Dinamo oštećen za 78 milijuna

U Remetincu: Zdravku i Mariju Mamiću određen istražni zatvor – ocu jamčevina od 14 milijuna kuna, sinu od 5 milijuna kuna

Hina

Foto L. Andrijić / Cropix

Foto L. Andrijić / Cropix

Istražni je zatvor, koji mogu zamijeniti jamčevinom, određen i njegovu sinu Mariu te dvojici osumnjičenih poduzetnika Sandru Stipančiću i Igoru Kroti. Sud je Uskokov zahtjev odbio jedino za čelnika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića zaključivši da za njega vrijedi jamčevina od milijun kuna koje uplatio u srpnju nakon pokretanja prve istrage protiv Mamića zbog milijuna izvučenih iz Dinama



NOVO 23.00 Izvršnom predsjedniku Dinama Zdravku Mamiću u četvrtak je i u novoj istrazi zbog nezakonitosti na štetu nogometnog kluba Dinamo određen istražni zatvor iz kojega može izaći uz 14 milijuna kuna jamčevine.


Iako je prva informacija Uskokova tužitelja bila da je Mamiću određeno jamstvo od 15 milijuna kuna tužiteljstvo je ispravilo podatak navodeći da je riječ o 14 milijuna kuna.


Istražni je zatvor, koji mogu zamijeniti jamčevinom, određen i Mamićevu sinu Mariu te dvojici osumnjičenih poduzetnika. Sud je Uskokov zahtjev odbio jedino za čelnika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića zaključivši da za njega vrijedi jamčevina od milijun kuna koje je uplatio u srpnju nakon pokretanja prve istrage protiv Mamića zbog milijuna izvučenih iz Dinama.Mario Mamić iz Remetinca može izaći nakon što uplati jamčevinu od pet milijuna kuna, Stipančić četiri milijuna, a Krota dva milijuna kuna.




Zamjenik ravnatelja Uskoka Tonči Petković najavio je žalbu na večerašnju odluku sutkinje istrage Erne Dražančić.


»Žalit ćemo se jer s obzirom na kriminalnu količinu koja se okrivljenicima stavlja na teret, ozbiljnost kaznenih djela i imovinsku korist koja je pribavljena i kojom je oštećen Dinamo smatramo da nikva mjera opreza niti jamstvo može zamijeniti istražni zatvor«, kazao je Petković nakon ročišta u četvrtak navečer.


Nakon određivanja nove Mamiću se vraća ranije uplaćena jamčevina


S obzirom da je Mamić već u srpnju položio jamčevinu od sedam milijuna kada je pušten da se brani sa slobode u prvoj istrazi pokrenutoj zbog izvlačenja novca iz Dinama taj će mu se iznos, po Petkovićevim riječima vratiti.


Na pitanje što misli o određenim jamčevinama kazao je kako je poznat stav da »tko ima novca može van tko nema ostaje unutra«. No, dodao je kako je tužiteljstvo uvjereno da ima dovoljno argumenata.


»Mislimo da imamo jak slučaj, obrana misli da nemamo slučaj valjda ćemo se naći negdje na sredini«, kazao je Petković.


Vrbanovićev odvjetnik Mate Matić, koji je s obzirom na oslobađanje njegova klijenta zadovoljan odlukom suda, kazao je da Mamić dio jamčevine može namiriti nekretninama, a dio u novcu.No, svi će se, kao i Vrbanović koji odmah odlazi na slobodu, morati pridržavati mjera opreza. Svim osumnjičenicima sud je tako zabranio uspostavljanje kontakta sa svjedocima, a Mariu Mamiću i Stipančiću i napuštanje boravišta.


Otkriće ‘poreznog Uskoka’


Nova Uskokova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa rezultat je nadzora kojega je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu financija.


Tzv. porezni Uskok navodno je utvrdio da je iz Dinama preko off shore tvrtki od 2004. izvučeno preko deset milijuna eura i pola milijuna funti. Upravo su za taj dio priče, po sumnjama tužiteljstva, bili zaduženi Mamićev sin Mario te dvojica uhićenih poduzetnika Krota i Stipančić.


