Završna riječ obrane

Sudska priča o jednoj od malverzacija u Brodokomercu primiče se kraju

Slavica Kleva

Trećeoptuženi, nekadašnji vlasnik Josip Gucić, odavno je u bijegu



RIJEKA Sudska priča o jednoj malverzaciji u nekadašnjem riječkom divu »Brodokomercu« koji je nekad zapošljavao 1.800 radnika, primakla se kraju. Završnim riječima obrane sudskom vijeću kojem je predsjedala sutkinja Mladenka Paro Rudić obratili su se prvooptuženi Franko Bajlo (70) i drugooptužena Bojana Glavaš (60), sada umirovljenici, dok je trećeoptuženi, nekadašnji vlasnik Josip Gucić odavno u bijegu.


   – Za generalnog direktora Brodocomerca postavljen sam u ožujku 1997. godine i ukratko ću reći da nisam sudjelovao na nikakvim razgovorima niti raspravama o nabavci softvera i hardvera za informatički odjel, to su radile stručne službe. Ugovor za koji se teretim potpisao sam nekoliko dana nakon izlaska iz bolnice, a da nisam ni znao o čemu je zapravo riječ. Pomoćnica generalnog direktora za financije Bojana Glavaš donijela mi je ugovor na potpis što sam i učinio ali sam u informatičkom dijelu bio potpuni laik. Također, nisam znao da je Gucić uopće imao veze s tvrtkom »Harpview investments«, a s kojom je zaključen ovaj sporan ugovor, imao sam povjerenje u svoje ljude i službe, rekao je Bajlo.


   – Odbijam bilo kakvu pomisao da smo se zajedno, Franko Bajlo i Josip Gucić dogovorili kako bi napravili ne samo taj, nego bilo koji ugovor, kazala je u svojoj obrani bivša financijska direktorica Bojana Glavaš. U sastavljanju ugovora nisam sudjelovala, nisam znala za Harpiew investments, nisam kreirala sadržaj ugovora. Moj paraf na ugovoru samo je potvrda da su sredstva kod banke osigurana za isplatu sporne opreme, kazala je Glavaš.




   Sutkinja Paro Rudić prekinula je raspravu, za iduću raspravu ostavila je završne riječi tužiteljice i odvjetnika koji zastupaju okrivljene. Nakon toga će uslijediti i presuda.


   Franko Bajlo, nekadašnji generalni direktor, Bojana Glavaš, financijska direktorica Brodokomerca i tadašnji vlasnik Josip Gucić optužuju se da su sklopili ugovor s Gucićevom tvrtkom »Harpview investments« sa sjedištem u Ženevi, o kupnji licence za kompjutorske programe u vrijednosti od 3,6 milijuna kuna, a softver nije uopće isporučen.