Nastavak suđenja za prijevare

Svjedočile žrtve cvjećarice Macura: Protekle četiri godine ni Rozmari ni njezina majka me nisu kontaktirale

Slavica Kleva

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Ona je u početku nešto i vraćala, ali je brzo odustala, a za četvrti kredit nisam ni znala da je podignula, prisjetila se svjedokinja tog vremena od prije gotovo desetak godina



Nakon što je, uplaćenom jamčevinom u iznosu od 200 tisuća kuna, bivša cvjećarica Rozmari Macura (45) optužena za prijevare, početkom lipnja izašla iz pritvora, jučer je došla na nastavak suđenja. Sutkinja Damira Delost vodi dva odvojena kaznena postupka. U jednom sudi Rozmari i njezinoj majci Jasenki Macura, u drugom je cvjećarica sama na optuženičkoj klupi optužena za prijevare. Jučer je ponovo kao svjedok pozvana osoba koja je u ime i za račun Rozmari Macura podigla pet kredita.


– S osnova različitih kredita i danas mi se skida jedna trećina s mirovine. U ovom razdoblju, točnije od mog posljednjeg svjedočenja u postupku protiv cvjećarice prije četiri godine, uspjela sam  zatvoriti jedan kredit i to na šest tisuća eura koji sam podigla u Sonic banci na Sušaku, rekla je svjedokinja.


Ništa ne brini!


– Danas ta banka niti ne postoji. U protekle četiri godine ni Rozmari ni njezina majka me nisu kontaktirale – kazala je svjedokinja.




Na upit zamjenice općinske državne odvjetnice Suzane Gracin vodi li evidenciju koliko je do sada ukupno vratila kredita, svjedokinja je negativno odgovorila. »Dobivam obavijesti od banke«, pojasnila je svjedokinja, »znam da su u pitanju četiri kredita, ali koliko sam do sada otplatila, ne znam«.


– Zbog čega ste digli kredit za Rozmari? – upitao je odvjetnik Anton Denona koji zastupa cvjećaricu.


– Njezina mama me uvjeravala da je Rozmari u financijskim teškoćama, molila me i plakala mi da joj pomognem. I za drugi kredit me tako molila pa i za treći, bila sam im k’o ovca za klanje. Rozmarina majka me uvjeravala da će se sve srediti da ništa ne brinem. Uvjeravali su me da će Rozmarin dečko sve kredite zatvoriti. Ona je u početku nešto i vraćala, ali je brzo odustala, a za četvrti kredit nisam ni znala da je podignula, prisjetila se svjedokinja tog vremena od prije gotovo desetak godina.  »Zašto ste  pristali podizati kredite  unatoč činjenici da ni prvi nije uredno vraćala«, upitao je zatim svjedokinju Denona, a ona je odgovorila:


– Jer sam budala i vjerovala sam njezinoj majci da će mi vratiti novac i da će sve biti u redu.


Riješen dug


Svjedočila je i Rozmarina rođakinja koja joj je također bila jamac.


– Sav iznos podignutog kredita predala sam Rozmari bez ikakve naknade, nije me nagrađivala ni taj prvi put, a niti kasnije kada sam za nju podigla još tri kredita.  Jedno je vrijeme plaćala rate, ali nakon godinu dana je prestala, ja sam nastavila otplaćivati kao i drugi jamac, a kad sam ostala bez posla, rate je plaćala samo ova druga žirantica. Rozmari mi je ostala  dužna nešto više od deset tisuća kuna, ali kako se ona u međuvremenu odrekla jednog dijela nasljedstva u korist moje majke, tim činom smatram da je njezin dug riješen – između ostalog je rekla svjedokinja.


Stalna sudska vještakinja psihijatrica Elizabeta Dadić Hero i nakon što je izvještačila naknadno dostavljenu medicinsku dokumentaciju za optuženu cvjećaricu u potpunosti je ostala kod prvog nalaza i tvrdnje da je riječ o manipulatorici, s obzirom da je učestalo uspijevala eskivirati sudske rasprave, odgađati suđenja pravdajući ih bolešću, što je u konačnici i dovelo do njezina pritvaranja, odnosno raspisivanja tjeralice i uhićenja nasred Korza prije dva mjeseca.


Sudska vještakinja je detaljno i argumentirano obrazložila svoje mišljenje na temelju liječničkih zabilježbi iz njezina osobnog zdravstvenog kartona koji je naknadno pribavljen i priložen sudskom spisu. Suđenje se nastavlja danas.