Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Malverzacije

Sutra objava presude Klemmu i rasprava o optužnici za lihvarski ugovor

Sutra objava presude Klemmu i rasprava o optužnici za lihvarski ugovor
Sutra objava presude Klemmu i rasprava o optužnici za lihvarski ugovor
Autor:
Objavljeno: 5. srpanj 2017. u 11:58 2017-07-05T11:58:30+02:00

Nakon gotovo godine dana suđenja u četvrtak bi trebala biti objavljena presuda Josipu Klemmu, vlasniku zaštitarske tvrtke Klemm security i čelniku braniteljske Udruge specijalne policije, optuženom za izvlačenje novca i utaju poreza, a istoga bi dana zagrebački Županijski sud trebao raspravljati i o osnovanosti njegove druge optužnice kojom je obuhvaćen i pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić.

Osim za izvlačenje novca iz njegove tvrtke te utaju poreza, za što je u svojoj obrani u svibnju kazao da je bio žrtva nekadašnjeg SDP-ova državnog vrha zbog angažmana u braniteljskim udrugama, Klemm je s Lovrićem optužen zbog lihvarskog ugovora u vezi transfera košarkaša Darija Šarića te zapošljavanja u Ciboni na račun Zagrebačkog holdinga.

No, optužnica u tom slučaju još nije sudski potvrđena, a izgledno je da odluka o njenoj osnovanosti neće biti donesena ni u četvrtak s obzirom na tvrdnje obrane da je dio dokaza prikupljen nezakonito.

Nepravomoćna presuda u 'prvom slučaju' trebala bi biti izrečena za optužbe da je od veljače 2005. do ožujka 2007. osmislio način na koji će iz svoje tvrtke »neosnovano obavljati isplate u svoju korist« pa je »nalagao neosnovana plaćanja sa žiro-računa« na račune drugih tvrtki koje su mu, prema ranijem dogovoru, izdavala račune za neobavljene usluge.

Istraga navodnih Klemmovih »financijskih malverzacija« pokrenuta je još 2014. no on tada nije uhićen jer je u tužiteljstvu iznio tzv. aktivnu obranu, tvrdeći da se može osjećati krivim ako je svoju tvrtku oštetio neznanjem, ali da nikada ne bi oštetio državu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.