Opelješili kockarnice

U poker automate ubacili viruse i osvojili milijun kuna

Šarlota Brnčić

Dražen Š. iz Viškova, Zdravko K. iz Rijeke i Davor P. iz Zaprešića, nalaze se na vrhu dobro organizirane skupine od 17 osoba. USKOK je s uhićenjima krenuo još u srijeduU godinu dana skupina je na »zaraženim« aparatima za igre na sreću uspjela dignuti najmanje milijun kuna



RIJEKA U riječkom USKOK-u je, kako neslužbeno saznajemo, u noći od srijede na četvrtak započela opsežna obrada nad gotovo dvadesetak osoba upletenih u slučaj prijevara po automat klubovima zahvaljujući kojima su navodno uspjeli »zaraditi« milijunski iznos. S obzirom da se radi o predmetu pod ingerencijom USKOK-a iz službenih organa bilo je nemoguće u ovoj fazi postupka dobiti bilo kakvu informaciju, ali kako nam kažu neslužbeni izvori u pitanju je 17 osumnjičenika, i to za kaznena djela računalne prijevare i pranja novca.



Virusni programi za ovaj tip prijevare inače su jako skupi, ali se vrlo brzo »isplate«. Obično se mogu kupiti u inozemstvu, primjerice Bugarskoj i Rusiji. Jednom kada je virus nabavljen treba naći način da se neprimjetno postavi na određen automat za igre, a s obzirom da su to i učinili, vjerojatno je da je bio upleten i netko »iznutra«, odnosno zaposlenik kluba. Osoba koja je instalirala virus mogla se pretvarati da je, primjerice, majstor koji je došao popravati »pokvareni« aparat i tako ga neprimjetno servisirati i instalirati softver. Drugi članovi skupine koji bi kasnije došli okušati sreću točno su znali za koji aparat moraju sjesti i način na koji igrati. Naravno, imali bi sreće i dobivali novac.





Neslužbeno saznajemo da se na vrhu piramide dobro organizirane skupine nalaze Davor P. iz Zaprešića, Dražen Š. iz Viškova i Zdravko K. iz Rijeke. Također, i da u toj skupini ima najviše Riječana i Zagrepčana, ali i Zadrana. Interesantno je da je većina njih do sada nije osuđivana niti evidentirana kao počinitelji kaznenih djela. Prema tim istim izvorima, skupina je razotkrivena i uhvaćena nakon što su godinu dana uspješno »operirali« u nekoliko automat klubova i uspjeli se domoći oko milijun kuna. Također navode kako im je to polazilo za rukom zahvaljujući virusu koji bi prethodno bio ubačen u automate s igrama.


Na koji su način novac dijelili vjerojatno je ovisilo o rangu u organizaciji i zaslugama, kao što je inače uobičajeno u krim miljeu. Sigurno je i da »manji« igrači vjerojatno nisu do kraja bili upoznati s radom virusom »zaraženog« aparata jer bi u suprotnom bili u mogućnosti potkradati one na višoj razini hijerarhije. Stoga je očito da su morali imati i razrađenu taktiku komuniciranja i davanja uputa, a da ih se ne uhvati.