Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Presuda Milanu Riseku

U stanju neubrojivosti ubio nepokretnu majku pa osuđen na "psihijatriju"

Zgrada Županijskog suda u Zagrebu / Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva
Zgrada Županijskog suda u Zagrebu / Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 8. veljača 2017. u 15:23 2017-02-08T15:23:35+01:00

Risek je pred sudom naveo da se je prije zločina s majkom dogovarao spremanje drva za zimu. Nakon toga je otišao u sobu i gledao televiziju, a »kada se vratio u sobi više nije bila majka«. Ispričao je kako je nije prepoznao pa ju je zazivao imenom, potom ga je, kazao je, uhvatila panika, prestrašio se je jer je mislio da se radi o »nekoj vještici« pa ju je bacio iz kreveta i napravio »to«

ZAGREB Zagrebački Županijski sud u srijedu je na prisilni psihijatrijski smještaj osudio Milana Riseka koji je ljetos u Zagorju nasrnuo na svoju nepokretnu 89-godišnju majku zakovanu za krevet te ju usmrtio šakama, sjekirom i nožem.

Sud je zaključio da je Risek izuzetno brutalan zločin počinio u stanju neubrojivosti, a i on je priznao nedjelo i u svojoj obrani rekao da se kaje te da »stvarno nije znao da je to njegova mama«.

U optužnici iz prosinca prošle godine stoji da je Risek »u stanju u kojem nije bio u mogućnosti shvatiti značenje svojeg postupanja niti vladati svojom voljom« bolesnu i staru majku koja je nepokretna ležala u krevetu, »u nakani da ju liši života« više puta šakom udario u glavu i prsa nakon čega ju je bacio na pod i nastavio udarati po cijelom tijelu. Potom je otišao u drvarnicu po sjekiru kojom ju je više puta udario po glavi i tijelu te joj nožem zadao više ubodnih rana.

Risek je pred sudom naveo da se je prije zločina s majkom dogovarao spremanje drva za zimu. Nakon toga je otišao u sobu i gledao televiziju, a »kada se vratio u sobi više nije bila majka«. Ispričao je kako je nije prepoznao pa ju je zazivao imenom, potom ga je, kazao je, uhvatila panika, prestrašio se je jer je mislio da se radi o »nekoj vještici« pa ju je bacio iz kreveta i napravio »to«.

Nakon zločina koji je u kolovozu potresao mjesto Kuzminec u općini Mihovljan mediji su isticali da je Risek bio ratni pripadnik legendarne brigade Pume, koji je zbog PTSP-a, ali i sklonosti alkoholu i ranije u ispadima bijesa znao nasrnuti na majku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.