Suđenje za silovanje i pokušaj ubojstva

Tulum iz pakla u Podstrani: Optuženi se ne sjeća “kritičnih” 20 minuta

Mario Matana

Kuća u kojoj se dogodio zločin / Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Kuća u kojoj se dogodio zločin / Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Svjedoka nije bilo, djevojka se ne sjeća gotovo ničega, slično kao i optuženi – u srijedu je to potvrdio u svojoj obrani, iako se sjetio nekih drugih detalja sa zabave, kritičnih 20-ak minuta je zaboravio



SPLIT  Dokazni postupak za »tulum iz pakla«, kako je kolokvijalno postao poznat nevjerojatan događaj iz obiteljske kuće u Podstrani, okončan je u srijedu pred splitskim Županijskim sudom.


Preostali prijedlozi  tužiteljstva i obrane su odbijeni nakon što je svoju obranu iznio i Roko Šimac, 23-godišnjak optužen za silovanje i pokušaj ubojstva vršnjakinje. Sudac Mlađan Prvan zakazao je iduće ročište za 14. rujna, kada će stranke iznositi završne riječi te će dan ili dva potom donijeti i presudu.


U pitanju je slučaj koji je izazvao zgražanje šire javnosti – u popodnevnim satima sredinom studenog 2012. godine, dok je skupina mladih organizirala zabavu u obiteljskoj kući u Podstrani kod Splita, ništa nije slutilo na strašan završetak večeri.




Tulum je išao svojim tijekom, Šimcu i djevojci su poznanici osigurali malo privatnosti, no sve je pošlo po zlu. Kada su idući put ušli u prostoriju s dvoje mladih, djevojka je bila bez svijesti i u lokvi krvi, a mladić pored nje potpuno izbezumljen.


Život je djevojci, s teškim ozljedama unutarnjih organa i velikim gubitkom krvi, spašen samo zahvaljujući hitnoj intervenciji splitskog kirurga Hrvoja Tomasovića i trosatnoj operaciji.


Tijekom suđenja zatvorenog za javnost zbog zaštite identiteta djevojke, došlo je do problema: pokušavalo se, naime, utvrditi jesu li brutalne ozljede spolnog organa nastale rukom ili »mehaničkom, rotirajućom napravom«.


Jer, svjedoka nije bilo, djevojka se ne sjeća gotovo ničega, slično kao i optuženi – u srijedu je to potvrdio u svojoj obrani, iako se sjetio nekih drugih detalja sa zabave, kritičnih 20-ak minuta je zaboravio – a niti očevidom nije pronađena nekakva naprava poptu miksera, što se spominjalo tijekom istrage. Taj problem pokušali su razriješiti vještaci, liječnici, no i tu je slučaj zapeo u »slijepu ulicu«.


Splitski medicinari ostali su pri  stavu kako je u pitanju naprava, zagrebački pak liječnici drže da su ozljede mogle nastati i rukom. Ta dva vještačenja naložio je splitski sud, no postoji i treće, vještačenje medicinskih eksperata iz Rijeke koje je pak naručila i platila obrana te nisu obvezujući za sud.


I taj nalaz govori o nastanku ozljede isključivo – rukom. Takav bi pak zaključak išao u prilog optuženom, imajući u vidu kako na tužiteljstvu nekakav aparat drže bitnim za kazneno djelo pokušaja ubojstva.


No, na splitskom sudu nisu odlučili ići u krajnost i određivati i treće medicinsko vještačenje, spominjao se Osijek, Ljubljana ili Beč, već misle da je činjenično stanje dovoljno utvrđeno. Kakva će biti konačna odluka, ostaje vidjeti sredinom rujna.