Mito na Zavodu za sudsku medicinu

Suradnike pretvorio u roblje: dr. Alan Bosnar iznuđivao troje svojih kolega

Fiore Vežnaver

Tužitelji sumnjiče dr. Alana Bosnara da je svoje suradnike doktore i sudske vještake praktički pretvorio u roblje koje mu je svaki mjesec moralo predavati postotak svojih prihoda na Zavodu. Dr. Bosnar osumnjičen za primanje mita te zlouporabu položaja i ovlasti. Određen mu je istražni zatvor od mjesec dana



RIJEKA  Dr. Alan Bosnar (52), predstojnik riječkog Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku, osumnjičen za primanje mita te zlouporabu položaja i ovlasti, do daljnjeg ostaje u riječkom zatvoru.Naime, sudac istrage Županijskog suda u Rijeci Duško Tišma prihvatio je prijedlog USKOK-a te Bosnaru odredio istražni zatvor. On mu je određen po dvjema točkama, zbog opasnosti da bi utjecajem na svjedoke mogao ometati istražni postupak i zbog opasnosti od ponavljanja djela.



 Dr. Bosnar je iznio svoju obranu u uredu USKOK-a, očitovao se o sumnjama za kaznena djela za koja se tereti. Porekao je da ih je počinio, objasnio je Mato Krmek, odvjetnik iz odvjetničkog ureda »Primorac i partneri«, koji je zastupao Bosnara na jučerašnjim saslušanjima. Napomenuo je da je Bosnar odgovarao na sva postavljena pitanja.


– Pretrpio je težak šok, ne može vjerovati da ga netko za to optužuje, konstatirao je odvjetnik Krmek. Dodao je da još nisu dobili na uvid spis o slučaju, pa ne znaju sve detalje oko inkriminacija, no podvukao je da je, po onom što je Bosnar u svojoj obrani isticao, nije stekao dojam da je ono što je činio sadrži obilježja kaznenih djela.   – Koliko sam saznao, kazneni postupak protiv Bosnara pokrenut je na inicijativu njegovih kolega, tako da mi se trenutno čini, barem je to moj dojam, da se u pozadini cijelog slučaja nalazi privatni obračun, konstatirao je odvjetnik Krmek. Dok još nije znao da je određena i visina jamstva što može zamijeniti pritvor, najavio je da će podnijeti žalbu na rješenje o istražnom zatvoru Bosnaru, jer obrana smatra da ne opstoje razlozi za njegovim zatvaranjem. 




 


Ogromna svota


Neslužbeni izvori, ali i dio iskaza ljudi vezanih uz istragu potvrđuju da se pokazala stvarnom optužba da je dr. Alan Bosnar, predstojnik Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku u Rijeci, iznuđivao mito od svojih djelatnika. I to kroz više godina, te da se na koncu skupila ogromna svota od čak 320.000 kuna! 


Za šokatna iznuđivanja čuli smo u neslužbenim krugovima već prekjučer kad je izbila afera. Danas su se priče o sumnjama potvrdile. Tužitelji sumnjiče Bosnara da je svoje suradnike doktore i sudske vještake praktički pretvorio u roblje koje mu je svaki mjesec moralo predavati postotak svojih prihoda, navodno od dežurstava, obdukcija i drugih poslova na Zavodu. Naši izvori tvrde da su podređeni u početku davali po tisuću kuna mjesečno, a da se to poslije popelo do čak 3,5 tisuća. Iz prvih priopćenja tužitelja nazire se da se radi o dugom razdoblju besramnog izvlačenja novca od podređenih kolega koje je trajalo više od pet godina.


Naši izvori kažu da je mito moralo plaćati troje poznatih riječkih doktora sa sudske medicine i sudskih vještaka, kojima je Bosnar bio šef. Njihova imena, kao i imena osoba koje su prijavile dr. Bosnara, poznata su redakciji. 


Upućeni objašnjavaju da je sustav u toj ustanovi bio tako postavljen da su podređeni o svemu ovisili o svom šefu i bili prinuđeni davati dio svojih prihoda, ali i trpjeti šefovu samovolju, bojeći se za svoj posao, napredovanje i položaj, kako na akademskoj, tako i poslovnoj ljestvici, pa u konačnici i za posao. 


Frustracije su se sakupljale sve donedavno, možda pred mjesec ili dva kada je sve prekipjelo dvojici doktora. Ne znajući više što bi, otišli su odvjetniku po savjet i povjerili mu svoj problem. Prema našim informacijama, i odvjetnik je bio toliko šokiran da nije mogao vjerovati da bi se u jednoj takvoj ustanovi moglo događati nešto slično te savjetovao da slučaj treba prijaviti policiji i USKOK-u.