradnje ravnateljima domova zdravlja i županijskim uredima mjerodavnim za zdravstvo radi organizacije rada doktora obiteljske medicine, stoji u današnjem priopćenju HZZO-a.

Ističu da će HZZO, ako neke ordinacije obiteljske medicine 'ispadnu' iz mreže javno zdravstvene službe, pronaći način da se organizira rad ordinacija kako njihovi osiguranici ne bi ispaštali i bili uskraćeni na bilo koji način kad je u pitanju zdravstvena zaštita.

Komentari

33
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • Poncije Pilat
  Poncije Pilat   Objavljeno: 13. studenog 2012. u 7:23

  Jebeš farmaceutske firme.... LEGALIZE IT :)

 • Mile Matic
  Mile Matic   Objavljeno: 13. studenog 2012. u 1:23

  Bravo naši. Sada će mo pokazati Evtopi kako se borimo protiv korupcije. Svima je jasno da je konkurencija podmetnula ovoj maloj firmi tu kontrolu.Opet se udara po sirotinji, tj. obiteljskim liječnicima koji krv pljuju sa administrativnim poslovima. Oni najćešće vode borbu sa pacijentima kada ovi traže recept za lijekove koje im je preporučio specijalist.Pa u tom grmu leži zec. Tu se vrte veliki novci i čini šteta čitavom zdravstvu! Specijalisti preporučuju često nepotrebne preglede koji puno koštaju, a veći dio tih pregleda završi u privatnim poliklinikama. To se isto odnosi i na ortopedska pomagala koja se ppreporučuju šakom i kapom, a liječnici za to dobivaju procenat. Također toga ima i u zubarstvu, gdje omladina i djeca dobiju proteze, a pola od njih ih ne nosi. Pa svi bolnički liječnici su na taj način obišli svijet,uključujući i Ministra, pa nitko nije reagirao na tu nemoralnost. U ovom slučaju ste uhvatili miševe , a zečevi su pobjegli!

  • Perun
   Perun   Objavljeno: 13. studenog 2012. u 7:00

   Mile Matić, meni nije jasno na primjer zašto bi konkurencija podmetnula „toj maloj firmi“. Objasni mi, molim. Farmal je možda žrtveno janje, ali nije nevin. Poanta je cijeli sistem je korumpiran, ali to ne znači da ne treba krenuti sa kažnjavanjem svih aktera, dakle i malih u farmaceutskoj industriji. Usput, tvrtka sa 110 milijuna godišnje HRK uopće nije mala u hrvatskim razmjerima. Svima je jasno da Farmal nije jedini igrač u Hrvatskoj, a pogotovo ne na svjetskom tržištu, jer mito sigurno nije izmislio ni Farmal, niti Belupo ili Pfitzer, već je riječ o bezdušnoj borbi farmaceutske borbe industrije za tržište. Na kraju, liječnici su više-manje solidno plaćeni za svoj posao i konačno bi trebalo uvesti reda u propisivanju lijekova. A ti ako znaš koja je to konkurencija podmetnula (dakle, vjerojatno platila novinarki Škaričić po logici razmišljanja), bilo bi dobro da obavijestiš javnost. Ja sam shvatio da je razotkrivanje ove afere plod jedne male novinarke, a ne nažalost institucija kojima bi to trebao biti primaran zadatak.

  • Patriot
   Patriot   Objavljeno: 13. studenog 2012. u 2:43

   Matiću, nekih 14 milijuna kuna samo u kešu podijeljenih liječničkim ordinacijama baš ne gvori da je to bila mala firma ...

 • Patriot
  Patriot   Objavljeno: 13. studenog 2012. u 0:21

  Prvo, imamo lijepi - nažalost, nepoznat - broj liječnika koji su platili polaganje ispita i svoje diplome ...

  Drugo, imamo liječnike koji propisuju isplativo, očito ne uvijek i najpotrebnije bolesnom čovjeku ...

  Što je treće, iduće ...?

 • ivano
  ivano   Objavljeno: 12. studenog 2012. u 22:10

  Tajni dioničari za Mediku pisao je B. Jelinić o kriminalu o pretvaranju Medike , prepisivanje na nove vlasnike u Nacionalu 2006. godine. Članak vam je na internetu i pročitajte ga samo nemoj ti hm.. hm..
  Vidite tko je na koncu postao vlasnik Medike i zašto je B.Jelinić prestao pisati o ovoj pljački i da li je možda prestrašen, nagrađen ...?

