Dvije godine nakon nesreće

Suđenje za tragediju u Adamićevoj: Usmrtio dvoje pješaka pod utjecajem alkohola i kokaina, ali poriče krivnju

Slavica Kleva

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

U optužnici se navodi da je Aleksandar Cupać kroz središte Rijeke vozio brzinom od 95 km/h, s 1,48 promila alkohola u krvi, te da je prošao na crveno svjetlo na semaforu, a njegov odvjetnik tvrdi da za to nema dokaza i da »nisu postojale objektivne okolnosti za izbjegavanje sraza s obzirom kako su se pješaci kretali preko pješačkog prijelaza«



RIJEKA   Aleksandru Cupaću, 37-godišnjaku iz Rijeke, jučer je pred vijećem kojim predsjedava sutkinja Vedrana Barbalić Biasiol počelo suđenje zbog izazvanja teške prometne nesreće u kojoj su poginula dva pješaka.


– Razumio sam optužnicu i ne smatram se krivim – samo je kratko izjavio Aleksandar Cupać jučer pred sudskim vijećem na samom početku suđenja.


Nesreća se, podsjetimo, dogodila prije gotovo točno dvije godine, 12. srpnja 2014. godine, oko 2.20 sati u Adamićevoj ulici. Optuženi Cupać kretao se osobnim vozilom marke audi A6 iz smjera Jelačićevog trga u smjeru Žabice. Upravljao je automobilom »na granici pijanog stanja«, s koncentracijom od najmanje 1,48 promila alkohola u krvi i pod utjecajem kokaina te, kako navodi tužiteljica Renata Randić, »svjestan i pristajući da vožnjom u takvom stanju ugrozi ostale sudionike u prometu, uslijed alkoholiziranosti i omamljenosti propušta prilagoditi brzinu vožnje centrom grada, vozeći brzinom od 95 kilometara na sat, gotovo dvostruko većom od dozvoljene prometnim propisima«.


Posljednji korak




Kad je došao do kućnog broja 17 na obilježeni pješački prijelaz na kojem se prometom vozila i pješaka upravlja semaforom, a pješaci ga u tom trenutku  prelazili na znak zelenog svjetla, uslijed prevelike brzine i smanjenje samokritičnosti, unatoč crvenom svjetlu na semaforu za njegov smjer kretanja, nije zaustavio vozilo ispred pješačkog prijelaza. U tom trenutku prednjim dijelom vozila Cupać je udario pješake Darija Krbavca iz Opatije i Marka Bunozu iz Rijeke koji su se kretali pješačkim prijelazom s desne na lijevu stranu kolnika i već su gotovo prešli na drugu stranu.



Uslijed siline udara oba su pješaka nabačena na vozilo i odbačena na nogostup s lijeve strane kolnika. Obojica su pješaka zadobila teške i višestruke ozljede te preminula na mjestu nesreće.



Aleksandar Cupać je proveo gotovo godinu dana u istražnom zatvoru, od 13. srpnja 2014. godine do 10. lipnja 2015. godine. Premda je tada određeno i jamstvo u iznosu 300 tisuća kuna, izvanraspravno vijeće Županijskog suda isključilo je mogućnost da Cupać plaćanjem jamstva izađe iz pritvora. Podignuta optužnica protiv Cupaća bila je tri puta na potvrđivanju i tri puta vraćana na dopunu istrage. Istodobno, tužiteljica je temeljila osnovanost pritvora za Cupaća i u činjenici da na njega nije djelovala i ranija osuđivanost. Cupać je zbog prevare bio osuđen na deset mjeseci zatvora, a za nanošenje teške tjelesne ozljede uvjetno, godinu dana s rokom kušnje u trajanju tri godine. U 2011. i 2012. godini Cupać je šest puta pravomoćno osuđivan na prekršajnom sudu zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti cestovnog prometa, između ostalog, »nije se držao ograničenja zabrane i obveza izraženih pomoću postavljenih prometnih znakova«. »Sve to nije bilo dovoljno da više ne čini kaznena odnosno prekršajna (ne)djela, već je grubim i bezobzirnim kršenjem prometnih propisa prilikom upravljanja vozilom usmrtio dvije osobe«, piše, između ostalog, u optužnici.


U trenutku stravične nesreće u društvu stradalnika bili su Bunozina supruga, Krbavčev sin i jedan njihov prijatelj, ali su u neposrednoj blizini bili još neki prolaznici. Sve se odigralo dok je njih petero prelazilo preko pješačkog prijelaza iz pravca Korza prema riječkoj obali. Cupać je napustio mjesto nesreće, vozilo je pronađeno oštećeno i parkirano sjeveroistočno od ulaza u zgradu Luke  u Ulici Riva 1.


I dok se Cupać pri prvom ispitivanju u državnom odvjetništvu branio šutnjom, policijska djelatnica Treće policijske postaje potvrdila je da se u postaju Cupać sam prijavio u 4.30 sati gdje su ga potom zadržali, a nad njime je izvršeno ispitivanje na prisutnost alkohola, opojnih droga ili lijekova  u 6.25 sati u KBC-u Rijeka.


Crveno ili zeleno?


Tužiteljica Randić rekla je kako će tijekom dokaznog postupka dokazati da je optuženi počinio kazneno djelo te da se osnovanost optužnice temelji na  postojanju i subjektivnih i objektivnih obilježja kaznenog djela za koje se Cupać tereti, što proizlazi iz materijalnih dokaza i iz provedenih dokaza ispitivanjem svjedoka. Predložila je  da se svi svjedoci ispitaju tijekom suđenja.


S druge strane, Cupaćev branitelj odvjetnik Goran Marjanović pak  tvrdi da su činjenične i pravne kvalifikacije netočne u optužnici i nemaju uporišta u dokazima.


– S obzirom na to da je u više navrata obrana detaljno izlagala prigovore, molim da se aktivnosti obrane smatraju sastavnim dijelom uvodnoga govora. Ukratko, smatram da je optužno vijeće utvrdilo minimum osnovane sumnje za početak suđenja. Osporavamo da je moj branjenik prošao kroz crveno svjetlo, to tvrde tri svjedoka, a obrana će to pokušati pobiti vještačenjem. Osporavamo i da je bio pod utjecajem droga, vještačenjem se to nije moglo utvrditi, a osporavamo i prisutnost alkohola s obzirom na različitost rezultata u odnosu na izuzetu krv u dva navrata. Dokazat ćemo i da brzina vožnje na tom kritičnom mjestu, a gdje je bio zaustavljen kamion Čistoće, nije u uzročnoj vezi. Da se vozač i kretao sukladno ograničenju brzine, kao i mogućnost da je uočio pješake, nisu postojale objektivne okolnosti za izbjegavanje sraza s obzirom na način kretanja pješaka – kazao je u uvodnim riječima odvjetnik Marjanović.



Vijeće je donijelo odluku da se najprije neposredno ispitaju svjedoci, jer neki su doista rekli da je Cupaću bilo zeleno svjetlo, a neki da je bilo crveno svjetlo. U nastavku suđenja bit će ispitani vještaci, toksikolozi, ali i vještak prometne struke te sudski vještak medicine, a obrana će tražiti i snimke s kamera  videonadzora spomenutih ulica.