Ispričao svoju priču

Ubojica s Rastočina dao iskaz istražiteljima: ‘Ne poriče da je pucao, ali tvrdi da je on bio napadnut’

Fiore Vežnaver

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Vinko Petek i njegova žrtva Vladimir Lakičević sreli su se navodno u liftu, gdje je sukob započeo, a kada je Lakičević u prizemlju izašao iz lifta, susjed je u njega ispalio nekoliko hitaca. U pozadini priče mogla bi biti činjenica da su od ranije bili u svađi, a navodno su se fizički sukobili i prije mjesec dana



RIJEKA  Vinko Petek, 74-godišnjak osumnjičen da je u utorak navečer hicima iz pištolja nanio smrtonosne ozljede 54-godišnjem Vladimiru Lakičeviću, drugom stanaru nebodera na Rastočinama, smješten je jučer poslijepodne u riječki zatvor. Sudac istrage Županijskog suda u Rijeci Duško Tišma prihvatio je prijedlog tužiteljstva i osumnjičenom za ubojstvo odredio istražni zatvor po dvjema točkama, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke i bojazni da bi mogao ponoviti kazneno djelo. Određena je i visina jamstva od 750 tisuća kuna, čijim plaćanjem može biti pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode.


Izvori bliski istrazi navode nam da je Petek na prvom saslušanju u tužiteljstvu iznio svoju obranu, svoje viđenje događaja, što nam je potvrdila i njegova braniteljica.


– Da, iznio je obranu, ali vam u ovoj fazi postupka više ništa ne mogu reći – izjavila je odvjetnica Milin. Izvori bliski policiji i pravosuđu navode nam pak da je osumnjičeni Petek u svojim izjavama istražiteljima nije poricao da je pucao u drugog stanara zgrade, ali je dao objašnjenja i svoje razloge, ukazujući da se smatrao ugroženim. Mada ga stanari nebodera smatraju konfliktnom osobom, a čini se da je nemali broj onih kojima je upućivao prijetnje, sam Petek je, izgleda, imao osjećaj da je on meta. Koliko je taj njegov doživljaj ugroženosti imao upliva u tome da na koncu potegne obarač i počini jezivi zločin, vjerojatno će u daljnjoj istrazi odgovoriti psihijatri i psiholozi.




Upućeni u genezu zločina na Rastočinama navode da odgovore valja tražiti u njihovim ranijim sučeljavanjima. Njih dvojica su prije godinu dana bili glavni akteri postupka na jednom prekršajnom sudu u Primorsko-goranskoj županiji, a riječ je o slučaju iz domene javnog reda i mira, u kojem je navodno deblji kraj izvukao Petek. Dvojica su se navodno i prije mjesec dana fizički sukobila, ali je tada, tvrde upućeni, ishod bio obrnut.


Po viđenju Peteka, i u utorak navečer se prije njegovog potezanja obarača dogodio fizički sukob: osumnjičeni tvrdi da ga je Lakičević udario, i to u lice.


Više detalja o iskazu i okolnostima ubojstva pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…