Organizirani kriminal

U pritvoru u Rijeci dvojica krijumčara ljudima, treći u bijegu: Ostavio “jaguar” i dao petama vjetra

Slavica Kleva

Vladimir Protić / Foto Marin ANIČIĆ

Vladimir Protić / Foto Marin ANIČIĆ

Nehat Agushi, 33-godišnjak s prebivalištem u Grazu i Vladimir Protić, 26-godišnji taksist iz Beograda, završili su u riječkom pritvoru, a Fejz Besfort i dalje je u bijegu



RIJEKA – Osumnjičeni da su počinili kazneno djelo protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj jučer su Nehat Agushi, 33-godišnjak s prebivalištem u Grazu i Vladimir Protić, 26-godišnji taksist iz Beograda, prepraćeni u riječki centar istrage Županijskog suda, nakon što su ispitani na Općinskom državnom tužilaštvu. Tužiteljica Željka Čop podnijela je zahtjev za njihovim pritvaranjem zbog opasnosti od bijega s obzirom da je riječ o stranim državljanima.


Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici u ponedjeljak, 12. prosinca, s ciljem da se okoriste, a nakon što ih je prethodno angažirala treća osoba da za novčanu naknadu prevezu strane državljane kroz Republiku Hrvatsku do blizine državne granice s Republikom Slovenijom, u dva osobna vozila, opel vectri i renault scenicu, preuzeli svaki po četvoricu kosovskih državljana i još tri nepoznate osobe.


Petama vjetra


Prilikom zaustavljanja u mjestu Šapjane u blizini graničnog prijelaza Pasjak, zatekli su ih i uhitili službenici granične policije. Treći osumnjičenik Fejz Besfort, 25-godišnjak s prebivalištem u Austriji, i dalje je u bijegu. Nakon što je granična policija spriječila pokušaj ilegalnog prelaska državne granice na šumskom predjelu Pasjaka, Besfort je izašao iz osobnog automobila marke jaguar te dao petama vjetra. Sudac istrage Vlado Bosner jučer je uhićenima odredio istražni zatvor u trajanju mjesec dana.


Određeno jamstvo




Prvoosumnjičeni albanski državljanin pristupio je istražnom ročištu uz odvjetnika Marijana Đudarića i za njega je sudac odredio 15 tisuća kuna jamstva, kao što je i drugoosumnjičenom Protiću uz odvjetnika Peru Radića određeno jamstvo u iznosu od 15 tisuća kuna, koliko je i približna vijednost protuimovionske stečene koristi prebacivanjem ilegalaca preko državne granice. Za trećeg albanskog državljanina koji je u bijegu, jamstvo je nešto veće, iznosi 50 tisuća kuna.


U pokušaju ilegalnog prelaska državne granice spriječili su ih policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s policijskim službenicima Postaje granične policije Rupa te su proveli kriminalističko istraživanje nad obojicom privedenih zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz domene organiziranog kriminaliteta.