Šokiran i policajac

Suđenje krijumčarima uhvaćenima kod Rupe: ‘Kad smo otvorili kombi, ilegalci su ispadali kao pijesak’

Slavica Kleva

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Iz istražnog zatvora jučer su privedeni na suđenje 39-godišnji Slobodan Drajić i 26-godišnji Željko Ilić iz Valjeva, 44-godišnji Igor Purić i 29-godišnji Vojislav Rakić iz Beograda, koji se terete za organizirano krijumčarenje stranih migranata i njihovo ilegalno prebacivanje preko granice, a tužiteljstvo ih optužuje i da su s ilegalcima postupali nehumano i nečovječno



RIJEKA Kao vođa grupe za zaštitu državne granice to jutro, 15. kolovoza, krenuo sam s kolegom u šumski predio Lisca, pedesetak-stotinjak metara od državne granice. Uočili smo oko 7.30 sati vozilo marke fiat beogradskih oznaka, a odmah iza njega i kombi vozilo citroen jumper zagrebačkih tablica. U osobnom vozilu smo zatekli tri muške osobe, svi državljani Republike Srbije, kao i vozač kombija. Kad je otvorio vrata teretnog dijela kombija, ugledali smo da je prepun ljudi. Osobe koje smo identificirali kao »prevoznike«, nisu radile probleme, šutjele su, a ja sam u međuvremenu pozvao kolege da na to mjesto dođu terenskim vozilima i »maricom«, dok je kombi pun osoba preuzeo moj kolega zasjevši za upravljač te smo svi zajedno došli do Postaje granične policije Rupa. Odmah smo odvojili žene s djecom, obitelji i muškarce.


Nikome od ilegalaca nije bila potrebna liječnička pomoć – svjedočio je tako policajac iz postaje Granične policije Rupa, opisujući uhićenje četvorice srbijanskih državljana koje se tereti za organizirano krijumčarenje stranih migranata i njihovo ilegalno prebacivanje preko državne granice. Tužiteljstvo ih optužuje i da su s krijumčarenim osobama postupali nehumano i nečovječno.


Kao sardine


Iz istražnog zatvora jučer su privedeni na suđenje 39-godišnji Slobodan Drajić i 26-godišnji Željko Ilić iz Valjeva, Igor Purić, 44-godišnjak iz Beograda i 29-godišnji Vojislav Rakić, također iz Beograda.





Igor Purić imao je primjedbe na iskaz svjedoka, primijetivši da je prvi svjedok rekao 95 posto istine, drugi 25, a treća svjedokinja oko 90 posto, a sutkinja Paro Rudić obaviještena je iz riječke uprave zatvora da Purić posljednja četiri dana odbija hranu, ne i vodu, te da se njegovo zdravstveno stanje svakodnevno prati. Razlog štrajka glađu nije pojasnio sudskom vijeću. 



– Pokušali smo s njima komunicirati na engleskom pa su na pitanje osjećaju li se dobro i treba li netko od njih liječničku pomoć, odgovorili da je »sve ok«. Da, bili su nagurani kao sardine, a bila je među njima i majka s dvomjesečnom bebom, ali i još četvero djece u dobi između dvije i deset godina – svjedočio je policajac.


Na pitanje predsjednice vijeća sutkinje Mladenke Paro Rudić da opiše prizor, svjedok je odgovorio kako je nehumano na tako malom prostoru – a riječ je o pet četvornih metara teretnog prostora u jumperu – smjestiti i prevoziti četrdesetak osoba.


– Pritom mislim i na činjenicu da nije bilo prozora, tek mali prozorčić kod vozača, drugih otvora nije bilo. Da, neki su imali zavežljaje, boce s vodom i nešto hrane, mahom su svi izgledali uplašeno – ispričao je. Na pitanje odvjetnice Anamarije Kvaternik koja brani prvooptuženog Drajića, je li itko od njih bio ozlijeđen, policajac je negativno odgovorio te dodao da ne zna gdje se migranti trenutno nalaze. Odvjetnica trećeoptuženog Rakića, Zlata Kukurin, upitala je pak svjedoka kako su se djeca ponašala, a on je odgovorio da nisu plakala i ponovio da nikome nije trebala pomoć.


Katastrofalni uvjeti


Riječ je zatražio drugooptuženi Ilić koji je primijetio da su svi imigranti ušli svojom voljom u kombi, nitko ih nije uguravao silom, misleći na okolnosti terećenja za nečovječno postupanje prema ilegalcima. I drugi svjedok, policijski službenik, prisjetio se tog dana, kazao je da je, kad je otvorio vrata teretnog prostora, kombi istog trenutka ponovo zatvorio zbog bojazni da ne počnu bježati.



– Otvorio sam kombi tek kada smo stigli do policijske postaje gdje su ilegalce preuzeli kolege iz migracijskog odjela – kazao je. Na pitanje odvjetnika Pere Radića koji zastupa drugooptuženog Ilića da opiše situaciju dok je on upravljao kombijem do postaje, svjedok je odgovorio da su uvjeti bili katastrofalni.


– Dotok zraka u kombiju je bio minimalan, svi su stajali, prostor je zaudarao na ljudski znoj, ali i druge ljudske izlučevine. Kad smo ih izvukli, obavili smo nad njima sigurnosni pregled, oduzeli smo im upaljače i sve ostale predmete kojima bi se mogli ozlijediti. Kad smo otvorili vrata, prva tri reda ilegalaca pala su kao pijesak – rekao je svjedok.


Prestrašeni pogledi


Na pitanje odvjetnice Kvaternik tko je brojio ljude, svjedok je rekao »kolege iz migracijskog odjela«. – Jesu li imali putovnice? – pitala je odvjetnica, a svjedok odgovorio da su u stijenkama kombija pronašli skriveno dvadesetak putovnica, uglavnom turskih državljana.


– Ne znam odakle su krenuli – odgovorio je svjedok, a na pitanje jesu li bili sretni kad su ugledali policajce, svjedok je odgovorio da su mu izgledali prestrašeno.


Policijska djelatnica koja obavlja poslove u vezi s nezakonitim migracijama, opisala je događaje nakon što su migranti privedeni u postaju na granici.


– To je grupa ljudi prestrašenog pogleda, razočaranih, bilo je i djece koju smo prvu izvukli, ne znam kako su preživjeli. Jedan je čovjek bio sa sinom desetogodišnjakom koji boluje od cerebralne paralize. Utvrđivali smo identitet svih osoba i tijekom večeri uz pomoć kolega iz drugih postaja prebacivali ih u prihvatni centar za strance Ježevo. Dio njih zatražio je azil. Uto je došao i prevoditelj za arapski, a jedna je Sirijka poznavala i jezik Kurda, za izjave od Indijaca i ostalih sporazumijevali smo se na engleskom jeziku. Sve smo ih fotografirali i daktiloskopirali. Nisu tražili liječnika, nisu bili u nesvijesti, ali u šoku jesu – pričala je svjedokinja.


Na pitanje odvjetnice Kukurin je li ih pitala koliko su putovali, svjedokinja je odgovorila da su rekli »jako dugo«, s obzirom da su izgubili pojam o vremenu. Svoj put je 40 stranih državljana – 26 turskih migranata, šest iračkih, tri Pakistanca, tri Sirijca i dva Indijca – započelo u mjestu Banovci, kod graničnog prijelaza Tovarnik, blizu granice sa Srbijom. Putovanje od oko 460 kilometara do Lisca, otprilike šest sati, proveli su u tovarnom prostoru kombija citroen jumper. Suđenje se nastavlja.