Prema pisanju medije imena te dvojice istarskih poduzetnika i ranije su se u nekoliko navrata spominjala u kontekstu malverzacija i pranja novca u u inozemstvu preko off-shore tvrtki. Njihove su tvrtke navodno surađivale s ukrajinskom vladom dok je na njenom čelu bila Julija Timošenko, ali i vladom Republike Srpske Milorada Dodika.


Tužiteljstvo sumnja da je Mamić, kao izvršni dopredsjednik i član uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2004. do travnja ove godine, povezao u zločinačko udruženje Vrbanovića, kao glavnog direktora i člana uprave Dinama, svog sina, Krotu i Stipančića kao voditelje poslovanja ili prokuriste tvrtki iz Švicarske, Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga.


Mamić je sa sinom, Krotom i Stipančićem navodno dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i tvrtki iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja GNK Dinamo prema igračima te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime GNK Dinamo potpisivali Mamić i Vrbanović.


NOVO 22.24 Izvršnom predsjedniku Dinama Zdravku Mamiću u četvrtak je i u novoj istrazi zbog nezakonitosti na štetu nogometnog kluba Dinamo određen istražni zatvor iz kojega može izaći uz 15 milijuna kuna jamčevine.


Istražni je zatvor, koji mogu zamijeniti jamčevinom, određen i njegovu sinu Mariu te dvojici osumnjičenih poduzetnika Sandru Stipančiću i Igoru Kroti. Sud je Uskokov zahtjev odbio jedino za čelnika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića zaključivši da za njega vrijedi jamčevina od milijun kuna koje uplatio u srpnju nakon pokretanja prve istrage protiv Mamića zbog milijuna izvučenih iz Dinama.


Mario Mamić iz Remetinca može izaći nakon što uplati jamčevinu od pet milijuna kuna, Stipančić četiri milijuna, a Krota tri milijuna kuna.


Zamjenik ravnatelja Uskoka Tonči Petković najavio je žalbu na večerašnju odluku sutkinje istrage Erne Dražančić. »Žalit ćemo se jer s obzirom na kriminalnu količinu koja se okrivljenicima stavlja na teret, ozbiljost kaznenih djela i imovinsku korist koja je pribavljena i kojom je oštećen Dinamo smatramo da nikva mjera opreza niti jamstvo može zamijeniti istražni zatvor«, kazao je Petković nakon ročišta u četvrtak navečer.


Nova Uskokova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa rezultat je nadzora kojega je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu financija.Tzv. porezni Uskok navodno je utvrdio da je iz Dinama preko off shore tvrtki od 2004. izvučeno preko deset milijuna eura i pola milijuna funti. Upravo su za taj dio priče, po sumnjama tužiteljstva, bili zaduženi Mamićev sin Mario te dvojica uhićenih poduzetnika Igor Krota i Sandro Stipančić.


Uskok tvrdi da je Mamić sa sinom, Krotom i Stipančićem dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i tvrtki iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja GNK Dinamo prema igračima te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime GNK Dinamo potpisivali Mamić i Vrbanović.


NOVO 21. 40 Sutkinja je Zdravku Mamiću odredila mjesec dana pritvora te jamčevinu od 15 milijuna kuna. Istražni zatvor određen je svima osim Damiru Vrbanoviću, kojemu vrijedi jamstvo od milijun kuna koje je uplatio u prvoj istrazi. 


ZAGREB Zdravko Mamić i njegovi suosumnjičenici dovedeni su nešto prije 16 sati na zagrebački Županijski sud gdje sutkinja istrage treba odlučiti o Uskokovu zahtjevu da ih se zadrži u jednomjesečnom istražnom zatvoru.


Ročište na kojemu će sutkinja istrage Erna Dražančić odlučiti o zahtjevu Uskoka zakazano je za 16 sati, a s obzirom na ustaljenu sudsku praksu odluka bi mogla biti poznata oko 18 sati.


