Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Jezivi zločin

Švicarska izručila BiH masovnog ubojicu koji se skrivao četvrt stoljeća. Živio je pod lažnim identitetom

Švicarska izručila BiH masovnog ubojicu koji se skrivao četvrt stoljeća. Živio je pod lažnim identitetom
Švicarska izručila BiH masovnog ubojicu koji se skrivao četvrt stoljeća. Živio je pod lažnim identitetom
Autor:
Objavljeno: 22. listopad 2019. u 10:31 2019-10-22T10:31:48+02:00

Pantić je s nekoliko suučesnika u listopadu 1993. godine obećao članovima obitelji Isić iz sela Gornji Rankovići kod Teslića da će ih za novčanu naknadnu prebaciti preko Drine u Srbiju

Švicarska je izručila Bosni i Hercegovini muškarca koji je tijekom rata u toj zemlji ubio šest članova jedne bošnjačke obitelji, a potom pobjegao i godinama živio u inozemstvu pod lažnim identitetom, objavili su u utorak mediji u BiH.

Muškarac identificiran kao Zoran Pantić od ponedjeljka je u zatvoru u Bijeljini i u tijeku je postupak njegova slanja na odsluženje zatvorske kazne od 12 godina koja mu je izrečena još 1995. godine nakon što je proglašen krivim za višestruko ubojstvo.

Pantić je s nekoliko suučesnika u listopadu 1993. godine obećao članovima obitelji Isić iz sela Gornji Rankovići kod Teslića da će ih za novčanu naknadnu prebaciti preko Drine u Srbiju. Umjesto da to i učine, Pantić i ostali su šest Bošnjaka dovezli kamionom do jednog sela i tamo ubili te opljačkali dragocjenosti koje su žrtve nosile, a trupla bacili u Drinu.

Tijekom sudskog postupka utvrđeno je kako je Pantić osobno ubio dijete, ženu i muškarca.

Nakon tog zločina Pantić je pobjegao u inozemstvo i nastanio se u Švicarskoj, a potraga za njim trajala je godinama jer je preuzeo identitet svog brata Dalibora te se pod tim imenom i oženio Švicarkinjom. U Švicarskoj se predstavljao kao državljanin Srbije, a prijevara je otkrivena kada je švicarskim vlastima podnio zahtjev za dodjelu državljanstva.

Glasnogovornica MUP-a Republike Srpske Mirna Miljanović kazala je kako je njegovo uhićenje rezultat dugotrajne i uporne potrage.

»I nakon 24 godine od bijega osuđenog nismo odustali od potrage i privođenja pravdi kako bismo time bar koliko-toliko pružili malo satisfakcije rodbini žrtava«, kazala je Miljanović.

Odvjetnik Miodrag Stojanović, koji zastupa Pantića, najavio je kako će zatražiti obnovu postupka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.