Zbirka srama

Trofeji vrijedni milijun kuna: Inspekcija zaplijenila preparirane zaštićene životinje

Bojana Mrvoš Pavić

U »zbirci« se nalaze tri vuka, dva risa, vidra, dva tigra, polarni medvjed, majmun, serval, osam sova, 18 ptica pjevica, osam ptica grabljivica, ibis i žuna. To su strogo zaštićene zavičajne, ali i globalno ugrožene divlje vrste na koje je lov zabranjen ili  strogo nadziran



ZAGREB Inspekcija zaštite prirode prošli je tjedan u kući jedne fizičke osobe, državljanina RH, pronašla i zaplijenila preparirane zaštićene životinje i trofeje čija se vrijednost procjenjuje na 470 tisuća kuna, dok bi na crnom tržištu premašila i milijun kuna.


 Riječ je o »zbirci« u kojoj se nalaze tri vuka, dva risa, vidra, dva tigra – od čega jedan mali i jedan odrasli, polarni medvjed, majmun, serval, osam sova, 18 ptica pjevica, osam ptica grabljivica, ibis i žuna, ukupno 47 životinja, što ovu zapljenu, kažu u inspekciji, čini najvećom zapljenom trofeja i preparata u posljednjih deset godina. To su strogo zaštićene zavičajne, ali i globalno ugrožene divlje vrste na koje je lov zabranjen ili pak strogo nadziran.


Novinari su zaplijenjenu »zbirku« osobe, čiji identitet u inspekciji ne otkrivaju, imali prilike vidjeti jučer u Zagrebtoweru u prostorijama Ministarstva zaštite okoliša. Gdje se zapljena dogodila, inspekcija također ne želi otkriti, već samo napominje kako se na njoj radilo nekoliko tjedana, dok je, može se iščitati između redaka, za tajnu zbirku doznala zahvaljujući nečijoj dojavi.




Prema riječima Krešimira Ilića, načelnika Inspekcije zaštite prirode i Zrinke Domazetović, voditeljice Službe za bioraznolikost pri Ministarstvu, postoje indicije da je fizička osoba kod koje su preparirane životinje pronađene, njima trgovala.


Protiv nje će biti podnesena prekršajna prijava, pri čemu se novčana kazna za ovaj prekršaj kreće od sedam do 30.000 kuna za fizičku osobu, odnosno do 200.000 kuna za pravnu. Budući da se ovdje radi o fizičkoj osobi, kazna će iznositi, dakle, najviše 30.000 kuna, neovisno o tako velikom broju ulovljenih i prepariranih trofeja.


Za neke je životinje, poput prstenovanih ptica, ustanovljeno da su ustrijeljene nedavno, drugima je pak nepoznato porijeklo i vrijeme usmrćivanja, no prekršitelj niti za jedan od trofeja, napominju inspektori, nema »papire«.


– U Hrvatskoj ima, na primjer, još svega pedesetak risova, pa je gubitak svake jedinke neprocjenjiv gubitak za prirodu i njenu bioraznolikost. Sve ovo što je zaplijenjeno, završilo je kao ukrasni predmet, i sakupljalo prašinu, kazala je Domazetović, napominjući kako se vrijednost ovih predmeta određuje zapravo kao visina gubitka za prirodu i njenu bioraznolikost.


 Jedan ubijeni vuk, na kojeg je lov u Hrvatskoj zabranjen, navela je primjer, gubitak je u iznosu od 40.000 kuna, a svih zaplijenjenih životinja, dakle, gotovo pola milijuna kuna. Međunarodnom je trgovinom danas ugroženo oko 35 tisuća različitih vrsta divljih životinja i biljaka koje su pod zaštitom, a godišnja vrijednost ilegalne trgovine zaštićenim vrstama u svijetu procjenjuje se na deset milijarda dolara.


To znači da je ova trgovina po svojoj vrijednosti odmah iza ilegalne trgovine narkoticima, oružjem i ljudima. Prema podacima Inspekcije zaštite prirode, u Hrvatskoj se najčešće zapljenjuju zaštićene vrste ptica i kopnenih kornjača.