Marin Ikica optužen za ubojstvo Ramadana Mutišija

Suđenje za smrt na Podmurvicama: Spirala nasilja počela na Facebooku

Šarlota Brnčić

Bizarni sukob u autobusu između Alije Mutišija i jednog od svjedoka počeo se zahuktavati preko Facebooka. Padale su prijetnje i uvrede, a završilo je mrtvim tijelom Ramadana Mutišija u Ulici Andree Benussija



RIJEKA U Županijskom sudu u Rijeci pred sudskim vijećem kojim predsjeda sudac Saša Cvijetić, jučer je započelo suđenje 23-godišnjem Riječaninu Marinu Ikici optuženom za prošlogodišnje ubojstvo 29-godišnjeg Ramadana Mutišija na Podmurvicama. Okrivljenika se tereti da je 28. ožujka 2013. godine u ulici Andree Benussija ispred kućnog broja 2, u stanju jake prepasti prouzročene napadom braće Mutiši, izvukao iz prednjeg džepa trenerke nož i zamahnuo njime prema Ramadanu Mutišiju zadajući mu ubodnu ranu u lijevu stranu grudi. Zbilo se to nakon verbalnog sukoba koji je prerastao u naguravanje. Ikicu su okružili Alija, Besim i Ramadan Mutiši te ga počeli rukama i drvenom letvom udarati po tijelu. U dva navrata uspio se odmaknuti od njih, no tada su ga ponovno sustigli i okružili pa je izvadio nož. Ramadan Mutiši zadobio je ozljede plućnog krila i osrčja, okarakterizirane kao teške i po život opasne ozljede, kojima je podlegao na putu do bolnice. Ikica se na navode optužnice izjasnio kako se ne smatra krivim te da će obranu iznijeti na kraju postupka.


U srijedu je saslušano je četvero svjedoka, među kojima i 23-godišnji Ikičin prijatelj na kojeg su se zapravo bili namjerili braća Mutiši i kojeg su, prema izjavi Alije Mutišija, tog kobnog dana tražili u toj ulici kako bi na miran način okončali sukob. Mladić je detaljno svjedočio o događajima koji su prethodili krvavoj drami te odgovorio na niz pitanja koja su mu postavili optužba i obrana, ali i predsjednik sudskog vijeća Saša Cvijetić. 


– Prije otprilike tri godine s djevojkom i prijateljem išao sam autobusom u grad. Ničim izazvan, Alija je u busu krenuo prema meni i rekao mi »Što gledaš?«. Pljunuo me je, a bio je u društvu prijatelja. Na to nisam reagirao već smo, kad smo stigli do grada, izašli iz autobusa prije njih. 




Ponovno sam ga susreo možda nakon godinu i pol do dvije u klubu Indigo gdje je bio s nekim prijateljima. Htio sam popričati s njime o tom događaju, međutim, netko me je odmah gurnuo, poklopio te sam pao i ozlijedio arkadu. U Indigu nisam imao nikakvu bocu niti oružje. Nisam niti stigao do njega. Sa njihove strane su nakon toga krenule prijetnje na Facebooku. Nas dvojica do trojica smo baš izričito dobivali prijeteće poruke, iako su se one odnosile na naše čitavo društvo, a u kojima je pisalo da će nam mame i sestre silovati, ubiti, da nećemo moći izaći iz kuće, da će nas tući i slično. Poruke su na Faceu dolazile od osobe Muki. Osobno ga ne poznam, ali mislim da se zove Mustafa. Nakon događaja u Indigu bili su ljuti, prijetili svima, prijetili da će doći dolje, razbiti nas, zapaliti. Porukom tom Mukiju na Facebooku rekao sam zbog čega bi sada netko drugi ispaštao i da bi to trebali riješiti Alija i ja. Tog 28. ožujka prijatelj ih je vidio kako dolaze.  Rekao mi je da ih je puno i da imaju palice. Dogovorili smo se da ćemo se naći, a u međuvremenu se dogodilo to sa Ikicom. Nisam vidio što se dogodilo već sam kasnije čuo da su Marina napala tri Roma, izjavio je na sudu 23-godišnji mladić. 


Napad ili obrana?


Na jučerašnjem ročištu svjedočile su dvije Ikičine prijateljice pred kojima se sve odigralo, kao i braća Alija i Besim Mutiši. 


