Progon aktivista za ljudska prava

Uhićen Tonči Majić; Devčić: Odveden je u Psihijatrijsku bolnicu Jankomir

Boris Pavelić

"Neću surađivati. Nikakvog vještačenja neće biti", napisao je Majić Novom listu u SMS poruci



Predsjednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava Tonči Majić uhićen je u ponedjeljak ujutro u Splitu te ga je policija odvezla na psihijatrijsko vještačenje, koje je naložio Županijski sud u Zagrebu, izvijestio je Majić SMS porukom naš portal. Potvrdu Županijskoga suda u Zagrebu o hapšenju Majića još nismo uspjeli dobiti.


“Neću surađivati. Nikakvog vještačenja neće biti”, napisao je Majić Novom listu u SMS poruci. Majić, koji se devedesetih snažno zauzimao za žrtve izbacivanja iz stanova u Splitu te za žrtve zločina u Lori, pod pritiskom je pravosuđa, jer na netipičan način prosvjeduje zbog sporosti pravosuđa: svakoga mjeseca šalje poderanu hrvatsku zastavu predsjedniku Republike i glavnome državnom odvjetniku, kako bi ih podsjetio da od 1980. nije do kraja razriješen slučaj njegove teške prometne nesreće.


Paranje državne zastave kazneno je djelo, pa je državno odvjetništvo naložilo progon Majića, a kada je od odbio sudjelovati, Županijski sud u Zagrebu naložio je njegovo psihijatrijsko vještačenje. Nevladine udruge za ljudska prava već su nekoliko puta prosvjedovale zbog takvog poteza, naglašavajući da država ne smije takvim metodama ugrožavati rad aktivista za ljudska prava.





Krstulovićeva potpora Majiću


“Drskošću državnih organa” nazvao je hapšenje Tončija Majića novinar Zvonimir Krstulović, koji je uređivao avangardne novine “Omladinska iskra”, koje su osamdesetih godina objavile priču o prometnoj nesreći u kojoj je stradao Majić.“Potresna ispovijest o strašnoj prometnoj nesreći koja je zadesila Tonča Majića prvi put u hrvatskoj javnosti objavljena je u “Omladinskoj iskri” sredinom 80-ih godina, kojoj sam bio glavni i odgovorni urednik. Susreo sam se tada s čovjekom čiji su unutarnji organi toliko stradali da su mu liječnici predvidjeli kratak život; njegova životna priča upozoravala je da vam život može nestati u trenu u najbenignijoj šetnji ulicama”, izjavio je danas Krstulović, doznavši da je policija uhitila Majića.“Majićev je organizam, unatoč najavama liječnika, smogao snage za regeneraciju. Majića sam kasnije sretao ponajprije u teškim okolnostima obrane ljudskih prava u Splitu za vrijeme posljednjeg rata. Svi znaju da su u tim ratnim godinama hrabrost za javne istupe protiv zločina i nečovječnosti – bez obzira tko bio agresor, a tko žrtva – u Splitu imala tek nekolicina ljudi. Među njima je i Tonči Majić, izuzetno lucidan intelektualac i hrabar borac protiv nepravdi. Svojim građanskim neposluhom upozorio nas je da je država stvorena u ime nas, a ne da smo mi stvoreni u ime države. Tretirati njegov neposluh psihijatrijskim vještačenjem izuzetna je drskost državnih organa”, kazao je Zvonimir Krstulović. Inače, Krstulović je 1992. u Slobodnoj Dalmaciji objavio tekst “Slučaj građanina Đ.K.”, koji je javnost prvi puta obavijestio da hrvatski vojnici u splitskoj Lori zlostavljaju zatočenike. Ta je zlostavljanja u godinama koje su slijedile temeljito istražio Majićev Dalmatinski komitet za ljudska prava.


Tonči Majić trebao bi biti odveden u Psihijatrisku bolnicu Jankomir, potvrdio je za Novi list glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu sudac Krešimir Devčić, dodajući kako je to naložio sudac istrage toga suda.


“Postoji prijedlog Županijskoga državnog odvjetništva u Zagrebu da se provede psihijatrijsko vještačenje okrivljenika. Kada postoje okolnosti koje upućuju na sumnju da se radi o osobi sa smanjenom ili isključenom ubrojivošću, te okolnosti upućuju da treba provesti psihijatrijsko vještačenje”, kazao nam je Devčić. “S obzirom da se okrivljenik odbio dragovoljno odazvati vještačenju te prihvatiti sudski nalog, naloženo je njegovo dovođenje u bolnicu gdje će se pokušati provesti vještačenje”, objasnio je Devčić.


Na pitanje što će se dogoditi ako Majić i ovaj put odbije vještačenje, glasnogovornik je odgovorio da se “neće moći napraviti ništa”. “Ako okrivljenik ne želi biti kooperativan, to se mora konstatirati i radnja se neće moći obaviti. Poslije toga će se vidjeti što će biti dalje u postupku, i koliko ima elemenata da se postupak redovito provede”. Zamoljen za komentar činjenice da su udruge za ljudska prava prosvjedovale protiv zahtjeva za psihijatriskim vještačenjem Majića, Devčić je odgovorio da je “zakon isti prema svima, bio netko aktivist, službenik ili čistio ulice”.


“Apsurdnim i nedopustivim” nazvala je u svom reagiranju zagrebačka Kuća ljudskih prava hapšenje Tončija Majića, naglavašavajući da “Majić zaslužuje svako poštovanje i zaštitu” zbog svojega zauzimanja za ljudska prava.


Majić zaslužuje poštovanje i zaštitu “zbog hrabrog progovaranja i aktivnog suprotstavljanja kršenjima ljudskih prava u Splitu tijekom devedesetih godina i dugogodišnjeg istraživanja ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Vojnom istražnom centru u Lori te zalaganja da se ti zločini procesuiraju”, stoji u izjavi Kuće ljudskih prava, koju je potpisala predsjednica Upravnog odbora Sanja Sarnavka. “Kuća ljudskih prava smatra kako je ovakvo ponašanje nadležnih institucija prema aktivistima i boracima za ljudska prava nedopustivo, jer predstavlja ozbiljno narušavanje njihovih prava. Kuća ljudskih prava stoga, umjesto prigodnog priopćenja i čestitke povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava 10.prosinca, građankama i građanima, medijima i nadležnim institucijama šalje otvoreno pismo protesta protiv apsurdnog i nedopustivog kršenja ljudskih prava aktivisti Tončiju Majiću”, stoji u poruci Kuće ljudskih prava.