 • ivano
  ivano   Objavljeno: 12. studenog 2012. u 21:56

  hm, hm, hm u metropoli na koju misliš purgeri te nikada nisu kljukali ĆIRILICOM halo tigre od prvih dana Arkanov tigre. U drugoj metropoli su te kljukali ĆIRILICOM i mržnjom prema Hrvatima, druže hm halo, ili alo kako to kažu u tvojoj metropoli tvojoj voljenoj otadžbini.
  Hrvatski uči rodijače, rođače kak li sve to vi zvete u metropoli u kojoj si rođen.

 • ivano
  ivano   Objavljeno: 12. studenog 2012. u 21:52

  naš Ivano hoće sve da
  dozna ... brižno uvijek svačija krvna zrnca broji ... a ja se rodio u metropoli ljudi moji ... tu
  su me purgeri kljukali latinicom i ćirilicom
  Rodio se čovjek u metropoli u metropoli od dva milijOna stanovnika. Pa što i ja sam se rodio u metropoli od 2,7 milijuna a ne milijona stanovnika i ODMA se čovek ljuti govori o brojanju nekakvih zrnaca. Tipična SRPSKA posla onda ih broji na takozvanoj Hrvatskoj televiziji, na ovom portalu hm, hm..

 • ivano
  ivano   Objavljeno: 12. studenog 2012. u 21:52

  naš Ivano hoće sve da
  dozna ... brižno uvijek svačija krvna zrnca broji ... a ja se rodio u metropoli ljudi moji ... tu
  su me purgeri kljukali latinicom i ćirilicom
  Rodio se čovjek u metropoli u metropoli od dva milijOna stanovnika. Pa što i ja sam se rodio u metropoli od 2,7 milijuna a ne milijona stanovnika i ODMA se čovek ljuti govori o brojanju nekakvih zrnaca. Tipična SRPSKA posla onda ih broji na takozvanoj Hrvatskoj televiziji, na ovom portalu hm, hm..

 • blitvakrumpir@yahoo.com   Objavljeno: 12. studenog 2012. u 20:22

  Od 20-ak farmaceutskih tvrtki koje djeluju na području Hrvatske,samo Farmal da podmazuje liječnike?HAHAHAHA
  Prije će biti da su zasmetali konkurenciji.Pa nema liječnika koji nije dobio bar laptop ili plaćeno studijsko putovanje.
  Meni je dijabetolog u riječkoj bolnicisavjetovao isključivo Yanumet lijek za dijabetes,iako se plaća 450 kn.Jer da ovi normalni ne valjaju.Čuo sam od ostalih kojisu čekali vani isto to.Bilo nas je samo taj dan više od 10.Slučajnost?

 • fiuman27
  fiuman27   Objavljeno: 12. studenog 2012. u 19:01

  hahaha.."Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) podupire USKOK-ovu akciju »Hipokrat« kojom se žele razotkriti zloporabe u sustavu primarne zdravstvene zaštite iza kojih stoji farmaceutska tvrtke »Farmal« jer je svako otkrivanje zlouporaba među zdravstvenim djelatnicima u službi zaštite osiguranika HZZO-a i u službi zaštite novca koji osiguranici izdvajaju za zdravstvenu zaštitu"....

  HZZO je do grla u ovome...kontrola im je malo jača strana, tj nema je...niti ima dovoljno kontrolora, niti ima dovoljno volje za njenom provedbom...ja koliko sam upoznat sa situacijom na području koje pokriva HZZO PU Rijeka postoji šaćica kontrolora (na prste dvije ruke ih se može nabrojat) i oni bi trebali obavljati uvid u sve liječnike, poslovanje svih ljekarni, svih specijaliziranih trgovina koji imaju ugovor sa njima, tj. isporučuju proizvode na temelju recepata ili doznaka, nemoguć posao....ovo sa Farmalom je samo malo mazanja očiju ili podmetanja konkurencije...a kad bi se ušlo malo dublje u sve..fiskalne blagajne bi trebalo uvesti i kod HZZO-vih isporučitelja jer i kod njih postoje dvostruke blagajne...

 • fiuman27
  fiuman27   Objavljeno: 12. studenog 2012. u 19:01

  hahaha.."Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) podupire USKOK-ovu akciju »Hipokrat« kojom se žele razotkriti zloporabe u sustavu primarne zdravstvene zaštite iza kojih stoji farmaceutska tvrtke »Farmal« jer je svako otkrivanje zlouporaba među zdravstvenim djelatnicima u službi zaštite osiguranika HZZO-a i u službi zaštite novca koji osiguranici izdvajaju za zdravstvenu zaštitu"....

