Bračni par Graca tvrdi da nije kriv

Suđenje puno nejasnoća i preokreta: Mijenja se optužnica vlasnicima nekad poznatog riječkog marketa Graciani

Ico Mikuličić

Arhiva NL

Arhiva NL

Oboje optuženih su se na raspravi izjasnili da nisu krivi, a detalje svoje obrane iznijet će na kraju suđenja. Okomili su se na banke koje su odbile kreditiranje, pa se nisu mogli oduprijeti velikim trgovačkim lancima koji su ubrzano osvajali Rijeku i okolicu



 Na suđenju na Županijskom sudu u Rijeci optužba je najavila da će mijenjati optužnicu vlasnicima nekad poznatog riječkog supermarketa Graciani Lutviji i Mirjani Graca.


Tužiteljica je objasnila da optužnicu mora uskladiti s novim nalazima sudskog vještaka i zatražila rok da izvrši te izmjene. Sutkinja Ika Šarić je odredila sedam dana da se optužni akt promijeni i uskladi s najavljenim. 


  Optuženi Grace su bili vlasnici Gracianija, jednog od prvih velikih riječkih privatnih marketa, u nekadašnjem Domu željezničara na Brajdi. Taj je market neslavno završio zajedno s još nekim objektima istih vlasnika u Matuljima i na drugim mjestima. Dosadašnjom optužnicom okrivljene se teretilo za više kaznenih djela iz vremena poslovanja tih trgovina. Između ostalog, tvrdilo se da su u vrijeme blokade računa njihove tvrtke uzimali novac iz utrška u prodavaonicama. Optuživalo ih se i za protuzakonito dodjeljivanje pozajmice sebi i drugima te za neplaćene poreze i poslovne probleme koje je izazvalo nevođenje knjiga. 




  Suđenje je već pri kraju, ali je došlo do više problema i nejasnoća zbog kojih su bila čak tri vještačenja. Bilo je i neobičnih preokreta. Primjerice, na čudan način su odjednom iskrsnuli čekovi za koje se u optužnici tvrdilo da su nestali. 


  Oboje optuženih su se na raspravi izjasnili da nisu krivi, a detalje svoje obrane iznijet će na kraju suđenja. Okomili su se na banke koje su odbile kreditiranje, pa se nisu mogli oduprijeti velikim trgovačkim lancima koji su ubrzano osvajali Rijeku i okolicu.