Uz Mamića i ostale, koji su na ročište dovedeni iz policijskog pritvora na Oranicama, na sud su došli i njihovi odvjetnici. Jedan od njih, Mate Matić, kazao je da će pred sutkinjom istrage obrana i osumnjičenici obrazložiti svoje stavove. Dodao je da su sve varijante moguće te da ništa neće prejudicirati dok ne vide odluku sutkinje istrage.


Nova Uskokova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa rezultat je nadzora kojega je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu financija.Tzv. porezni Uskok navodno je utvrdio da je iz Dinama preko off shore tvrtki od 2004. izvučeno preko deset milijuna eura i pola milijuna funti. Upravo su za taj dio priče, po sumnjama tužiteljstva, bili zaduženi Mamićev sin Mario te dvojica uhićenih poduzetnika Igor Krota i Sandro Stipančić koji su u četvrtak ujutro posljednji ispitani u Uskoku.

Večer prije policija je pred Uskokove istražitelje dovela izvršnog predsjednika Dinama Mamić, izvršnog predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića i Maria Mamića. Svi su negirali nedjela koja im se stavljaju na teret, nakon čega su vraćeni u policijski pritvor na Oranicama gdje su prenoćili.


Uskok je u četvtrtak ujutro, nakon ispitivanja posljednje dvojice osumnjičenika, odlučio da će za svu uhićenu petoricu od suca istrage zagrebačkog Županijskog suda zatražiti određivanje istražnog zatvora.


Na svojim internetskim stranicama Uskok je objavio da je, na temelju rezultata provedenih izvida i kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, donio rješenje o provođenju istrage protiv Mamića i ostalih zbog »zločinačkog udruženja i zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja«.


Tužiteljstvo sumnja da je Mamić, kao izvršni dopredsjednik i član uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2004. do travnja ove godine, povezao u zločinačko udruženje Vrbanovića, kao glavnog direktora i člana uprave Dinama, svog sina, Krotu i Stipančića kao voditelje poslovanja ili prokuriste tvrtki iz Švicarske, Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga. Cilj im je, smatra tužiteljstvo, bio »pribavljanje nepripadne imovinske koristi«, a sve na štetu Dinama.


USKOK je jutros i službeno donio rješenje o provođenju istrage, te prilično detaljno objavio za što sve tereti Zdravka Mamića i ostala četiri osumnjičenika u najnovijoj aferi Dinamo.


Ne navodeći identitet optuženih, već samo godišta rođenja (1959., 1959., 1982., 1970. i 1968.) ističe da ih se tereti zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja.


Osnovano se sumnja da je I. okrivljenik, kao izvršni dopredsjednik i član Uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2004. godine do travnja 2015. godine, povezao u zločinačko udruženje II. okrivljenika, glavnog direktora GNK Dinamo i člana Uprave GNK Dinamo, III. okrivljenika, stvarnog voditelja poslovanja dvaju trgovačkih društava iz Švicarske i Arapskih Emirata, IV. okrivljenika, prokuriste i stvarnog voditelja poslovanja tri trgovačka društva iz Velike Britanije, te V. okrivljenika, prokuriste i stvarnog voditelja poslovanja četiri trgovačka društva iz Velike Britanije i Hong Konga, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi navedenim društvima, a time i III., IV. i V. okrivljenicima, kao stvarnim voditeljima poslovanja istih, a sve na štetu GNK Dinamo.


U cilju realizacije opisanog I. okrivljenik je s III., IV. i V. okrivljenicima dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između GNK Dinamo i društava iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja GNK Dinamo prema igračima, te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime GNK Dinamo potpisivali I. i II. okrivljenici. Nakon što su u ime navedenih društava sačinjeni računi za takve nepostojeće usluge, I. okrivljenik je nalagao plaćanja na teret GNK Dinamo u korist tih društava, iako je znao da navedena društva nisu, niti su trebala poduzimati bilo kakve radnje u svezi transfera igrača.