  HZZO je do grla u ovome...kontrola im je malo jača strana, tj nema je...niti ima dovoljno kontrolora, niti ima dovoljno volje za njenom provedbom...ja koliko sam upoznat sa situacijom na području koje pokriva HZZO PU Rijeka postoji šaćica kontrolora (na prste dvije ruke ih se može nabrojat) i oni bi trebali obavljati uvid u sve liječnike, poslovanje svih ljekarni, svih specijaliziranih trgovina koji imaju ugovor sa njima, tj. isporučuju proizvode na temelju recepata ili doznaka, nemoguć posao....ovo sa Farmalom je samo malo mazanja očiju ili podmetanja konkurencije...a kad bi se ušlo malo dublje u sve..fiskalne blagajne bi trebalo uvesti i kod HZZO-vih isporučitelja jer i kod njih postoje dvostruke blagajne...

 • gospodin Cvetko
  gospodin Cvetko   Objavljeno: 12. studenog 2012. u 18:46

  hm hm hm ... točka tačka ... ručnik peškir ... kravata mašna ... nedaj bože ... da krivo zineš
  čeka te kazna strašna ... odmah ili odma kao Udba Mup ili Ozna ... naš Ivano hoće sve da
  dozna ... brižno uvijek svačija krvna zrnca broji ... a ja se rodio u metropoli ljudi moji ... tu
  su me purgeri kljukali latinicom i ćirilicom ... a u Rijeci sa talijanskim jezikom fiumani ... a
  naučio sam i engleski pa sam radio vani ... prošao sam pola svijeta ... a naš Ivano o nekoj
  gramatici lupeta ... volim ovaj kraj ... i da nema primitivnih bedaka ovdje bi odavno bio raj

 • critical tinkerer
  critical tinkerer   Objavljeno: 12. studenog 2012. u 18:30

  Ako kapitalizam ulazi u jako moralno ranjive sektore ekonomije i društva recimo; medicina, policija, infrastruktura, vojska, edukacija, finacijski sustav, mirovine, socijala, novinarstvo kao obavještajci demokracije i slično to je alarm za opasnost društvu i naciji.
  Svi ti sektori se zasnivaju na monopolu i autorativnoj i moralnoj moći koja se mora kontrolirat. Npr, doktor ima moralnu pozadinu i autoritet da te navede na što poželi, tako i policija, tako i profesori, tako i kontrola vode koju piješ, tako i ceste. SVe stvari gdje ne možeš ili nemaš vremena odabrati kao npr birati čokoladu u marketu. Tržište se zasniva na mogućnosti biranja robe i usluge. Ako ne možeš birati nema ni tržišta koje vodi kapitalizam ka uspjehu. Uvedi kapitalizam gdje nema tržišta i dobiješ monopol koji se uvijek iskoristi za pljačku.
  Dopusti profitu da bude motiv u tim sferama i narod pati i plaća za tuđe greške. Sve i jedan primjer ulaska kapitalizma u te sektore pokazuje da je jako opasno i štetno po cijelu državu.

 • svojnasvome
  svojnasvome   Objavljeno: 12. studenog 2012. u 18:10

  ima toga i u JGL, samo pitajte na porti, znaju gdje će vas poslati

 • svojnasvome
  svojnasvome   Objavljeno: 12. studenog 2012. u 18:09

  ima toga i u JGL, samo pitajte na porti, znaju gdje će vas poslati

 • dijalektičar
  dijalektičar   Objavljeno: 12. studenog 2012. u 17:06

  Još su stari grci kukali kako je MORAL u krizi,a mi sad možemo i ovim primjerom potvrditi da je on dospio u beznađe.Zalud su Sizifi poput Kanta,Pascala,Marxa,Tesle,Kangrge i milijune sličnih utirali put k smislu života ,kad lavina čovjekolikih bića kojima je važnije imati nego biti uprvlja državnim sustavima.
  Ipak,drago mi je da na svjetlo dana izlazi naša neljudska narav, jer je javnost prvi pomoćnik dobra.

 • Avatar
  Avatar   Objavljeno: 12. studenog 2012. u 16:08

  Iz ovoga se vidi sama bit kapitalizma: tiranija pametnijih i/ili bogatijih i/ili obrazovanijih nad glupljima i/ili siromašnijima i/ili neobrazovanijima. (stavio sam "i/ili" jer jedno ne ide nužno uz drugo)

  • critical tinkerer
   critical tinkerer   Objavljeno: 12. studenog 2012. u 18:41

   Tiranija pametnijih ne postoji, sem u knjigama naučne fantastike. Bogati se hvale da su pametniji i da je tomu dokaz to što su bogati tj "sposobni", ali ogromnom većinom su postali bogati jer su beskrupulozni (bez morala) a ne pametni. Recimo Steve Jobs, ili Bill Gates, pametni i beskrupolozni. Zuckerman: kradljivac svog partnera i dobar prodavač nenaplative vrijednosti (tek sad se otkriva kako nema puno koristi od reklama na FB te će završit kao i myspace)
   Iza svake bogate familije se skriva pljačka koja nije nikad otkrivena.
   Postoji izuzetak a to su umjetnici ali to nisu familije.

 • critical tinkerer
  critical tinkerer   Objavljeno: 12. studenog 2012. u 15:57

  Kapitalizam rules.
  Profit motiv će sve nas potrovat, samo mu daj vremena dovoljno da prožme svaku poru društva.
  Sva ta mita se naplate kroz cijenu lijekova = trišni zakon.
  Svaka reklama se naplati kroz cijenu roba = tržišni zakon.
  Sve reklame lijekova se naplate kroz cijenu lijeka. Više reklama lijekova taj lijek će se više kupit a drugi će propadat nez obzira na kvalitetu.
  Više reklama političke stranke ta stranka će dobit više glasova bez obzira na kvalitetu.
  AJmo sve privatizirat pa tko ima više novca za reklamu taj pobjeđuje bez obzira na kvalitetu.
  Ajmo privatizirat vode, sve banke, komunikacije, sve ceste treba privatizirat pa i gradske ceste pa da vidimo kako su isplative kad se stve naplatne kućice na sve njih. Ceste koje nisu isplative treba zatvorit.
  Kapitalizam rules

  • spalding
   spalding   Objavljeno: 13. studenog 2012. u 10:03

   @critical tinkerer,
   Nemoj uspoređivati komunizam i kapitalizam jer to nije usporedivo. Nešto što je konstruktivno i za opću stvar s nečim što je destruktivno i za osobnu stvar.
   Inače, drugo pokazuje da u tebi ima potencijala.

  • critical tinkerer
   critical tinkerer   Objavljeno: 12. studenog 2012. u 18:28

   Vidi i ja sam ispisao extreme kao ti. Extremi dokazuju pravilo jel da?
   Za svaku osobinu se mogu naći anegdote, ali to ne dokazuje niš.
   Ja samo pokušavam da opišem kamo slijedi način razmišljanja kojim nas želja za kapitalizmom vodi. Jer jednom uspostaviš ideologiju neminovno je da završi tamo gdje se logika ogoli do gole kože.
   Kao što ogoljena ortodoxna ideologija komunizma se iskoristi za svačije sebične izdajničke ciljeve tako se i ideologija kapitalizma iskoristi za sebične izdajničke ciljeve. Samo što logika kapitalizma u sebi prirodno sadrži lakoću takve korupcije ideologije dok logika komunizma je suzbijanje sebičnog poriva za bogaćenje na teret drugih.
   SLijedi bilo koju ideologiju do krajnosti pa ćeš doći do istog rezultata.
   Ja sam protiv krajnosti i želim mješavinu ideologija u otprilike podjednakom omjeru.
   Kad vidim da jedna ideologija pobjeđuje, bilo koja, ja ću se borit protiv nje.
   Recimo ako kapitalizam ulazi u jako moralno ranjive sektore ekonomije i društva recimo; medicina, policija, infrastruktura, vojska, edukacija, finacijski sustav, mirovine, socijala, novinarstvo kao obavještajci demokracije i slično to je alarm za opasnost društva i nacije.
   Svi ti sektori se zasnivaju na monopolu i autorativnoj i moralnoj moći koja se mora kontrolirat. Npr, doktor ima moralnu pozadinu i autoritet da te navede na što poželi, tako i policija, tako i profesori, tako i kontrola vode koju piješ, tako i ceste. SVe stvari gdje ne možeš ili nemaš vremena birati kao npr birati čokoladu u marketu. Tržište se zasniva na mogućnosti biranja robe i usluge. Ako ne možeš birati nema ni tržišta koje vodi kapitalizam ka uspjehu. Uvedi kapitalizam gdje nema tržišta i dobiješ monopol koji se uvijek iskoristi za pljačku.
   Dopusti profitu da bude motiv u tim sferama i narod pati i plaća za tuđe greške. SVe i jedan primjer ulaska kapitalizma u te sektore pokazuje da je jako opasno i štetno po cijelu državu.