    – Spustila sam se na ulicu gdje sam se trebala naći s Marinom i već pri spuštanju ugledala dosta veliku grupu Roma koji su prolazili i izgledali kao da nešto traže. Nije prvi put da su se tako spustili u grupi od tridesetak do pedesetak. Neki su išli pješice, a neki u automobilima. Imali su i letve. Na mene je to djelovalo zastrašujuće. Marinu je, kad je izašao, najprije prišao jedan Rom s kojim je isprva normalno tekao razgovor, no kada su mu prišla još dva Roma krenulo je naguravanje. Počeli su ga vući, govoriti mu nešto u smislu da ide s njima, a kako se on tome opirao, postajali su sve agresivniji. Uspio se izvući i odmaknuti nekoliko metara. Izvukli su letvu i gađali ga njome. Krenuli su prema njemu, pokupili su tu letvu i počeli ga sva trojica udarati. Okružili su ga. Sve se odvijalo jako brzo i nisam vidjela točan trenutak uboda, ali on je mahao tim nožem više ispred sebe, kao da ih želi zastrašiti. Leđima je bio naslonjen na ogradu. 


  Odjednom je nastao muk, a Marin počeo odlaziti. Ubodeni je još stajao, a zatim, ne znam nakon koliko točno vremena, pao na tlo. Nazvala sam Marina, našli smo se i pokušala sam ga smiriti. Cijelo vrijeme se htio ići sam prijaviti. Nije bio dobro, hvatali su ga valovi vrućine pa hladnoće, tresao se, bio odsutan. Vidjela sam da je na leđima imao modricu te crvenilo od letve. Nikada nije bio nasilan, čak naprotiv, svjedočila je Marinova 19-godišnja prijateljica.   Isto je posvjedočila i druga prijateljica s kojom se tog dana također trebao naći, a koja je istaknula kako je »Marin više držao nož uz sebe, kao da ih prepadne, a oni su nakon toga još više krenuli na njega«. 

  Drugačiju priču su ispričala braća Alija i Besim Mutiši, a sve je, po njima, krenulo od toga što je jedan Ikičin prijatelj sa svojim društvom prijetio Aliji uživo i preko društvenih mreža, htjeli su Aliju tući i govorili da im je dužan. 



Ikičin branitelj, riječki odvjetnik Milenko Škrlec pitao je Aliju Mutišija zbog čega su prišli Ikici ako su u stvari tražili drugog mladića. Alija je na to odgovorio »pa eto, on je bio tu pa smo mu prišli kako bi rekao svome prijatelju da me puste na miru«, a po predočenju iskaza svjedokinja koje su ustvrdile da su oni prvi napali Ikicu, Alija je to opovrgnuo i rekao da »svatko brani svoje«. Suđenje se nastavlja danas kada bi trebala biti saslušana još nekolicina svjedoka.



  – Brat Ramadan saznao je za to i pitao me da li sam kome dužan. Mi smo to htjeli riješiti na dobar način, da me dečki puste na miru jer je s njihove strane bilo nekih poruka u smislu da bi me tukli. Za nama je krenula i naša ekipa, ali ih je brat potjerao kući. Poslušali su ga i otišli. Nas trojica smo sami došli dolje kako bi našli tog dečka za kojeg mislim da ima nešto protiv mene. Međutim, tamo je bio Marin Ikica. Stavio sam Ikici ruku na rame i rekao mu »prijatelju, daj da to riješimo na dobar način«, no Marin je izvadio nož, počeo njime zamahivati i vrijeđati nas. Ubo je prvo brata, a zatim i mene po lijevoj ruci. Ugledao sam letvu na podu i krenuo na Ikicu. Potrčao sam za njime i mislim da sam ga udario. Mi smo mogli tog dana potrčati za njime i to riješiti, ali smo prepustili sudu da ga kazni, izjavio je pred sudskim vijećem Alija Mutiši. Slično je rekao i Besim Mutiši, ali u njegovoj priči nitko nije imao nikakvu letvu, niti je itko drugi, osim njih trojice, došao na mjesto događaja. Kada su mu se, zbog nekih nedosljednosti u izjavi, predočavali prethodni iskazi, Besim Mutiši odgovorio je »sada se stvarno ne sjećam«.


Na dosadašnja ročišta nisu se odazvala dva svjedoka, a suđenje se nastavlja početkom srpnja.