Mučno adventsko putovanje

U Beču ukraden autobus riječke turističke agencije PU-MA tours

Slavica Kleva

Nestao je s plaćenog parkirališta jednog bečkog hotela. Uz još pet parkiranih autobusa, otuđen je baš onaj riječke agencije, najluksuzniji »mercedes tourismo« s pet zvjezdica



RIJEKA »Advent u Beču«, produženi vikend izlet u organizaciji riječke turističke agencije »PU-MA tours« bio je za nju sve samo ne u ozračju blagdanskog darivanja, nakon što im je u noći od subote na nedjelju – nestao autobus!


   Ukraden im je na plaćenom parkiralištu jednog bečkog hotela u vremenu između 22.30 sati i pola noći. Uz još pet parkiranih autobusa, nestao je baš njihov, najskuplji i najluksuzniji autobus »mercedes tourismo« s pet zvjezdica, vrijedan više od pola milijuna eura.


   – Nemojte nas ništa pitati, očajni smo! Sve je bilo u besprijekornom »tajmingu«, goste, njih 45, vozač je doveo do hotela, platio parking mjesto, gosti su se smjestili u hotel… Da bude ironija veća, vozač je parkirao autobus odmah iznad ulične rasvjete pa su ga ostali vozači zafrkavali da je parkirao autobus tako da ga nitko ne može ukrasti jer je »osvijetljen«. Možete zamisliti šok kada je ugledao prazno parkirno mjesto, rekla nam je vlasnica agencije, nimalo sretna zatečenom situacijom.




   – Što se tiče izletničke grupe, sve je odrađeno do kraja besprijekorno, odmah smo naručili autobus kod austrijskih kolega i naši su gosti stigli u Rijeku bez kašnjenja ni dodatnih neugodnosti, dodala je i nastavila: – Mi smo u međuvremenu obavijestili policiju, napravljen je očevid i, što je najzanimljivije, na parkingu nema niti jednog znaka da je autobus ukraden. Nema razbijenih stakala, nema ni jednog traga koji bi upućivao na moguće kradljivce, očigledno je riječ o profesionalnim kradljivcima skupocjenih autobusa. Srećom, gosti su iz autobusa iznijeli kovčege i osobnu putnu opremu. Ali, s druge strane u autobusu su instalirani DVD i CD player, dva TV prijemnika, aparat za kavu, a nestao je i alat, u vrijednosti većoj od dvije tisuće eura.


   Sada smo u pregovorima s osiguranjem, dok nam istovremeno bečka policija nije mogla zajamčiti pronalazak autobusa. Spomenuli su nam blizinu granice sa Slovačkom, spomenuli su nam Rumunje i Poljake, nove članice Europske unije, pa tako i moguć »uvoz« visokosofisticiranog kriminala, odnosno kriminalaca koji se bave organiziranom krađom skupocjenih automobila, pa i autobusa, ogorčeno nam je rekla vlasnica turističke agencije.