Nova pomorska nesreća

Trajekt “Barbat” zabio se u rivu na kupalištu u Jablancu. Ozlijeđeno sedam osoba

Darko Pajić

Navodno su ozlijeđene još dvije osobe, ali su odbile medicinsku pomoć. Ozlijeđene su uglavnom žene i jedno dijete koji su u Jablancu bili na ljetovanju



Sedam osoba lakše je ozlijeđeno u nesreći koja se dogodila oko 18 sati kada je trajekt “Barbat” u vlasništvu Rapske plovidbe iz nepoznatih razloga za nekih pedesetak metara promašio pristanište i udario u rivu na lokalnom kupalištu u Jablancu te se nasukao. Navodno su još dvije osobe ozlijeđene, ali su odbile medicinsku pomoć. Mahom su to žene i dijete koji su u Jablancu bili na ljetovanju. 


 Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi (MZSS) objavilo je u petak navečer da je svih sedam ozlijeđenih prevezeno u Dom zdravlja Senj. Četiri osobe s lakšim povredama zadržane su na promatranju u Domu zdravlja Senj, te će tijekom večeri biti otpuštene na kućnu njegu. Navodi se kako su tri ozlijeđene osobe, među kojima je i jedno dijete, radi sumnji da su zadobile lakši potres mozga upućene na daljnju obradbu u KBC Rijeka. MZSS ističe kako o možebitnim promjenama zdravstvenoga stanja ozlijeđenih osoba pravodobno izvijestiti javnost.


Prema izjavi jednog od očevidaca djevojčica iz Zagreba je stradala kada ju je osoba koja ju je spašavala iz mora bacio na stepenice. Prema riječima dr. Mirjane Gržin – Eleršek upućena na opservaciju u Dječju bolnicu na Kantridi kako bi se dobila kompletna neurološka slika. Sumnja se na frakturu nosa, a ima i simptome potresa mozga.




– Zvao je i ministar Darko Milinović i raspitivao se treba li nam pomoć i na neki način zajednički smo koordinirali ovu akciju, kaže ravnateljica Doma zdravlja u Senju dr. Mira Nekić – Lopac. Prema njenim riječima prve dojave govorile su o 30 stradalih osoba pa su odmah kontaktirane i ekipe hitne pomoći u Gospiću, Karlobagu i Crikvenici, no, na sreću, pokazalo se da je ta brojka bila pretjerana pa ova pomoć nije bila potrebna.


Nakon nesreće ronioci su pretražili dno jer se strahovalo da bi moglo biti mrtvih, ali ta su se strahovanja, srećom, pokazala netočnima. Na trajektu je navodno oštećeno nekoliko vozila, ali nitko od putnika nije ozlijeđen.


 Kako saznajemo od očevidaca trajekt je šezdesetak metara prije obale dao tri puta signal sirenom želeći upozoriti kupače da se maknu. Na tridesetak metara prije obale imao je stalno uključenu sirenu, a posada s trajekta je vikala kupačima da se maknu. Nakon toga udario je u kupalište i doslovno ga polovinu srušio, među ostalim  i šest zidanih kabina. Rampa trajekta ostala je  zarivena u kupalište pa su se automobili s trajekta preko Banje odvezli na obalu. 


Prve procjene govore da je  trajektu prilikom nasukavanja teže oštećena osovina propelera, a zbog snažnog udara u rivu oštećeno je i nekoliko vozila koja su bila na trajektu.  Kako neslužbeno saznajemo trajekt je imao tehničkih problema.


»Barbat« je izgrađen 2007. godine u Grčkoj, a njegova ukupna cijena, uključivši i radove na rekonstrukciji u Malom Lošinju, iznosila je gotovo pet milijuna eura. Trajekt je dugačak 73 i širok 15 metara, s kapacitetom od  63 vozila i 400 putnika. Radi se o jednotrupcu koji pokreću četiri motora marke Doosan Daewo, svaki snage 364 kW, što omogućuje dobre manevarske sposobnosti i brzinu od najmanje 10 čvorova.