Vatrogasci na terenu

Udari groma uzrokovali požare s obje strane Učke: Vatrogasci imaju i pomoć iz zraka

Portal Novilist.hr

Snimio M. Gracin

Snimio M. Gracin

Na sreću, obližnje kuće su spašene, isključena je struja na širem području Kršana i Kožljaka te je za sav promet zatvorena cesta Vozilići-Tunel Učka«, izvijestio je vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac



Na Učki, na području mjesta Vedež, kod Veprinca, došlo je do većeg požara. Gori bjelogorična šuma, a vatrogasci su na mjestu događaja. Kako doznajemo, nema opasnosti po kuće.


Požar je digao na noge jake snage dviju Javnih vatrogasnih postrojbi, kao i brojnih Dobrovoljnih vatrogasnih društava. Na iznimno teškom, nepristupačnom, strmom i gotovo jedva prohodnom terenu, s vatrom se bori šezdesetak vatrogasaca. O koliko se otežanim uvjetima gašenja plamena radi zorno govori činjenica da je do mjesta požara trebalo oko 45 minuta do sata hoda.


Vozilima se nije do tamo nikako moglo prići pa nije bilo mogućnosti da se do vatre dođe bliže i da ju se brže ugasi koristeći cijevi.




Gori i s druge strane Učke. Nakon prolaznoga grmljavinskog nevremena u četvrtak oko 13,30 sati na području Kršana na Labinštini, u blizini Plominske gore, četiri udara groma uzrokovala su tri požara na udaljenosti od nekoliko kilometara, potvrdio je popodne za Hinu županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.


Po njegovim riječima, dosad je izgorjelo oko 40 hektara bjelogorične šume, trave i niskog raslinja. S vatrenom stihijom bori se sedamdesetak pripadnika javnih vatrogasnih postrojba i obližnjih DVD-a, a u pomoć im je stigao zračni traktor i kanader.


»Sva tri požara su aktivna, a njihovo gašenje otežava jak istočni vjetar. Na sreću, obližnje kuće su spašene, isključena je struja na širem području Kršana i Kožljaka te je za sav promet zatvorena cesta Vozilići-Tunel Učka«, izvijestio je vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.


Burno vatrogasno poslijepodne bilo je i na Krku gdje su vatrogasci krčke Javne vatrogasne postrojbe najprije pohitali na požar trave i niskog raslinja koji je izbio kod mjesta Sv. Ivan Dobrinski, Općina Dobrinj, i to ispod 110 KW dalekovoda Gabonjin-Šilo.


Uzbunjeni su u 12.24 sati, a u akciji gašenja pridružili su im se i vatrogasci DVD-a Dobrinj. Požar je lokaliziran u 13.46 sati, a izgorjelo je oko 900 četvornih metara površine. I dok su još uvijek bili na toj intervenciji, u 13.24 sati stiže im dojava da je blizu Sužana, ispod dalekovoda Gabonjin-Omišalj, također došlo do požara na otvorenome.


Situacija je u ovom slučaju bila puno ozbiljnija jer se u međuvremenu digao vjetar zbog čega je prijetila opasnost da požar uhvati gustu bjelogoričnu šumu. K tome se radilo o nepristupačnom terenu zbog čega su na noge digli sve raspoložive snage kako krčkih profesionalaca tako i DVD-a Dobrinj, Krk i Njivice. U pripremi su bile i vatrogasne ekipe sa kopna u slučaju eskalacije požara.


Više od trideset vatrogasaca sa deset vozila uložilo je nadljudske napore da požar uhvate prije ulaska u šumu. Uhvatili su ga na samom rubu i spriječili neželjeno širenje. Izgorjela su tri hektara trave, raslinja i grmlja, a na opožarenom području ostali su na čuvanju vatrogasci DVD-a Njivice.