Zlouprabio ovlasti

USKOK podigao optužnicu protiv gradonačelnika Crikvenice

Ico Mikuličić

Damira Rukavinu otpužuje se da je nelegalnim putem tvrtki Sando, kojoj je on bio osnivač i vlasnik do stupanja na mjesto gradonačelnika, osigurao poslove od 700.000 kuna



RIJEKA Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala podignuo je optužnicu protiv crikveničkog gradonačelnika Damira Rukavine. Rukavinu se tereti da je protupravno iskoristio gradonačelnički položaj za privatne probitke. Po onom što znamo on je u istrazi tvrdio da to nije istina i da se radi o grešci tužitelja. 


Gradonačelnika se optužuje da je 2009. nedugo nakon što je stupio na čelno mjesto u gradu s ciljem da pogoduje tvrtki Sando, oko poslova s javnom rasvjetom napravio niz nelegalnih koraka koji su Grad Crikvenicu stajali više od 700.000 kuna. Toliko su donijeli i tvrtki kojoj je on bio osnivač i vlasnik do stupanja na mjesto gradonačelnika, a po nekim sumnjama prikriveni vlasnik i poslije toga. 


Tereti ga se da je umjesto otvorenog primjenjivao pregovarački postupak javne nabave da bi Sando dobio te poslove od grada. Rukavina je bio osnivač i odgovorna osoba tvrtke Sando a tim pregovaračkim modelom joj je direktno mogao pogodovati i onemogućiti konkurenciju i potencijalno niže cijene. 




Gradonačelnik Rukavina je u istrazi u potpunosti porekao optužbe i iznio svoje protuargumente u kojima, kako saznajemo, tvrdi da nije radio nelegalno. Da je postupak javne nabave bio ispravan. Ističe i da više nije ni stvarni ni formalni vlasnik tvrtke Sando i da s njom nema nikakve veze i nema nikakva razloga da joj pogoduje i sve je činio samo u interesu grada.  


U Županijskom sudu u Rijeci, nam je i službeno potvrđeno nam je da je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala podigao optužnicu protiv Damira Rukavine. Preko suca istrage optužnica je poslana optuženom i strankama u postupku. Okrivljeni crikvenički gradonačelnik i njegov odvjetnik Saša Jelušić sada u roku od osam dana moraju iznijeti svoja mišljenja i prigovore i pokušati osporiti optužnicu pred sudom. O optužnici i prigovorima potom će raspraviti optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci.