Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4n
Sutra: 9° 9° 4n
19. ožujka 2019.
Suđenje Dragi Tadiću

Tadićeva supruga: Ja sam ga nagovorila da pokuša pomoći Glavašu

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 12. prosinac 2012. u 17:10 2012-12-12T17:10:45+01:00

Božica Ćavar-Tadić izjavila je i kako je iz medija doznala da se nekome dalo 70 tisuća eura. Po optužnici, taj novac su za podmićivanje sudaca Vrhovnog suda Jurišiću dali Drmić i Marketić

ZAGREB Božica Ćavar-Tadić izjavila je danas na zagrebačkome Županijskom sudu da je ona nagovorila supruga Dragu Tadića da pomogne Branimiru Glavašu u vrijeme kada je Vrhovni sud 2010. odlučivao o njegovoj žalbi na nepravomoćnu osuđujuću presudu u slučajevima »garaža« i »selotejp«.
Iako je upozorena da po zakonu ne mora svjedočiti u postupku protiv supruga, Božica Ćavar-Tadić odlučila je sjesti na klupu za svjedoke na zagrebačkome Županijskom sudu, gdje je više od tri sata svjedočila o pokušaju da se pomogne Glavašu koji je tada bio nepravomoćno osuđen za ratni zločin.
Njezinu suprugu se jedinom sudi za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se preinačila presuda Glavašu jer su ona i ostali optuženici priznali krivnju i nagodili se s USKOK-om na uvjetne zatvorske kazne.
Božica Ćavar-Tadić rekla je da je na nagodbu i uvjetnu zatvorsku kaznu od 15 mjeseci pristala zbog osjećaja krivnje jer je »u sve uvukla supruga«. U početku to nije željela jer ga nije htjela ostaviti »na cjedilu«, no na kraju je na nagovor obitelji, djece i zbog svojeg posla pristala priznati da je organizirao grupu koja je podmićivanjem htjela pomoći Glavašu.
Na sudu je danas, pak, tvrdila kako je njezin suprug zapravo od svega »bježao i izmicao se« jer je smatrao da se Glavašu ne može pomoći i da je to kao da se pokušava »oživjeti mrtvaca«. Dodala je da ga je ona zapravo »uvukla u sve« jer je smatrala da Glavaš to zaslužuje zbog obrane Osijeka.
Rekla je da je pomoć od njezina supruga tražila bivša zamjenica glavnog urednika »Glasa Slavonije« Sanja Marketić, koja se također nagodila s USKOK-om kao i ostali optuženici – saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić i splitski poduzetnik Srećko Jurišić.
Potvrdila je da je u srpnju 2010. osobno povezala Sanju Marketić i Srećka Jurišića, koji se »razbacivao« imenima najviših državnih dužnosnika, ali i osoba za koje je poslije doznala da su pripadnici podzemlja. Marketić ju je izvijestila da Jurišić traži neku novčanu naknadu, no ni ona ni njezin suprug nisu joj rekli o kolikoj je svoti riječ.
Nakon nekog vremena dogovorili su se da će se sastati u zagrebačkome hotelu »Antunović«, ali se Marketić na sastanku nije pojavila, o čemu je svjedokinju telefonom izvijestio Jurišić. Poslije joj se Marketić javila i rekla da je u banci i da će doći na sastanak te da hitno treba njezina supruga koji joj je, tvrdi svjedokinja, govorio da se »makne od svega i da se ne petlja«.
Tadićeva supruga rekla je da je na nagovor Marketić nabavila poseban mobitel preko kojega su komunicirale o Glavaševu slučaju, a kad je afera izbila u javnost, njezin je sin taj mobitel bacio u more.
Izjavila je i kako je iz medija doznala da se nekome dalo 70 tisuća eura. Po optužnici, taj novac su za podmićivanje sudaca Vrhovnog suda Jurišiću dali Drmić i Marketić. Suđenje se nastavlja 29. siječnja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka