Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. veljače 2020.
Nabavio lažnu dokumentaciju

Tvrtka iz Kastva paravan za lažne ovrhe

Tvrtka iz Kastva paravan za lažne ovrhe
Tvrtka iz Kastva paravan za lažne ovrhe
Autor:
Objavljeno: 28. svibanj 2013. u 11:53 2013-05-28T11:53:00+02:00

Kako bi realizirao što više ovrha 26-godišnjak otvorio je još dva poslovna subjekta – građevinsku tvrtku u Kaštelu i projektni biro u Donjoj Bistri

Samo jednu ideju imao je 26-godišnji Aleksandar S. kada je početkom ove godine registrirao tvrtku sa sjedištem u Kastvu. Odlučio je iskoristiti mogućnost ovrha putem Fine, te je za to nabavio lažnu dokumentaciju o potraživanjima što ih je njegova firma navodno imala.

  Kako bi realizirao što više ovrha otvorio je još dva poslovna subjekta – građevinsku tvrtku u Kaštelu i projektni biro u Donjoj Bistri.

  U realizaciji lažnih ovrha pomagao mu je 57-godišnji Rajko O. Kriminalni plan glasio je otprilike ovako: pronašli bi određene tvrtke i lažirali dokumentaciju o poslovnom odnosu s njima. Uslijedila bi izrada papira od lažnom dugovanju, te zatim ona o izvršnoj ovrsi.

  Sve te krivotvorine predavali bi u poslovnicama Fine čiji službenici očito nisu uspjeli otkriti da se ne radi o vjerodostojnim ispravama na osnovu koji se može provesti ovrha. Uslijedila bi realizacija tih ovrha. Da im novac nestaje s računa vlasnici nekih tvrtki što su ih 26-godišnjak i 57-godišnjak uspjeli prevariti shvatili su prekasno. Dvojac prevaranata domogao se, kako doznajemo oko milijn i pol kuna.

JGL među žrtvama

Jadran Galenski Laboratorij jedna je od tvrtki koju je putem riječke poslovnice FINA-e "ovršio" ovaj "poduzetni dvojac", koji je "poharao" i račun naturističkog kampa Valalta iz Rovinja, ukupno oštetivši dvije tvrtke za 1,38 milijuna kuna. Pritom su rovinjskom kampu oduzeli 740.000 kuna, a riječkom farmaceutskom divu 640.000 kuna. Kako doznajemo, na isti su način putem poslovnica FINA-e u Splitu i Zagrebu, pokušali doći do novca s računa još pet različitih tvrrtki, te s na račune tvrtki koje su im služile kao paravani prebaciti 3,1 milijun kuna. 

  Obojica su lišena slobode a nakon kriminalističkog istraživanja prijavljeni su za prijevaru u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene dokumentacije. Na zahtjev tužiteljstva određen im je istražni zatvor u kojem će čekati rasplet istrage.

  Prema dostupnim podacima Rajko O. već se ranije bavio kriminalom. Naime, prije nekoliko godina njegovo ime pojavilo se među osuđenima zbog milijunske pljačke novčane pošiljke u Požarevcu. Prema pisanju srbijanskih medija, skupina razbojnka je 4. listopada 2001. godine opljačkala četiri milijuna tadašnjih maraka, otevši i kombi i vozača koji je taj novac trebao prevesti u Beograd. Rajko O. tijekom postupka nije bio dostupan srbijanskom pravosuđu. Cijelo vrijeme sumnjalo se da se skriva u Hrvatskoj. U akciji u kojoj je uhićena većina ostalih sudionika ove spektakularne pljačke pronađen je dio ukadenog plijena, oko 1,5 milijuna maraka. Presudom izrečenom 2006. godine Rajko O. bio je osuđen na pet godina zatvora, a s ostalim optuženicima trebao je sudjelovati i u vraćanju ostatka novca.

  Od početka ove godine policija je uspjela razriješiti već nekoliko sličnih lažnih ovrha što su preko Fine realizirane na osnovu krivotvorenih dokumenata. U svim slučajevima radilo se o milijunskim iznosima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.