Ilagalni kreditori na udaru policije

U velikoj policijskoj akciji diljem Hrvatske uhićeno 18 osoba zbog makinacija s lihvarskim kreditima

Hina

Dosad je utvrđena protupravna  korist vlasnika kreditnih  ureda u iznosu od 15  milijuna kuna i oko 200 opljačkanih  lihvarskim kreditima.



ZAGREB  Pokrenuta je istraga protiv 18 osumnjičenih u antikorupcijskoj akciji kojom je otkrivena skupina lihvara koja je za najmanje 15 milijuna kuna prevarila najmanje 161 osobu, pri čemu je za 12 članova skupine određen istražni zatvor, no petorica od njih su u bijegu pa će za njima biti raspisana tjeralica.


Uhićenja su bila na području Karlovca, Osijeka, Pazina, Rijeke, Siska, Varaždina i Zagreba.


Sudac zagrebačkoga Županijskog suda Zdenko Posavec odredio je poslijepodne jednomjesečni istražni zatvor za 12 osumnjičenih, no kako petorica njih nisu dostupna, USKOK će policiji dati nalog za raspisivanje tjeralice. Istražni zatvor određen im je zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke i dokaze. Među nedostupnima je i 35-godišnji slovenski državljanin, jedini osumnjičenik koji nije iz Hrvatske. Navodno je on bio jedan od glavnih šefova lihvarske bande.




USKOK je na svojim internetskim stranicama objavio da je protiv 18 osumnjičenika pokrenuo istragu zbog udruživanja za počinjenje kaznenog djela i lihvarskih ugovora. Skupinu se sumnjiči da je od početka 2007. do kraja prošle godine davala ilegalne zajmove građanima, a radi prikrivanja djelovanja, diljem Hrvatske osnovali su mnoge tvrtke i poslovnice, to jest kreditne urede. Korisnicima su se predstavljali kao zajmodavci ili posrednici pri sklapanju i naplati zajmova.


Organizaciju je u Hrvatskoj ustrojio i u početku vodio jedan od osumnjičenika koji je neposredno odobravao određene zajmove, osiguravao novac za njihovu isplatu, davao upute i neposredno nadzirao rad ostalih te je novačio nove članove. Početkom 2008. vođenje organizacije preuzele su dvije osumnjičenice i dvojica osumnjičenika koji su prije toga i sami obavljali razne poslove u organizaciji. Trećeosumnjičenoga 34-godišnjaka tereti se da je pronalazio nove članove, osiguravao tehničke uvjete za rad, neposrednu dostavu novca kreditnim uredima i preuzimanje novca i dokumentacije od njih te transfer novca. Ostalo troje vođa skupine sumnjiči se da su na temelju podataka koje se prikupile osobe iz kreditnih ureda odobravali zajmove i poduzimali sve što je trebalo da naplate, kako kažu u USKOK-u, nerazmjerno ugovorenu korist. Ostali osumnjičenici su u kreditnim uredima korisnicima nudili ugovore o zajmovima čije su potpisivanje uvjetovali time da zajmoprimci potpišu ugovore u kojima su navedeni znatno veći iznosi od onih koje su stvarno dobili te odredba o znatnim »novčanim kaznama« za odstupanje od dogovorene dinamike otplate zajma. Prikupljali su podatke o imovini zajmoprimaca kojom su osiguravali povrat zajma, a ako se zajmovi nisu vraćali i zajmoprimci nisu prihvaćali reprogramiranje po uvjetima kriminalne skupine, dogovarali su se o novim ugovorima na još veće iznose iako dodatne isplate novca nije bilo.


U USKOK-u kažu da je lihvarska organizacija povrat zajmova osiguravala i bjanko zadužnicama, čekovima te zalaganjem ili prijenosom vlasništva vrijednih pokretnina i nekretnina zajmoprimaca. Do sada se otkrilo da su tako prevarili najmanje 161 osobu za najmanje 15 milijuna kuna.