Prekinut sudski proces

Suđenje za proizvodnju marihuane: Odvjetnik Huanita Luksetića zatražio izuzeće sutkinje

Fiore Vežnaver

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Odvjetnik Vladimir Gredelj smatra da je sutkinja postupala neprijateljski prema okrivljenicima, Luksetiću i Zakrajšeku

RIJEKA Zahtjev za izuzećem sutkinje koja predsjedava sudskim vijećem i prekid suđenja dok se ne riješi to pitanje, obilježilo je jučerašnji nastavak sudskog procesa 38-godišnjem Huanitu Luksetiću iz Bregi kod Matulja i 44-godišnjem Goranu Zakrajšeku iz Labina, optuženima za ilegalnu proizvodnju i držanje marihuane radi prodaje.– Izderavate se na mog branjenika pod izlikom da održavate red u sudnici.

Ako tako nastavite, tražit ću vaše izuzeće, obratio se u jednom trenutku sutkinji riječkog Općinskog suda Tatjani Čargonja Luksetićev branitelj, odvjetnik Vladimir Gredelj, kada je na njega došao red na postavljanje pitanja vještacima u sudnici. Na to je sutkinja odvjetniku apostrofirala da se, u biti, radi o tome da je reagirala na opetovane upadice i nepotrebne ili nedozvoljene komentare dvojice optuženika. Odvjetnik je pak dodatno rekao svoje mišljenje, na kraju i nezadovoljan što ga sutkinja prekida u iznošenju svog stava.


– Zahtijevam vaše izuzeće. Ne dopuštam da glavnu raspravu vodi netko tko ne postupa objektivno i nepristrano, već neprijateljski prema okrivljenicima. To upućuje na neobjektivnost suda, ne može tužiteljstvo biti drukčije tretirano od optuženika, konstatirao je odvjetnik Gredelj. Suđenje je prekinuto dok se ne odluči o zahtjevu za izuzećem sutkinje, a odluku o tome treba donijeti predsjednik riječkog Općinskog suda.


Huanito Luksetić se tereti da je u krugu obiteljske kuće na Bregima posjedovao 15 kilograma marihuane radi prodaje na ilegalnom tržištu, a zajedno sa Zakrajšekom uzgojio 11 stabljika indijske konoplje radi proizvodnje marihuane, s namjerom da se ona proda. Klupko »slučaja Luksetić« zakotrljalo se u listopadu 2014. godine, kada je policija uhitila tog Matuljca i kazneno ga prijavila za posjedovanje 22 kilograma marihuane koju je dobio uzgojivši konoplju u vrtu obiteljske kuće. No, nakon vještačenja u Zagrebu količina marihuane za koju je optužen smanjena je za otprilike trećinu, na 15 kilograma. Huanito Luksetić od početka tvrdi da je bio prisiljen uzgajati konoplju kako bih spasio svoj život i zdravlje. Naglašava da je – kao oboljeli od multiple skleroze – uzgoju konoplje i uzimanju kanabisovog ulja pristupio kada je već probao sve u liječenju.


Jučerašnje suđenje prekinuto je zahtjevom za izuzećem sutkinje u vrijeme kada je u tijeku bilo saslušavanje dvoje vještaka, neurologinje dr. Vesne Šerić i farmakologa dr. Dinka Vitezića.– Kakvi su rezultati primjene kanabinoida kod oboljelog od multiple skleroze, da li ublažavaju simptome ili i liječe bolest?, pitala je vještake zamjenica riječke Općinske državne odvjetnice Nina Vičević.– To je simptomatska terapija, ulje indijske konoplje može umanjiti simptome multiple skleroze, objasnili su vještaci.

Farmakološki vještak je kazao da je primjena kanabinoida kod oboljelih od multiple skleroze danas prihvaćena te da je Ministarstvo zdravlja dalo smjernice i odobrilo kanabinoide za primjenu kod te bolesti. Dr. Vitezić je kazao da ulje indijske konoplje također sadržava dva kanabinoida koji se primjenjuju u medicinskim pripravcima. Neurologinja Vesna Šerić navela je da se iz dostupne medicinske dokumentacije može zaključiti da je Luksetić na početku liječenja bio predviđen za standardnu terapiju HZZO-a, ali nije zadovoljio kriterije da njegov slučaj bude na listi skupih lijekova protiv multiple skleroze. Objasnila je da bolest mora biti u težem stupnju jer kod blažih simptoma se pacijenti ne uvode na listu korisnika skupih lijekova.


U sudnici je jučer nanovo saslušana Huanitova majka Zlata Luksetić Degrassi, koja je ostala pri svom ranijem svjedočenju, kada je istaknula da je jedini razlog zbog kojeg je Huanito u vrtu obiteljske kuće sadio konoplju bio taj da se borio za svoje zdravlje.