Pao lanac krijumčara oružja

Trojica policajaca uhićena zbog odavanja informacija kriminalcima

Ana Raić Knežević

Oni su, prema za sada dostupnim informacijama, zlorabili svoje pozicije i davali kriminalcima povjerljive informacije iz službenih policijskih sustava i evidencija



Trojica zagrebačkih policajaca uhićena su zbog odavanja povjerljivih informacija skupini krijumčara oružja! Rezime je to višemjesečne policijske operacije što je finalizirana prije dva dana.  Privedeno je 18  pripadnika skupine koja je bila upletena u nabavku oružja, ali su lisice na ruke stavljene i trojici zagrebačkih inspektora.


Oni su, prema za sada dostupnim informacijama, zlorabili svoje pozicije i davali kriminalcima povjerljive informacije iz službenih policijskih sustava i evidencija. Očekuje se da će se Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu i USKOK, koji se također uključio u akciju, budući da su osumnjičeni policajci zloupotrijebili svoje ovlasti, danas oglasiti o rezultatima ove akcije.


– U tijeku je kriminalističko istraživanje nad više osoba za koje se sumnja da su nezakonito posjedovale vatreno oružje, potvrđeno nam je jučer šturo u Policijskoj upravi zagrebačkoj.




Među tim ilegalnim oružjem  bilo je i dugih i kratkih cijevi, a osumnjičeni su ga nabavljali raznim kanalima. Iako je do sada Hrvatska uglavnom bila tranzitna zemlja za oružje, te u posljednjih nekoliko godina i »izvoznica« kroz krijumčarske lance kojima je u zemlju uglavnom stizala droga, ovoga puta istražitelji su utvrdili da se oružje preprodaje po Hrvatskoj. Za to je, kako proizlazi iz dosadašnjih rezultata akcije, bio zadužen tek jedan od osumnjičenika. 


Protiv policajaca i 14 osumnjičenih pripadnika krijumčarske skupine USKOK je pokrenuo istragu, a istražni zatvor je zatražen samo protiv policajaca. O tome će na ročištu zatvorenom za javnost odlučiti sudac istrage Krešimir Devčić.  Osumnjičene se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja mita i krivotvorenja službene isprave. 


USKOK u priopćenju objavljenom na svojim internetskim stranicama nije objavio identitet osumnjičenih niti u kojim policijskim postajama trojica policajaca rade, no neslužbeno se doznaje da je riječ o 42-godišnjem D.K. iz policijske postaje Črnomerec-Susedgrad te 47-godišnjem Ž.J. i 36-godišnjem V.V. iz policijske postaje Dugo Selo. Njih se tereti da su od 22. ožujka do 28. studenoga ove godine osumnjičenim krijumčarima odavali službene povjerljive podatke iz MUP-ovog informacijskog sustava. Policajci su, tvrde u USKOK-u, u više navrata osobno obavljali tražene provjere i pribavljali podatke ili su te provjere na njihov zahtjev obavili njihove kolege policajaci. Pribavljene podatke potom su navodno neovlašteno prosljedili ostalim osumnjičenicima, no tereti ih se i da su u više navrata svjesno poduzimali aktivnosti u cilju sprječavanja primjene pravodobnih policijskih mjera prema pojedinim osobama, a dijelom i evidentiranim počiniteljima raznih kaznenih djela. Osumnjičene policajce tereti se i da su ostalim osumnjičenicima davali upute o davanju izjava u službenim policijskim obradama.


Iz zagrebačke policije najavili su da će policajci biti udaljeni iz službe i da će se protiv njih pokrenuti stegovni postupak zbog teže povrede službene dužnosti.