Još jedan stari znanac policije iza rešetaka

Sve više džepara: Čuvajte novčanike na riječkoj tržnici u jutarnjim satima

Slavica Kleva

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Većina džepnih krađa u Rijeci dogodila se na gradskoj tržnici, autobusnim stajalištima te u gradskim autobusima, tijekom prijepodnevnih sati, između 9 i 13 sati, a žrtve su većinom  građani starije životne dobi



RIJEKA  Unatoč činjenici da policija u cilju sprječavanja džepnih krađa provodi kontinuirane akcije kako bi kradljivce onemogućili u namjeri počinjenja ovakvih kaznenih djela i u konačnici što prije ih detektirali i kazneno prijavili, njihov broj ne jenjava. Džepari žrtve ne biraju i samo trenutak nepažnje dovoljan je da čovjek ostane bez novčanika, mobitela, dokumenata.


I jučerašnji najnoviji slučaj uhićenja 40-godišnjeg Mustafe Samija, osumnjičenog da je sredinom rujna prošle godine počinio kazneno djelo krađe, potvrđuje činjenicu da policija ovakva kaznena djela procesuira kontinuirano.


Tako se i dogodilo da su u sklopu pojačanih aktivnosti suzbijanja ovih kaznenih djela policijski službenici Prve policijske postaje Rijeka dovršili kriminalističko istraživanje nad Samijem, osobom sklonom džeparenju i starom znancu pravosudnih tijela.


Ukrao mobitel




Policija ga sumnjiči da je u gradskom autobusu u Rijeci iz ruksaka jedne žene ukrao mobitel vrijedan 1.200 kuna. Tijekom kriminalističkog istraživanja ukradeni mobitel je pronađen i vraćen vlasnici, a nakon ispitivanja u Općinskom državnom odvjetništvu Sami je predan istražnom sucu Vladi Bosneru koji mu je odredio jednomjesečni istražni zatvor uz određeno jamstvo u visini 3.500 kuna.


Praćenjem i analizom kaznenih djela džepnih krađa riječka policija je utvrdila da je većina njih počinjena u Rijeci i to u središtu grada, na području gradske tržnice, na autobusnim stajalištima te u gradskim autobusima.


Također, najveći broj počinjenih džepnih krađa dogodio se tijekom prijepodnevnih sati, između 9 i 13 sati, a žrtve su većinom  građani starije životne dobi. Tijekom siječnja i veljače ove godine riješeno je 13 od ukupno 14 zabilježenih džepnih krađa, a počinitelji su kazneno prijavljeni. Podsjećamo, 12 kaznenih djela krađa riješeno je početkom ožujka ove godine te je mjerodavnom državnom odvjetništvu kazneno prijavljen 48-godišnjak.


Zato još jednom valja naglasiti da džepari najčešće koriste mjesta na kojima se nalazi velik broj ljudi, to su u prvom redu gužve u sredstvima javnog prijevoza, tržnice i trgovački centri, ugostiteljski objekti, javna okupljanja. Princip »rada« je gotovo uvijek istovjetan: rade u skupinama, jedan odvlači pozornost, drugi zavlači ruku u džep ili torbicu, izvlači novčanik i predaje ga trećoj osobi koja nestaje u gužvi.



Novac i dokumente nikad ne treba ostaviti bez nadzora, posebno treba obratiti pozornost kad se nalazite u gužvama. Policija savjetuje da se obrati pažnja jeste li praćeni jer džepari najprije »snime« žrtvu. Treba pripaziti na guranje, pretjerano ljubazne ili pak agresivne osobe, one koji vam »pomažu« ili nameću razgovor. Novac i vrijedne predmete ne pokazujtei drugim osobama, a novac i dokumente uvijek nastojte nositi odvojeno. Kad se ide u kupovinu ne nosite veću količinu novca. Policija savjetuje da se koristi bankovna kartica, torbu držati zatvorenu i ispred sebe, a u gužvi skinuti ruksak i staviti ga ispred sebe. Torbu, novčanik, mobitel ili vrećice ne ostavljati na blagajnama, policama ili u kabinama trgovina, a novčanik nikada ne nositi u stražnjem džepu.



Ruka u torbi


Jedna od Riječanki koju su pokušali opljačkati, obratila nam se i opisala doživljaj s tržnice, bliski susret s trima ženama koje naizgled nisu bile zajedno u društvu.


– Kupovala sam na glavnoj riječkoj tržnici i išla od štanda do štanda, kada sam u jednom trenutku osjetila lagan trzaj na ramenu na kojem sam imala obješenu torbu. Istog trenutka sam se okrenula i zatekla plavušu kako izvlači ruku iz moje torbe. Uhvatila sam je za ruku, podviknula pitajući je što radi, a ona me začuđeno pogledala i na lošem engleskom jeziku pitala »kakav je problem«. U prvom trenutku sam pomislila da sam ja možda umislila tuđu ruku u svojoj torbi i nesvjesno  ženu osumnjičila za krađu, no kada sam je krenula propitkivati na engleskom jeziku, shvatila sam da ta žena zapravo ne govori engleski jezik već me htjela »zavrnuti« i napraviti me blesavom. Nisam odustajala, krenula sam nazvati broj policije, ali su se u tom trenutku i ona i još dvije njene »pajdašice« naglo izgubile u gužvi, ispričala nam je svoje iskustvo.