  • Finac
   Finac   Objavljeno: 12. studenog 2012. u 18:01

   @ct
   Nije sve tako crno.
   Na svu sreću, ima jedna zemlja koja svega toga nema a ime joj North K.

 • BladeRunner
  BladeRunner   Objavljeno: 12. studenog 2012. u 15:00

  Ohoho, opet netko uklanja konkurenciju koristeci Uskok?! Btw, nije Drmapharm, vec Dermapharm ;)

  • Patriot
   Patriot   Objavljeno: 12. studenog 2012. u 16:52

   To i ja mislim, kod nas je nemoguće da se stvari pokrenu po sili zakona. nekom je jednostavno zasmetala konkurencija i sve OK ...

 • Avatar
  Avatar   Objavljeno: 12. studenog 2012. u 14:18

  Ma neeeeee, farmaceuti podmićivali liječnike?!?!?! Ma tko bi rekao, šta i toga ima?!?!?!?!
  Baš sam se pitao zašto moj doktor slaže kisele face kad kažem da namjeravam uzeti npr. kapi za nos Mer.... (koje su provjereno učinkovitije i zdravije, a i od Hrvatske su tvrtke) umjesto Oper... (kojeg radi bogatija strana firma). I baš sam se pitao kako si on od svoje plaćice može priuštiti stručna usavršavanja na drugim kontinentima u trajanju po tjedan do dva.

 • Avatar
  Avatar   Objavljeno: 12. studenog 2012. u 14:18

  Ma neeeeee, farmaceuti podmićivali liječnike?!?!?! Ma tko bi rekao, šta i toga ima?!?!?!?!
  Baš sam se pitao zašto moj doktor slaže kisele face kad kažem da namjeravam uzeti npr. kapi za nos Mer.... (koje su provjereno učinkovitije i zdravije, a i od Hrvatske su tvrtke) umjesto Oper... (kojeg radi bogatija strana firma). I baš sam se pitao kako si on od svoje plaćice može priuštiti stručna usavršavanja na drugim kontinentima u trajanju po tjedan do dva.

 • ivano
  ivano   Objavljeno: 12. studenog 2012. u 13:57

  Pustite ovu malu firmicu iz Ludbrega. Ostojiću svrati malo u Mediku tvrtku Mate Perkovića koji ju je kupio novcem Bože Prke svrati tamo malo Ostojiću, Bajiću ak ste frajeri. Tamo ne smijete ni blizu zgrade doći.

 • ivano
  ivano   Objavljeno: 12. studenog 2012. u 13:51

  Gospodin Cvetko kaže ODMA u kojoj državi se gospon Cvetko kaže odma????????
  Na ovom portalu sve sami dotepenci iz susjedne nam i prijateljske države Srbije. Neka ih i neka ih čuva Bog ali neka malo i državu Hrvatsku poštivaju ako se već nemaju kam vratiti i moraju u mrskoj im Hrvatskoj živjeti. Znam nije lakone bih ni ja živio u Maloj Srbiji danas maloj a do jučer je bila OGROMNA, trebala zapravo biti.

 • ivano
  ivano   Objavljeno: 12. studenog 2012. u 13:48

  Valjalo bi provjeriti tko stoji iza ove farmaceutske tvrtke na Brajdici pričaju da je to Miroslav Kutle. Ne bi bilo loše provjeriti što se valja iza brda.

 • ivano
  ivano   Objavljeno: 12. studenog 2012. u 13:48

  Valjalo bi provjeriti tko stoji iza ove farmaceutske tvrtke na Brajdici pričaju da je to Miroslav Kutle. Ne bi bilo loše provjeriti što se valja iza brda.

 • ware1966
  ware1966   Objavljeno: 12. studenog 2012. u 13:32

  Koji vrazji Drmapharm? Mozda Dermapharm?

 • gospodin Cvetko
  gospodin Cvetko   Objavljeno: 12. studenog 2012. u 12:15

  hm hm hm ... podmićivali liječnike da propisuju njihove lijekove ... hm tko ... koga i zašto
  još jednom dobro jutro svima ... zašto ... pa da se razvije poduzetnička iklima ... jer toga
  u svim razvijenim demokratskim državama ima ... osim toga to nije mito ... već samo mali
  znak pažnje ... da se pospješi tržišna utakmica između ponude i potražnje ... i sama naša
  vrhovna sudkinja Ustavnog suda poštovana gospođa Jasna Omejec ... kaže da se za neki
  sukob interesa odma veže negativna premisa ... što u stvarnosti nije tako ... pa se taj naš
  s vrha odobren "gospodski lopovluk" u sve pore i segmente našeg društva uvlači polako