Ujedno je I. okrivljenik s III. okrivljenikom dogovarao zaključivanje ugovora s igračima kojima će se ugovoriti da će transferno obeštećenje na koje će GNK Dinamo steći pravo, u slučaju da se pojedini igrač GNK Dinamo proda u drugi klub, u cijelosti pripasti društvu iz Arapskih Emirata.


Na opisani način su društvima iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga, na štetu GNK Dinamo, ukupno neosnovano plaćeni iznosi od 10.125.829,00 eura i 500.000,00 GBP, koji novac su III., IV. i V. okrivljenici koristili za svoje potrebe, čime je na štetu GNK Dinamo ukupno neosnovano plaćen iznos od najmanje 78.595.841,17 kuna.


USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.


Nova Uskokova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa Zdravka Mamića i ostale četvorice, zbog čega bi se uskoro mogli naći u istražnom zatvoru, rezultat je nadzora kojega je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu financija.


Tzv. porezni Uskok navodno je utvrdio da je iz Dinama preko off shore tvrtki od 2004. izvučeno preko deset milijuna eura. Upravo su za taj dio priče, po sumnjama tužiteljstva, bili zaduženi Mamićev sio Mario te dvojica uhićenih poduzetnika Igor Krota i Sandro Stipančić koji su u četvrtak ujutro posljednji ispitani u Uskoku.


Večer prije policija je pred Uskokove istražitelje dovela izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamić, izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića i Maria Mamića. Svi su negirali nedjela koja im se stavljaju na teret, nakon čega su vraćeni u policijski pritvor na Oranicama gdje su prenoćili.


Uskok je u četvtrtak ujutro, nakon ispitivanja posljednje dvojice osumnjičenika, odlučio da će za svu uhićenu petoricu od suca istrage zagrebačkog Županijskog suda zatražiti određivanje istražnog zatvora.


Na svojim internetskim stranicama Uskok je objavio da je, na temelju rezultata provedenih izvida i kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, donio rješenje o provođenju istrage protiv Mamića i ostalih zbog »zločinačkog udruženja i zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja«.Tužiteljstvo sumnja da je Mamić, kao izvršni dopredsjednik i član uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2004. do travnja ove godine, povezao u zločinačko udruženje Vrbanovića, kao glavnog direktora i člana uprave Dinama, svog sina, Krotu i Stipančića kao voditelje poslovanja ili prokuriste tvrtki iz Švicarske, Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga.

Cilj im je, smatra tužiteljstvo, bio »pribavljanje nepripadne imovinske koristi«, a sve na štetu Dinama.


Kako bi ostvarili plan Mamić je sa sinom, Krotom i Stipančićem dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i tvrtki iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja GNK Dinamo prema igračima te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime GNK Dinamo potpisivali Mamić i Vrbanović.


Nakon što su u ime navedenih društava sačinjeni računi za takve nepostojeće usluge Mamić je nalagao plaćanja na teret Dinama u korist tih tvrtki iako je, po tvrdnjama Uskoka, znao da »navedena društva nisu, niti su trebala poduzimati bilo kakve radnje u svezi transfera igrača«.


Ujedno je sa svojim sinom dogovarao i »zaključivanje ugovora s igračima kojima će se ugovoriti da će transferno obeštećenje na koje će GNK Dinamo steći pravo, u slučaju da se pojedini igrač GNK Dinamo proda u drugi klub, u cijelosti pripasti društvu iz Arapskih Emirata«.


Na taj je način tvrtkama Marija Mamića, Krote i Stipančića, a na štetu Dinama, neosnovano plaćeni iznosi od preko deset milijuna eura i pola milijuna funti, izvijestio je Uskok.


Prema pisanju medija sporni su transferi igrača Marija Mandžukića, Eduarda da Silve, Dejana Lovrena, Mathiasa Chaga, Davora Vugrinca, Andersona Coste i drugih.