Nepravomoćno

Tri godine zatvora za sukob u središtu Viškova: Mirni umirovljenik ljut i “zatečen” potegnuo nož na mladića

Šarlota Brnčić

Nije kriminalac i do sada se nije potukao, a pogriješio je jer je htio pomoći / arhiva NL

Nije kriminalac i do sada se nije potukao, a pogriješio je jer je htio pomoći / arhiva NL

Nikola Stojak, 65-godišnjak iz Viškova, proglašen je krivim za pokušaj ubojstva 26-godišnjeg Silvestra Pavlovića iz Pasjaka. Stojak se upleo u sukob između Pavlovića i njegove djevojke, a zatim mladića nožem ubo u lijevi dio prsa i zamalo ga ubio



Na trogodišnju zatvorsku kaznu nepravomoćno je jučer u riječkom Županijskom sudu osuđen 65-godišnji Nikola Stojak iz Viškova. Vijeće kojim je predsjedao sudac Saša Cvijetić proglasilo ga je krivim za pokušaj ubojstva 26-godišnjeg Silvestera Pavlovića iz Pasjaka u srpnju 2014. godine pred trgovačkim centrom VTC na Viškovu, gdje ga je u ranim jutarnjim satima nožem ubo u grudi, zadavši mu po život opasnu ozljedu. Radilo se o ubodnoj rani u području lijevog prsišta, a mladić je spašen zahvaljujući hitnoj medicinskoj intervenciji. Prethodno je između njih dvojice došlo do verbalnog i fizičkog sukoba koji se odvijao kod noćnog kluba i pekare u strogom središtu Viškova.


Sukob u tri faze


Kako je u obrazloženju presude rekao sudac Cvijetić, sud je utvrdio da je dokazan pokušaj ubojstva, da je postojao sukob između Pavlovića i njegove tadašnje djevojke na što je Stojak reagirao te da je potom na njegovo upletanje reagirao i oštećeni Pavlović.


Sud je smatrao i da je dokazano da je došlo do sukoba u tri faze, a nakon čega je Stojak zamahnuo nožem s namjerom ubojstva. Kazna mu je ublažena s obzirom da je sve ostalo na pokušaju, kao i da je u vrijeme počinjenja djela bio smanjeno ubrojiv. Prije izricanja presude gotovo sat vremena bila je saslušavana vještakinja psihijatrijske struke i to o stanju u kojem se Stojak nalazio u trenutku sukoba i potezanja noža na mladića. Objava presude bila je već zakazana za početak srpnja, no sudsko vijeće bilo se odlučilo na preotvaranje rasprave radi dopunskog saslušanja vještakinje i potrebe razjašnjavanja još nekih nedoumica radi kompleksnosti psihičkog stanja u kojem je u vrijeme događaja bio optuženi Stojak.




Vještakinja je pojasnila kako je događaj podijeljen u tri faze te da je u prve dvije faze kod Stojaka došlo do osjećaja iznenađenosti, zatečenosti, kratkotrajne ustrašenosti i ljutnje, a da je tek u posljednjoj fazi došlo i do razvoja osjećaja osobne ugroženosti. Navela je i da mu je bila iskrivljena percepcija, a uzrok tome je organski psihosindrom u kombinaciji s alkoholom. Također, i kako je oštećenje mozga utjecalo na ponašanje, konkretno percipiranje događaja i motoričku aktivnost.


Iskrivljena percepcija


Alkohol je to definitivno produbio, potvrdila je svjedokinja, dodatno objašnjavajući kako mu je bila iskrivljena percepcija onoga što mu prijeti u smislu ugroženosti, kao i onoga što treba poduzeti u tom trenutku. Okolnosti su ga dovele do toga da se smanjila njegova sposobnost sprečavanja agresivnog nagona pa se zbog toga radi o smanjenoj ubrojivosti, kazala je vještakinja. Zamjenik Županijskog državnog odvjetnika Doris Hrast je u završnim riječima posebice istaknuo kako je vještakinja isključila elemente prepasti ili jake razdraženosti, drugim riječima da je isključila bilo kakvu mogućnost da se radilo o kaznenom djelu usmrćenja, a ne pokušaju ubojstva.


Stojakov branitelj, odvjetnik Ljubiša Drageljević, apelirao je na vijeće da prilikom donošenja odluke imaju u vidu kako se radi o osobi s oštećenjem i disfunkcijom mozga što utječe na njegovo ponašanje i percepciju. Nadalje, da je bio pod utjecajem alkohola, da se radi o mirnom građaninu koji živi svoj umirovljenički život i čovjeku koji je reagirao na napad mladića na djevojku. Istaknuo je kako se Stojak do sada nikada nije potukao, da nije kriminalac, da je doista smanjeno ubrojiva osoba te da izgleda kako je pogriješio što je reagirao i htio pomoći.


S. DRECHSLER